Stret s lesnou zverou na ceste Vás môže vyjsť draho, nie ak máte poistku

Dopravné výstražné značky "Pozor zver!" netreba podceňovať. Zistite, ako vám môže pomôcť doplnkové poistenie auta pre prípad stretu so zverou.

02.08.2022 10:00
union, pr nepouzivat

Zver na ceste sa v súčasnosti stáva čoraz viac frekventovanou. Je možné postrehnúť to každý deň na cestách, v dopravnom servise, alebo zo správ, ktoré nanešťastie oznamujú, že k zrážke so zverou už došlo. Hoci niektoré osoby sa zastávajú názoru, že pripoistenie stret so zverou k PZP nie je potrebné, v skutočnosti dokáže ušetriť značné náklady vodičov. Ako vám môže pomôcť poistenie stretu s divou zverou?

Lesná zver na slovenských cestách

Výskyt lesnej zveri na cestách nie je novodobým trendom. Poľovnícke združenia ale aj polícia neustále upozorňujú na zvýšený výskyt týchto zvierat. Nepredvídateľné presúvanie sa z miesta na miesto zvyčajne uskutočňujú kvôli hľadaniu potravy, ale nie je neštandardné aj hľadanie partnera v období ruje. Hoci výstražné značky upozorňujú na vyššiu prítomnosť lesnej zvery, nenachádzajú sa všade. O návrh na osadenie značky musia požiadať poľovníci správu ciest, ktorá môže ale nemusí návrh vždy schváliť. Riešením komplikácií s migrujúcou zverou zvyknú byť aj podchody a nadchody.

Ani najväčšia opatrnosť a výstražné značky však nemusia byť garanciou bezpečnej jazdy. Každý vodič má na prevenciu pred zrážkou s lesnou zverou svoje postupy, no vo všeobecnosti sa odporúča zvýšenie ostražitosti na cestách v blízkosti lesov, kríkov a húštin. Takáto ostražitosť zahŕňa spomalenie jazdy a zbystrenie zraku po okrajoch cesty. To isté platí aj počas jazdy v nočných hodinách. V súčasnosti je pravdepodobné, že sa stretnete s presvedčeniami, ktoré sa nezhodujú s týmto tvrdením. Nie je nezvyčajné, keď natrafíte na nelogické rady, ako je napríklad: „Ak v noci pôjdeš rýchlejšie, zároveň sa rýchlejšie vyhneš srnkám.“ Tomuto názoru je najlepšie sa vyhnúť a radšej počúvať odborníkov. Čo však robiť, ak k zrážke so zverou predsa len dôjde?

Čím sa vyznačuje poistenie auta pri strete s lesnou zverou?

Poistenie auta sa dá vo všeobecnosti zabezpečiť rôznymi spôsobmi. Ak škodu na vozidle zavinil jeho majiteľ, uplatnenie tu nadobudne PZP – povinné zmluvné poistenie. Havarijné poistenie (narozdiel od PZP) nie je povinné, avšak kryje fundamentálne riziká ako je havária, živelná pohroma, krádež a vandalizmus. Havarijné poistenie sa oplatí mať v prípade, ak hodnota poisťovaného vozidla presahuje výšku poistného. Doplnkové poistenie auta pre prípad stretu so zverou je ďalší spôsob, ako poistiť svoje vozidlo. Podobne ako havarijné poistenie, aj táto poistka je dobrovoľná, ale pri zrážke so zverou kľúčová.

Tento druh poistenia auta sa vzťahuje na motorové vozidlá, ktoré boli poškodené alebo zničené pri strete s divou zverou, pričom za divú zver sa považuje populácia voľne žijúcich druhov živočíchov (napríklad srnka, diviak, líška a podobne). Pokiaľ ide o výšku poistného plnenia, každá poisťovňa poskytuje inú sumu. V UNION ponúkame výšku poistného plnenia v hodnote maximálne dvetisícpäťsto eur. Aby bola zmluva o poistení platná, vy ako poistenec musíte disponovať vozidlom, ktoré je v čase uzavretia zmluvy nepoškodené, v dobrom technickom stave a je k nemu vystavený platný technický preukaz.

Na základe zvýšeného výskytu lesnej zveri pri vozovkách je možné tvrdiť, že doplnkové poistenia k PZP sa postupne stávajú čím ďalej, tým viac potrebné. Kvôli častému stretu so zverou, dochádza každoročne v našej poisťovni k škodovým udalostiam, ktorých číslo sa v priemere vyšplhá do výšky tristo. Buďte preto obozretní a pri podozrení na výskyt voľne žijúcich zvierat uberte na rýchlosti.

chyba