Nová Toyota RAV4 v modelovej verzii 2023 prináša zlepšené multimédiá, konektivitu a bezpečnosť

Toyota odhaľuje sériu zlepšení nového modelu RAV4 v modelovej verzii 2023. Celý rad zmien je zameraný na väčší komfort na palube vozidla. Zdokonalené sú nové multimediálne systémy a nový digitálny prístrojový štít s možnosťou prispôsobenia podľa potrieb vodiča. Zlepšenia sa dotýkajú aj bezpečnosti, konkrétne nových funkcií, o ktoré bol rozšírený balík bezpečnostných technológií Toyota Safety Sense.

18.07.2022 00:00
toyota, pr nepouzivat

Zmeny sa týkajú celého modelového radu zahŕňajúceho benzínové, hybridné a plug-in hybridné verzie, čím sa originálny najpredávanejší rekreačný model SUV na svete stáva ešte atraktívnejšou voľbou. Výroba Toyoty RAV4 v modelovej verzii 2023 bude spustená v 3. štvrťroku 2022.

NOVÁ MULTIMEDIÁLNA SÚSTAVA

Nová RAV4 používa najnovší multimediálny systém s novou 10,5-palcovou obrazovkou s vysokým rozlíšením. Už v štandarde je systém vybavený cloudovou navigáciou pre presné plánovanie trás na základe nepretržite aktualizovaných informácií vrátane dopravných informácií v reálnom čase a udalostí na trase.

So štvorročným dátovým balíčkom online služieb Smart Service od Toyoty sú zákazníkom k dispozícii najnovšie multimediálne a navigačné systémy bez nutnosti párovať smartfón s vozidlom.

Bezproblémové používateľské prostredie garantuje doplnková mobilná aplikácia MyT, pomocou ktorej môže majiteľ sledovať rôzne informácie vozidla, napr. analýzu jázd, stav paliva v nádrži, varovania alebo sledovanie polohy vozidla.

Pohodlie zvyšuje štandardná podpora konektivity smartfónov cez Android Auto, resp. bezdrôtová integrácia smartfónov pomocou technológie Apple CarPlay.

toyota, pr nepouzivat

S vozidlom je možné komunikovať aj pomocou nového palubného hlasového agenta, ktorý reaguje na hlasové príkazy na nastavenie klimatizácie, používanie multimédií, telefonovanie alebo napr. otvorenie a zavretie okien. Agent Hey Toyota, dostupný aj v slovenčine, rozumie prirodzenej reči, takže keď napríklad poviete „Je mi zima“, zareaguje zavretím okien alebo zvýšením teploty klimatizácie.

Na želanie je k dispozícii aj ďalší multimediálny systém s rozšírenou ponukou funkcií pre RAV4 Plug-in. Ten zahŕňa vstavanú navigáciu so spoľahlivým fungovaním aj bez dostupnosti dátového pripojenia. Taktiež rozpoznáva diaľničné značenie, informuje o počasí v danej lokalite a upozorňuje vodiča na nízkoemisné zóny s obmedzením vjazdu.

SLUŽBY POSKYTOVANÉ NA DIAĽKU

Nová Toyota RAV4 predstavuje ďalšie diaľkové funkcie s dostupnosťou odkiaľkoľvek mimo vozidla. Odpadajú tak klasické obavy, či po opustení vozidla nezostalo otvorené okno, odomknuté dvere alebo zapnuté svetlá – zabezpečenie vozidla možno kedykoľvek ľahko skontrolovať pomocou diaľkových oznámení. Uvedená funkcia je súčasťou štandardnej výbavy všetkých verzií novej RAV4.

Ďalej môžete na diaľku zamykať a odomykať dvere – túto praktickú funkciu využijete v situáciách, keď vozidlo potrebuje dočasne sprístupniť iná osoba bez kľúčov, napríklad kuriér s balíkom alebo obsluha pri vysávaní vozidla. Taktiež možno rozblikať výstražné svetlá na ľahšie vyhľadanie vozidla na veľkom alebo rušnom parkovisku. Uvedené funkcie sú po novom štandardom pre strednú líniu výbavy, spoločne s diaľkovým ovládaním klimatizácie na predhriatie alebo vychladenie kabíny ešte pred odjazdom.

NOVÝ DIGITÁLNY PRÍSTROJOVÝ ŠTÍT

Tento prvok výbavy pre všetky verzie novej Toyoty umožňuje vodičovi jednoducho sledovať všetky kľúčové parametre vozidla s cieľom čo najmenej odvádzať pozornosť od riadenia a dopravnej situácie. Nová RAV4 predstavuje nový digitálny panel v kaplnke prístrojov s možnosťou nastavovať spôsob zobrazenia podľa potreby. Veľký 12,3-palcový TFT displej ponúka štyri štýly a tri usporiadania zobrazenia, ktoré umožňujú vodičovi podľa situácie zvoliť najviac relevantné informácie, ako napr. digitálny rýchlomer a digitálne kruhové ukazovatele alebo ďalšie informácie vrátane ukazovateľa eko jazdy, informácií o prehrávaných skladbách alebo zobrazenia adaptívneho tempomatu.

Pre uvedené usporiadania sú k dispozícii štyri rôzne štýly (Casual, Smart, Sport a Tough) na dokreslenie atmosféry. Nová jednotka je štandardom pre všetky línie výbavy s výnimkou základného modelu so 7-palcovým panelom združených prístrojov.

toyota, pr nepouzivat

ZDOKONALENÝ BALÍK TECHNOLÓGIÍ TOYOTA SAFETY SENSE

Nová RAV4 prináša zlepšené funkcie Toyota Safety Sense, ktoré varujú vodiča a pomáhajú zamedziť ešte širšiemu spektru najčastejších dopravných nehôd.

Predkolízny bezpečnostný systém (PCS) je doplnený o asistenta prechádzania križovatiek pre bezpečnejšie odbáčanie. Ak systém rozpozná križujúce vozidlo v zamýšľanej trajektórii jazdy alebo chodca pri prechádzaní vozovky v dráhe vozidla, reaguje upozornením vodiča a podľa potreby sám aktivuje brzdenie v snahe zamedziť zrážke.

Novinkou je aj núdzový asistent riadenia pomáhajúci vodičovi vyhnúť sa chodcovi, ktorý náhle vstúpil na vozovku, ale súčasne udržať kontrolu nad vozidlom bez opustenia daného jazdného pruhu. V prípade plug-in hybridnej verzie RAV4 tento systém tiež rozpoznáva a reaguje na bicykle a zaparkované vozidlá. Systém PCS pre plug-in hybridnú RAV4 ďalej rozpoznáva vozidlo prichádzajúce v protismere v rovnakom jazdnom pruhu a prijme kroky na zníženie rizika čelnej zrážky.

NOVÝ ODTIEŇ KAROSÉRIE

Pre všetky línie výbavy hybridnej a plug-in hybridnej RAV4 (s výnimkou verzie Adventure) bude k dispozícii nový odtieň karosérie biela perleťová Platinum. Pre stupeň výbavy Selection (pri oboch verziách) sa predstavuje dvojfarebné vyhotovenie v kombinácii bielej perleťovej Platinum a metalického odtieňa Midnight Black.

TOYOTA RAV4

RAV4 piatej generácie, uvedená v roku 2019, používa spaľovací motor 2,5 litra Hybrid Dynamic Force pre podvozkovú platformu GA-K. Jednotka verzie s pohonom predných kolies disponuje maximálnym výkonom 218 k, resp. 222 k v prípade inteligentného elektrického pohonu všetkých kolies (AWD-i). Priniesla skokové zlepšenie v zmysle výkonu, odozvy a hospodárnosti pri najnižšej spotrebe paliva a úrovni emisií v danej triede.

RAV4 Plug-in Hybrid stojí na vrchole modelového radu RAV4 ako doteraz najvýkonnejšia verzia tohto radu s maximom výkonu 306 koní. Vzhľadom na spotrebu paliva 1,0 l/100 km a emisie CO2 na úrovni 22 g/km sa RAV4 Plug-in Hybrid pýši najlepšími parametrami výkonu a spotreby v danej triede.

chyba