Viete zvládať krízovky? Škola šmyku preškolí aj skúsených vodičov

Sú situácie, ktoré zaskočia aj vyjazdených vodičov. A presne na to je tu škola šmyku. Čo sa v nej naučíte?

14.07.2022 00:00
Skola smyku, pr, nepouzivat

Jasné, všetci vieme, že pri šmyku sa nezatvárajú oči a nedupe na brzdu. Ale ste si istí, že zareagujete správne, keď sa do situácie dostanete na vlastnej koži? Radšej ako nechávať veci náhode si zájdite na polygón, kde si v bezpečnom prostredí vyskúšate množstvo krízových situácií, ktoré sa v bežnej dopravnej prevádzke môžu stať.

Je škola šmyku naozaj pre každého?

Je! Niekomu ešte neuschol vodičák, iný brázdi cesty už roky. Napriek tomu obaja môžu zo školy šmyku načerpať hromadu skúseností. Zatiaľ čo začiatočníkovi urobí najväčšiu službu škola bezpečnej jazdy, kde si oťuká najčastejšie krízové situácie, skúsenejší vodiči si môžu vyskúšať zábavnú školu šmyku, v ktorej si aj zadriftujú alebo sa naučia napríklad gangsterskú otočku o 360 °. Samostatná škola šmyku je potom aj pre ženy vodičky, ktoré sa často boja predsudkov. Tu sa na pohlavie nehrá, prostredie polygónu je tu na to, aby ste sa učili vlastnými chybami. A to úplne bez rizika.

Skola smyku, pr, nepouzivat

Čo sa naučíte?

To hlavné, čo si zo zážitku odnesiete, sú cenné skúsenosti, ako sa so svojim autom vykrútiť z nečakaných situácií. Ujde vám to v zákrute? A čo keď stratíte kontrolu pri akvaplaningu? Tiež zistíte, že možno nemáte také rýchle reakcie, ako si myslíte, a že kým z hlavy dorazia informácie do pedálu, prejdete pekných pár metrov. Nehovoriac o tom, že aj keď už brzdíte, neznamená to, že máte vyhraté.

Najskôr trochu teórie

Táto lekcia vás bude baviť. Len vás možno zaskočí, koľko vecí máte zažitých úplne zle. Zistíte, ako sa auto vlastne do šmyku dostane, aké druhy šmykov sú a tiež to, ako zareagovať, keď už sa to s vami vezie. Doba teoretickej časti sa líši, ale s hodinou určite počítajte. Keď už toho budete mať tak akurát, je čas si všetky vedomosti overiť na ceste.

Nie je nad prax

Vo väčšine škôl naskočíte do svojho vozidla a vydáte sa na polygón s inštruktorom na vysielačke. Polygón má povrch upravený tak, že simuluje mokrú alebo namrznutú vozovku. Vy si tak vyskúšate šmýkačku aj za slnečného dňa. Vedieť, čo sa môže na ceste stať, a ako to riešiť, je na nezaplatenie.

Tak hurá do akcie!

chyba