Volkswagen R: odpoveď na každú otázku

Spojenie decentného športového dizajnu, dokonalej využiteľnosti a zároveň rýchlosti, ktorá prinesie adrenalín aj do tých najnudnejších dní? To sú modely R od Volkswagenu.

10.05.2022 00:00
Volkswagen Golf R, pr, nepouzivat

Málokedy sa stáva, že by zopár technologických riešení tak silno definovalo nejakú značku. Najrýchlejšie modely R od Volkswagenu toho spája viac: dvojlitrový motor 2.0 TSI s výkonom cez 221 kW (300 k), sedemstupňová prevodovka DSG a vo väčšine prípadov aj špeciálny nový pohon všetkých kolies, ktorý dokáže doslova čarovať s jazdnými vlastnosťami auta. Aj tmavomodrá Lapiz Blue je príznačná, aj keď tú mať nemusíte – v ponuke sú aj iné farby.

Bojíte sa, že ak takúto techniku použil Volkswagen v modeloch Golf, Golf Variant, T-Roc, Tiguan aj Arteon, budú všetky tieto modely „na jedno kopyto“? Dávalo by to logiku, ale skutočnosť je úplne iná.

Charakterovo najviac vyniká model T-Roc R. Jeho výkon 221 kW (300 k), krútiaci moment 400 Nm a ešte klasický pohon 4Motion má prácu s najmenšou porciou hmotnosti ale zároveň najstaršou platformou. Prekáža to? Vôbec! Zážitok z jazdy s T-Rocom R je old-school. Skvelé riadenie a výraznejší prenos hmotnosti v mäkších režimoch podvozka znamená, že si ho môžete v zákrutách pohadzovať a najmä na horších cestách dostanete auto, ktoré zhltne aj výraznejšie nerovnosti.

Všetky ostatné modely VW R však obsahujú novšiu, výkonnejšiu verziu motora 2.0 TSI: Výkon 235 kW (320 k) a 420 Nm prúdia na cestu cez nový systém 4 × 4, ktorý miesto jednej medzinápravovej spojky a diferenciálu vzadu využíva dve medzinápravové spojky – každá pred jedným zo zadných kolies. To znamená, že tento systém dokáže plne variabilne prerozdeľovať výkon medzi jednotlivé zadné kolesá. A to zase znamená, že výjazdy zo zákrut budú neutrálnejšie, rýchlejšie a vzrušujúcejšie, než kedykoľvek pred tým!

Volkswagen T-Roc R, pr, nepouzivat

A ak si zvolíte za partnera do tanca Golf R alebo jeho rodinnejšiu verziu Variant, so správnymi príplatkami dostanete aj režim Drift, ktorý je vskutku samovysvetľujúci…

Nič z toho však neobmedzuje využiteľnosť modelov R ako áut na každý deň. Najmä ak si zvolíte napríklad Tiguan R – SUV s posuvnými zadnými sedadlami a obrovským kufrom. Alebo Arteon, ak túžite po elegancii ale zároveň si chcete občas užiť zrýchlenie z nuly na 100 km/h za 4,9 sekundy. Alebo jednoducho Golf R najrýchlejší model R, schopný zdolať stovku už za neuveriteľných 4,7 sekundy, ktorý si môžete navyše objednať aj s titánovým výfukom Akrapovič s nezameniteľným zvukom. A stále to bude Golf so všetkým, čo k tomu patrí.

Keďže R je aj o technologickej dominancii, spomeňme ešte jeden – menej tradičný – model. Je ním model Touareg R eHybrid – najvýkonnejší, najväčší, najluxusnejší a zároveň technologicky najvyspelejší člen rodiny R. Je to totiž plug-in hybrid s čisto elektrickým dojazdom 47 km, ktorý má pre vás však k dispozícii aj výkon 340 kW (462 k). Viac informácií nájdete na stránke www.volkswagenblog.sk.

+8
chyba