Milovníci áut, zvýšte pozornosť! Toto sú 3 tipy, ktoré udržia vaše auto v dobrom stave

Auto dnes predstavuje nevyhnutného spoločníka na bežné fungovanie. Jeho údržba si síce vyžaduje financie navyše, no odvďačí sa vám pohodlím a šetrením času.

06.05.2022 00:00
Whitepress, pr, nepouzivat

Rovnako je pravidelná údržba aj základom pre udržanie automobilu v dobrom stave po dlhú dobu. Vďaka tomu si budete môcť auto užívať aj niekoľko rokov a nebudete musieť neustále investovať do opravy. Ktoré tipy vám umožnia udržať auto dlho v dobrom stave?

Tip číslo 1: Starostlivosť o autobatériu na predĺženie jej životnosti

Prevencia je základom nielen čo sa týka zdravotného stavu človeka, ale rovnako aj vzhľadom na stav vášho automobilu. Pravidelná kontrola vám môže ušetriť množstvo peňazí a rovnako môžete zistiť nedostatky. Kontrola by sa mala týkať napríklad autobatérie. O tú sa dá starať napríklad dopĺňaním kvapaliny. Čo sa nalieva do autobatérie? Do autobatérie sa nalieva destilovaná voda, pričom o množstve vám napovie ryska.

Whitepress, pr, nepouzivat

Po takejto úprave je dobré zmerať kapacitu autobatérie. Ako zmerať kapacitu autobatérie? Kapacita autobatérie sa meria pomocou multimetra. Kontrola zabezpečí, že auto bude fungovať v plnej prevádzke. Auto potrebuje novú batériu väčšinou meniť každé tri až štyri roky, no závisí to od vozidla a rovnako aj od spôsobu jazdy, či napríklad od toho ako často jazdíte.

Tip číslo 2: Kontrola motorového oleja

Výmena oleja patrí v súčasnosti ešte stále k najznámejším úkonom v rámci servisovania, pretože na cestách stále prevládajú autá so spaľovacím motorom. Pravidelná výmena motorového oleja priamo predlžuje životnosť vášho auta – pohyblivé časti totiž bez oleja nevedia správne fungovať. Najviac namáhaný v tomto smere je motor, ktorý má tiež predpísaný aj najkratší interval výmeny. Ako často meniť motorový olej? Motorový olej by sa mal meniť každých 15 000 km, pričom niektorí výrobcovia odporúčajú výmenu až po 30 000 km. Je preto dobré si to sledovať vzhľadom na vaše auto. Ako správne vymeniť motorový olej? Pred výmenou by ste mali vyjsť s autom na krátku jazdu na zahriatie motora. Vďaka tomu olej zredne a lepšie vytečie von. Zatiahnite ručnú brzdu a kľúčom uvoľnite vypúšťaciu skrutku olejovej vane. Starý olej nechajte vytiecť do vopred pripravenej nádoby (pre lepší tok odskrutkujte olejové viečko).

Whitepress, pr, nepouzivat

Po vytečení starého oleja je potrebné odstrániť starý olejový filter. Aplikujte nový filter na olejom natreté gumové tesnenie. Následne zaskrutkujte vypúšťaciu skrutku a cez lievik nalejte nový olej. Dobré je vopred vedieť aké množstvo potrebujete, keďže objem je pre každý motor iný.

Tip číslo 3: Aditíva do nafty pre lepšie vlastnosti

Ďalším tipom ako môžete zlepšiť vlastnosti vášho vozidla a predĺžiť jeho životnosť predstavuje aditívum do nafty. Ide o špeciálne prísady, ktorých úlohou je zlepšiť fungovanie motora. V skratke by mali zabezpečiť lepší výkon pri nižšej spotrebe. Výhody ich užívania sa však stretávajú aj s lepším mazaním, znížením účinku vody, či s ochranou palivového systému. Ako pridať aditívum do nafty? Aké aditívum do nafty?

Whitepress, pr, nepouzivat

Aditíva do nafty sú pridávané priamo na čerpacích staniciach a môžete si zvoliť na tankovanie aj takéto alternatívy. Do takýchto palív už nie je potrebné pridávať žiadne ďalšie aditíva a pritom pred predajom museli prejsť kontrolou kvality, takže máte záruku ich nezávadnosti. Ak tankujete lacnejšie palivá, aditíva sa pridávajú tesne pred tankovaním. Aditívum do nafty dávkovanie je dané pre každý konkrétny produkt a je ho potrebné dodržiavať.

chyba