Prečo sa vozidlá s bezkľúčovým vstupom kradnú oveľa ľahšie?

Bezkľúčové vstupné systémy sú skvelou inováciou, lebo zjednodušujú vstup a štartovanie auta. Napriek tomu nie sú dokonalé. Práve naopak. Táto technológia v skutočnosti značne uľahčuje prácu zlodejom.

27.04.2022 00:00
VAM 3, PR článok, reklama, nepoužívať

Za starých čias, ak ste chceli ukradnúť auto, museli ste buď získať duplikát originálneho štartovacieho kľúča, alebo sa vedieť dostať do vozidla a pospájať tie správne káble. Dnes je krádež vozidiel jednoduchšia a sofistikovanejšia. Zlodeji totiž prišli na to, ako sa nabúrať do bezkľúčových vstupných systémov. V angličtine sa tomu spôsobu krádeže hovorí „relay attack“.

Podľa posledných štatistík z Veľkej Británie bolo 92 % vozidiel v roku 2019 odcudzených bez použitia kľúčov majiteľa. A išlo im to naozaj veľmi ľahko. Veď posúďte sami.

Ako funguje relay útok?

Systémy bezkľúčového vstupu sú ľahko zraniteľné voči útokom typu relay, čím sa označuje použitie technológie na manipuláciu s ovládačom kľúča od vozidla, aby sa odomklo a naštartovalo. Funguje to nasledovne.

Dvaja zlodeji sa priblížia k vozidlu s hackerskými zariadeniami. Zlodej č. 1 stojí vedľa vozidla s prvým zariadením. Zlodej č. 2 stojí s druhým hackerským zariadením v blízkosti domu a hľadá signál z kľúča, ktorý majú ľudia väčšinou odložený pri dverách.

Hackerské zariadenie zlodeja č. 1 prijíma signály z vozidla. Potom tieto signály odovzdá hackerskému zariadeniu zlodeja č. 2., ktoré posiela signály z vozidla do kľúča. Kľúč je oklamaný a myslí si, že vozidlo je v tesnej blízkosti. Kľúč preto vyšle signál, ktorý umožní vstup do vozidla a jeho naštartovanie.

Celý proces pritom trvá len niekoľko desiatok sekúnd. A viete, čo je na tom celom najdesivejšie? Tieto hackerské zariadenia sa dajú zohnať na internete aj za menej ako 100 €.

VAM, pr, nepouzivat

Ako sa ubrániť relay atakom?

Možností je viacero, no najspoľahlivejšie je namontovať si do vozidla dodatočné zabezpečenie, ktoré funguje na elektromechanickom princípe. Jedným z nich je VAMPIRE Lite od VAM System, ktorého technológia nebola prekonaná už viac ako 20 rokov. Aj keď sa o to zlodeji pokúsili už viac ako 500×.

VAMPIRE Lite totiž blokuje až 7 rôznych častí auta, pričom každá inštalácia je unikátna. Vďaka tomu zlodej neodíde s vaším vozidlom, ani keby mal duplikát originálu kľúča. O nezáväznú cenovú ponuku môžete požiadať na tomto mieste.

VAM, pr, nepouzivat
chyba