Jarná údržba auta – na toto určite nezabudnite!

Už ste sa objednali na výmenu zimných pneumatík za letné? Jarná údržba auta tým však zďaleka nekončí. Pozrite sa, ktoré ďalšie veci treba po zime na vašom aute skontrolovať.

04.04.2022 00:00
Umytie auta, pr, nepouzivat

Vaše auto dostalo zabrať aj túto zimu. Teploty pod nulou a posypová soľ mu veľmi neprospeli. Trpí podvozok, výfuk, brzdové kotúče a dokonca aj stierače. Vedeli ste napríklad, že klimatizáciu by ste mali občas v aute zapnúť aj počas zimy? Ak ju na niekoľko mesiacov celkom vyradíte z prevádzky, môže vás v prvý horúci deň, keď ju budete potrebovať, nepríjemne prekvapiť. Rovnako ako zimná zmes do ostrekovačov, ktorá vám v lete zanechá na čelnom skle biely „film“.

Ak chcete jazdiť na vašom aute pohodlne aj počas príjemných jarných a letných dní a vyvarovať sa zbytočných problémov, nezabudnite, že jarná údržba auta je mimoriadne dôležitá. Nekončí sa však len výmenou zimných pneumatík za letné. Pozrite sa, ktoré ďalšie veci treba po zime na vašom aute skontrolovať, aby vás vaše auto bezpečne doviezlo do cieľa.

Posypovej soli sa zbavíte dôkladným umytím

Ešte predtým, ako vaše auto odveziete do servisu na výmenu pneumatík a jarnú servisnú prehliadku, dôkladne ho umyte. Tento prvý základný krok, ktorý by mal po zimných mesiacoch nasledovať zvládnete aj sami. K dispozícii sú vám rôzne samoobslužné umývacie boxy, kde môžete vystriekať nielen karosériu, ale aj podvozok, podbehy a disky. Je dôležité, aby ste sa zbavili zvyškov posypovej soli, ktoré môžu časom spôsobiť koróziu.

Ak si na tento krok netrúfate, oslovte odborníkov, ktorí vám auto umyjú ručne nielen zvonku, ale aj zvnútra. Okrem toho karosérii doprajú starostlivosť v podobe vosku alebo špeciálneho ochranného náteru. V letných mesiacoch bude chrániť lak najmä proti hmyzu ale aj proti vtáčiemu trusu, ktorý obsahuje kyseliny, ktoré ho môžu trvalo poškodiť.

Správny moment na prezutie pneumatík

Už ste sa objednali na výmenu zimných pneumatík za letné? Zatiaľ čo používanie zimných pneumatík je na Slovensku povinné, používanie letných pneumatík nie je Zákonom o cestnej premávke stanovené.

Väčšina vodičov sa preto približne drží termínov, ktoré sa v zákone spomínajú a zimné pneumatiky obúva v čase od 15. novembra do 31. marca. Časový rámec používania však zákon pre osobné motorové vozidlá špeciálne neupravuje. Povinné sú v prípade, ak je na ceste súvislá vrstva snehu, ľadu alebo námraza. Dôležitejšie, ako sledovať dátumy v kalendári, je sledovať počasie.

Prezuť auto zo zimných na letné pneumatiky sa odporúča vtedy, ak denné priemerné teploty prekročia 7°C a to aspoň tri dni za sebou. Dajte si však pozor na ranné mrazy, ktoré môžu nastať aj koncom marca či začiatkom apríla. Rovnako zohľadnite aj terén, v ktorom jazdíte. Ak sa napríklad chystáte na lyžovačku do hôr, napriek tomu, že vo vašom okolí je už príjemné jarné počasie, zimné gumy si na tento výlet radšej ponechajte.

Pokúste sa čo najlepšie vystihnúť správny moment na prezutie pneumatík. Bezpečnosť je v tomto prípade na prvom mieste. Ak sú zimné pneumatiky dlhodobo vystavené vyšším teplotám, má to negatívny vplyv na brzdné vlastnosti auta a zároveň sa znižuje životnosť samotných pneumatík. Jazdy na zimných pneumatikách v letných mesiacoch je nielen nebezpečná, ale zároveň zvyšuje spotrebu paliva až o 10%. Okrem toho je zhoršená stabilita a ovládanie vozidla. Dojazdievať v lete dezén zimných pneumatík sa preto neodporúča.

Nezabudnite na podvozok

Pri výmene pneumatík si nechajte skontrolovať aj podvozok vozidla, výfuk a brzdový systém. Sú to časti auta, ktoré počas zimných mesiacov trpia najviac. Sú totiž najviac vystavované nebezpečnej kombinácii vlhka, mrazu a posypovej soli.

Podvozok je potrebné v servise dôkladne očistiť od posypovej soli, ktorá môže spôsobiť koróziu kovových častí. V servise si nechajte skontrolovať aj geometriu vášho vozidla, ktorá môže byť po jazde cez výtlky a neupravené zimné vozovky zmenená. Môže to mať vplyv na jazdné vlastnosti auta aj životnosť pneumatík a podvozku.

Nezabudnite na brzdy. Drobné kamienky z posypovej zmesi sa mohli počas zimy dostať do medzi brzdové kotúče a doštičky a mechanicky ich poškodiť. Je potrebné ich skontrolovať a vyčistiť.

Stěrače stírají! Ostřikovače stříkají! Klakson troubí!

Vybavujete si túto známu hlášku z filmu Vrchní prchni? Po zime by ste mali ste mali na vašom vozidle kontrolovať aj také zdanlivé maličkosti, ako sú stierače či prevádzkové kvapaliny.

Kontrolu a výmenu oleja zvládnete aj doma. Rovnako je potrebné skontrolovať aj hladinu chladiacej kvapaliny, aby ste boli pripravení na letné horúčavy. Pri jarnej údržbe auta môžete vymeniť aj kvapalinu do ostrekovačov zo zimnej zmesi na letnú. Je oveľa účinnejšia na hmyz a peľ, ktorým sa v letných mesiacoch nevyhnete. Zimná zmes vám môže pri vyšších teplotách zanechávať na čelnom skle biely „film“, ktorý zhoršuje viditeľnosť. Zimnú zmes však pred naliatím letnej vystriekajte. Nikdy ich nemiešajte dokopy.

Nezabudnite ani na výmenu opotrebovaných líšt na stieračoch. Gumičky je najlepšie meniť po zime, ktorá im príliš neprospieva. Gumené časti môžu byť po mínusových teplotách tuhé a vylámané a môžu pri stieraní mechanicky poškodiť čelné sklo vášho automobilu. Účinnosť poškodených stieračov je, napríklad pri silnej letnej búrke, veľmi znížená.

Súčasťou bezpečnej jazdy nie je len perfektný technický stav vášho vozidla, ale i uzatvorené poistenie auta. V prípade, že nebudete mať vaše vozidlo poistené, hrozí vám nielen pokuta, ale predovšetkým sa vaše cestovanie poriadne skomplikovať a predražiť. Ušetrite si preto zbytočné starosti a vopred sa pripravte. PZP (povinné zmluvné poistenie) musí mať zo zákona uzatvorené každé vozidlo. PZP online vybavíte ľahko z pohodlia vášho domova. Zaberie vám to len 5 minút a budete môcť jazdiť bezpečne. Nezabudnite však, že povinné zmluvné poistenie kryje len škody, ktoré v prípade dopravnej nehody spôsobíte iným vozidlám. Nijako nechráni vaše vlastné auto, preto sa vám určite vyplatí, ak budete mať uzatvorený aj iný typ poistenia.

Jarná údržba klimatizácie sa vám v lete vráti

Klimatizáciu v aute ste možno počas zimy vôbec nezapli. Predstavte si, že ju v jeden horúci deň budete zrazu potrebovať a ona nebude fungovať alebo sa z nej bude šíriť príšerný zápach. Súčasťou jarnej údržby vášho vozidla by malo byť aj prekontrolovanie a vyčistenie klimatizácie. Tento úkon zverte overenému servisu.

Odborníci odporúčajú občas zapnúť klimatizáciu v aute aj počas zimných mesiacov. Pomôže vám zbaviť sa vlhkosti v interiéri auta, keďže vysušuje vzduch. Okrem toho sa premažú všetky súčasti kompresora a zníži sa možnosť tvorby nebezpečných plesní v klimatizačnom systéme.

Pred letom je dôležité vyčistiť klimatizačné filtre od nečistôt a vydezinfikovať od baktérií a plesní, ktoré by vám mohli spôsobiť zdravotné problémy. Môžete to urobiť sami pomocou dezinfekčného spreja, ktorý nastriekate priamo do klimatizačných výduchov. Avšak v prípade, že klimatizácia nie je dostatočne účinná alebo stále zapácha, je potrebné ju nechať prekontrolovať a vyčistiť v špecializovanom servise.

chyba