Tam a späť cez celé Slovensko. Na jednu nádrž. S Passatom!

Nová generácia motora 2.0 TDI Evo je technologický zázrak. Vysoký výkon, nízke emisie, fantastická spotreba... Nafta vďaka novým technológiám ešte má čo povedať.

08.03.2022 00:00
vw, pr nepouzivat

Nafta ešte žije a naftové motory Volkswagenu sú čistejšie než kedykoľvek pred tým. Novú generáciu motora 2.0 TDI rozpoznáte podľa prívlastku „Evo“. Znamená nové piesty, nový tepelný manažment ale najmä nový systém úpravy výfukových spalín, vďaka ktorému produkuje nový motor až o 80 % menej oxidov dusíka v porovnaní s predchodcom.

Dvojitá dávka

Najväčšiu zodpovednosť za nižšie emisie nesie nový výfukový trakt, ktorý v sebe zahŕňa filter pevných častíc a dva SCR katalyzátory za sebou. Prvý, umiestnený hneď za motorom, dosahuje teplotu 500°C. Druhý, umiestnený pod podlahou vozidla, má teplotu približne o 100 °C menšiu. Pred obidva katalyzátory je umiestnený vstrekovač prísady AdBlue, takže dokopy sa močovina do spalín vstrekuje dvakrát a celá katalytická redukcia prebehne dôkladnejšie. Volkswagen nazýva tento systém „Twin dosing“ (dvojité dávkovanie).

vw, pr nepouzivat

Prvý motor z rodiny Evo bol 2.0 TDI s výkonom 110 kW (150 k). Môžete ho dostať v novom modeli Volkswagen Golf. Teraz je už dostupný aj vo výkonnejšom variante, kde ponúka 147 kW (200 k). Práve tento motor mal pod kapotou Passat, ktorý sa dostal do rúk redakcie volkswagenblog.sk. Už len vymyslieť správnu výzvu…

vw, pr nepouzivat

Západ – východ – západ

A čo takto prejsť z najzápadnejšieho na najvýchodnejší bod Slovenska a späť na jednu nádrž? Matematika hovorí, že by to malo pri úspornej jazde tesne vyjsť. Ale realita môže byť všelijaká. Vyše 1 200 kilometrov na jednu nádrž je aj pri jej objeme 66 litrov celkom výzva. Jediný spôsob, ako prestať špekulovať, je overiť si dohady na vlastnej koži. Ako to dopadlo? To si môžete pozrieť vo videu na konci článku.

Tam budete nielen svedkami toho, ako sa posádka vybrala s Passatom zo Záhorskej Vsi až do Vyšného Nemeckého a späť – bez tankovania. Môžete sa tešiť na krásne zábery, peknú hudbu a k tomu sa aj niečo dozviete o histórii modelu Passat. Príjemné pozeranie!

Pre viac informácií zo sveta značky Volkswagen navštívte www.volkswagenblog.sk.

vw, pr nepouzivat
chyba