Šesť tipov, ako na rôzne typy znečistenia auta

Auto sa zašpiní aj pri bežnej premávke, väčšinou nejde o nič, čo by nezvládla wapka či základný program v autoumyvárke.

10.02.2022 00:00
OMV FOTO1, PR, nepouzivat Foto:
Pravidelná návšteva autoumyvárky nie je len o estetike. Dobre zvolený program vám ušetrí stovky eur.

Kedy je čas zvoliť vyšší program a aké výhody vodičom ponúkne? Prinášame šesť tipov, ako sa popasovať s rôznymi typmi znečistenia, s ktorými sa bežne stretávame po celý rok. Spoločné majú jedno – dôležitá je prevencia.

Vtáčí trus šťastie neprinesie

Pozdrav od operencov sa síce považuje za šťastné znamenie, no určite to neplatí pre majiteľov vozidiel. Vtáčí trus je mimoriadne agresívny a pri dlhodobom pôsobení môže poškodiť lak – pozor však, jednoduché zotretie škvrny handrou môže karosériu poškriabať. Na odstránenie preto použite špeciálnu kozmetiku. Určite si však očistu uľahčíte, ak budete pravidelne auto umývať napríklad v umyvárke OMV TOP Wash s použitím špeciálneho penového vosku – na takto ošetrenom laku sa vytvorí ochranný film, ktorý zjednodušuje odstránenie trusu z karosérie.

Posypová soľ – neviditeľný „zabijak“

Biely povlak, ktorý soľ vytvorí na povrchu auta, je pre lak nebezpečný – zvyšuje riziko korózie, ktorá v prípade zanedbania môže viesť až k prederaveniu karosérie. Zvlášť ohrozené sú miesta, ktoré bežne nevidíme – podbehy a podvozok auta. Ak sa rozhodnete pre autoumyvárku, určite si vyberte takú, ktorá ponúka predumytie. Program TOP na umyvárke OMV TOP Wash navyše ponúka aj špeciálne umytie podvozku.

V zimných mesiacoch nepodceňujte podvovozok.... Foto: SHUTTERSTOCK
OMV FOTO2, PR, nepouzivat V zimných mesiacoch nepodceňujte podvovozok. Posypová soľ môže poškodiť karosériu.

Živica nie je lacný „špás“

Auto, ktoré necháte dlhšie stáť pod ihličnatým stromom síce pekne vonia, no tento benefit býva vykúpený pekne draho. Kvapky živice idú z laku odstrániť len veľmi ťažko a často si s nimi neporadí ani wapka. Dôležité preto je zareagovať veľmi rýchlo – horúca voda a jemná handrička by mali pomôcť. Po odstránení sa odporúča využiť ešte aj autoumyvárku s aktívnou penou a novou vrstvou zalešteného penového vosku, ktorá karosériu ošetrí a do budúcnosti odstraňovanie nečistôt zjednoduší.

Saharský piesok nezametajte

Príde raz za čas bez varovania – a vodiči ráno už len hádajú, ktoré spomedzi masy zažltnutých a zaprášených áut patrí práve im. Pustiť sa do tejto nádielky s metličkou nie je práve najlepší nápad – zaschnutý piesok pôsobí ako brúsny papier. Ideálne preto je auto najskôr opláchnuť a pozornosť venovať aj detailom ako sú gumičky stieračov. Pri výbere autoumyvárky odporúčame uprednostniť tie, ktoré používajú penové kefy, šetrné ku karosérii. Aktívna pena by mala byť samozrejmosťou.

Pri saharskom piesku dbajte na detaily.... Foto: SHUTTERSTOCK
OMV foto 3, PR, nepozivat Pri saharskom piesku dbajte na detaily. Vhodnejšie sú autoumyvárky s penovými kefami.

Peľ z kvetov chce prevenciu

Pri parkovaní sa cení tieň, no nechať svoje auto pod rozkvitnutým stromom môžete neskôr trpko oľutovať. Lepkavá šťava dokáže nielen zašpiniť celé auto, ešte sa na ňu nabaľujú ďalšie nečistoty. Zanedbaný problém potom úplne nevyrieši ani bežná umyvárka. Dôležité preto je vybrať si umývanie s pomocou aktívnej peny a s predumytím. Ako vo väčšine prípadov, vyhráva ten, kto pravidelne používa napríklad program TOP na autoumyvárkach OMV TOP Wash – ochranný film zo zalešteného vosku každú podobnú situáciu zmierňuje a očista auta je omnoho jednoduchšia.

Asfalt nikdy nezoškrabujte

Stáva sa to najmä v horúcich letných dňoch – v takých, keď sa doslova topí asfalt. Jazda po rozpálenej vozovke sa veľmi ľahko môže skončiť fŕkancami čiernej hmoty na karosérii, ktoré po zaschnutí a vytuhnutí nejdú zmyť. Určite sa ich nepokúšajte zoškriabať nožom, skrutkovačom, ani nechtom! Pomôže špecializovaný odstraňovací prípravok. Po úspešnom očistení odporúčame navštíviť autoumyvárku a aplikovať ochranný film zo zalešteného vosku, aby ste ho v budúcnosti ľahšie očistili.

Ochranný film zo zalešteného vosku nie je len o... Foto: OMV
OMV FOTO4 Ochranný film zo zalešteného vosku nie je len o „nablískanom“ aute, funguje ako dôležitá prevencia pred novými nečistotami.
chyba