Viete ktoré veci sa na aute kazia najčastejšie?

Pokazené auto vie narobiť veľké problémy a poriadne potrápiť peňaženku. Toto sú najčastejšie vyskytujúce sa problémy, ktoré sa vám môžu na aute vyskytnúť.

03.01.2022 09:26
toro, pr nepouzivat

Kupujete ojazdené auto alebo to vaše už má niečo za sebou? Bohužiaľ, v tomto prípade musíme počítať aj s poruchami, ktoré sa môžu vyskytnúť. Pokazené auto nie je príjemná záležitosť a častokrát vie aj poriadne zaťažiť vašu peňaženku. Viete ktoré komponenty sa kazia najčastejšie? Zoznámte sa s najčastejšími chybami na autách

Mať kvalitné povinné zmluvné poistenie a havarijné poistenie sa oplatí, pretože ak sa vám stane škodová udalosť, vaša poisťovňa sa postará o náhradu škody. No bohužiaľ stávajú sa poruchy aj bez pričinenia vás či inej osoby, ktoré vám preplatí len tá najlepšia poisťovňa. Samozrejme s pripoistením k základnej PZP. Ak by ste mali o takúto službu záujem, prezradíme, ktoré komponenty áut sú najviac poruchové.

Prevodovka

Prevodovka je podľa štatistík, ktoré sledovali rôzne inštitúcie, venujúce sa oprave vozidiel, tá najkazivejšia časť auta. Z dlhodobého hľadiska sa prejavuje väčšia chybovosť u automatických prevodoviek. No aj u tých manuálnych nastáva opotrebovanosť, a tá znemožní preraďovaniu rýchlostí a vaše auto sa stáva takmer nepojazdné.

Elektroinštalácia

Určite ste sa stretli s názorom staršej generácie, že oni by tieto moderné auta nechceli. Samá elektrika, všetko sa ovláda automaticky a všetko sa vie automaticky pokaziť. Svojím spôsobom majú pravdu. Ľahko sme si zvykli na vymoženosti dnešnej doby ako sú kamery, senzory, automatické ručné brzdy a všetko možné. No bohužiaľ je tu možnosť aj väčšej kazivosti.

Spojka

Spojka je treťou najčastejšou vecou, ktorá sa na aute kazí. Samozrejme je prepojená aj s prevodovkou, a preto, ak sa vám pokazia tieto dve veci, nie je to dobrá správa. Potom vás návšteva autoservisu môže vyjsť naozaj draho. S narastajúcimi kilometrami hrozí aj väčšia šanca, že nastane opotrebovanosť alebo spálenie spojkového pedála.

Turbodúchadlo alebo turbo

Táto porucha tiež môže poriadne zaťažiť váš rozpočet. A bohužiaľ aj turbo patrí medzi často poruchové časti automobilu. Podľa štatistík sa tieto problémy vyskytujú čoraz častejšie. S turbom jednoducho treba vedieť jazdiť, aby ste ho na cestách netrápili. Ak však jazdíte, tak ako by ste mali, malo by vydržať dlhodobo bez poruchy. Lak vozidla

S pribúdajúcim vekom vozidiel sa stretávame aj s vizuálnymi problémami. Hrdza, poškodenie laku, škrabance a ťukance. Napriek tomu, že to nie sú závažné závady, ktoré by nám bránili v jazde, vedia nás poriadne potrápiť. S koróziou sa veľmi ťažko bojuje a mali by sme ju odstrániť hneď ako sa objaví. Nie je nič horšie ako ju nechať rozširovať sa po vozidle.

Okrem týchto väčších a závažnejších porúch nás vie potrápiť ďalšie množstvo problémov. Medzi často poruchové súčiastky patrí aj baterka. Jej kapacita sa pomaly znižuje a trpí hlavne počas zimných mesiacov. Nezabúdajte kontrolovať jej stav a pravidelne ju dobíjať. Medzi maličkosti, ktoré sú však potrebné sú napríklad opotrebované stierače či vybité žiarovky vo svetlách.

Porúch, ktoré sa na vozidle môžu stať je naozaj veľa. Veríme, že vás budú všetky zďaleka obchádzať. Aby ste sa vyhli zbytočným problémom na cestách, nemali by ste podceňovať servis. Návšteva autoservisu a pravidelná prehliadka vozidla odhalí chyby, kým ešte nie je neskoro. Radšej kazivosť zistiť v servise ako počas premávky.

Ak sa však porucha stane počas šoférovania a vy spôsobíte škody sebe alebo druhému vozidlu, mali by ste mať v zálohe kvalitné PZP a havarijné poistenie. Poisťovňa Union je pre svojich klientov nápomocná v každej nešťastnej chvíli. Rozhodnutie je na vás, na stránkach poisťovne Union nájdete aj online poistenie pre všetky prípady či nechcené nehody na cestách.

chyba