Aké sú výhody bezkontaktných platieb v nákladnej doprave?

Ak sa chcete so svojou firmou presadiť vo svete nákladnej prepravy, musíte poznať legislatívu a mať prehľad o všetkých vašich vykonaných finančných transakciách. Lenže akým spôsobom udržať pod kontrolou platby za mýto alebo palivo, ak navyše vaši vodiči prevážajú tovar do rôznych krajín Európskej únie? Stavte na bezkontaktné platby, uľahčia vám podnikanie.

12.11.2021 00:00
Obrazok1 Foto:

Mýto v Európe: úskalia alebo príležitosť?

V prípade, že poskytujete logistické služby klientom v rôznych európskych krajinách, pravdepodobne budete skôr či neskôr riešiť otázky, ako efektívne dohliadať na výkon svojich pracovníkov, ako dosiahnuť úsporu pohonných hmôt a ako zabrániť možnému zneužitiu palivových kariet alebo ako uhradiť mýto za vaše nákladné vozidlá.

Mýtne systémy sa v jednotlivých krajinách EÚ líšia, a preto nie je vždy jednoduché sa v nich vyznať. V niektorých štátoch vyberajú poplatky za mýto súkromné spoločnosti, v iných tieto úkony zabezpečujú zamestnanci podliehajúci vládnemu úradu.

Rovnako náročné je rozdielne platby mýta. Európske štáty účtujú poplatky za použitie konkrétneho úseku infraštruktúry (napríklad železničného tunela alebo mosta), podľa najazdených kilometrov alebo podľa času, ktorý na tamojších cestách strávite.

Ako si teda udržať prehľad o premenlivej legislatíve, kontrolu nad finančnými operáciami a svojimi vodiči? Jedno z možných riešení predstavujú bezkontaktné palivové karty.

Tankovacie karty pre rýchle platby na cestách

Palivové karty fungujú podobne ako platobné karty. Vaši vodiči nimi môžu platiť za načerpané pohonné hmoty alebo návštevu umývacej stanice a vy máte z pohodlia kancelárie prehľad o všetkých vykonaných transakciách. Aké sú ďalšie výhody bezkontaktných palivových kariet?

1. Získate plnú kontrolu nad spotrebou vozidiel

Počet firiem špecializujúcich sa na služby pre nákladnú dopravu (nielen) na európskom trhu neustále stúpa. Aby v ťažkej konkurencii obstáli, ponúkajú svojim zákazníkom stále inovatívnejšie riešenia, ktoré im pomáhajú optimalizovať náklady spojené s výjazdmi nákladných vozidiel.

Veľmi užitočná je v tomto smere možnosť prihlásenia sa do zákazníckeho portálu, kde si napríklad urobíte okamžitú predstavu o aktuálnom cenovom vývoji pohonných hmôt alebo o polohe najlacnejších čerpacích staníc. Môžete tak pre svoje vozidlá s predstihom naplánovať trasu, ktorá bude úsporná nielen z hľadiska najazdenej vzdialenosti, ale aj v prípade tankovania ďalšieho paliva.

2. Rýchlo a jednoducho registrujete vozidlá do mýtneho systému

Či už ste povinní zaplatiť mýto pre nákladné vozidlá v Slovenskej republike, Nemecku alebo Maďarsku, registráciu do mýtneho systému vybavíte v priebehu chvíľky. Systém vás zároveň upozorní na prípadné zmeny v legislatíve, aby ste sa mohli novým podmienkam prispôsobiť a vyhli sa tak zbytočným pokutám.

3. Pri odcudzení alebo strate karty sú vaše financie v bezpečí

Ak niektorý z vašich vodičov palivovú kartu stratí alebo mu ju niekto odcudzí, môžete ju jednoducho zablokovať a predídete tak jej možnému zneužitiu.

Vďaka moderným technológiám môžete na kartách nastaviť limity pre tankovanie alebo autorizáciu platieb, a tak budete navyše chránení aj pred nežiaducim čerpaním peňažných prostriedkov zo strany vašich zamestnancov.

chyba