Ako pripraviť auto na zimu tak, aby zvládlo odolávať náročnému terénu

Zmena počasia pre všetkých vodičov znamená, že je potrebné pripraviť na zimu aj ich vozidlo. O čo všetko by ste sa mali postarať ešte pred tým, ako klesnú teploty až k bodu mrazu?

25.10.2021 00:00
shutterstock 1929991265 Foto:

Poradíme vám v nasledovnom článku, v ktorom zistíte, že na niektoré úpravy vám postačia aj kvalitné elektrické skrutkovače.

Tipy, ktoré oceníte po celú zimu

Prvou vecou, na ktorú nezabudne azda ani jeden vodič, je výmena pneumatík. Jazdou na letných pneumatikách by ste okrem pokuty ohrozili svoje zdravie. Pri poklese pod 7 °C strácajú totiž letné pneumatiky svoju účinnosť. Odporúčame vám urobiť aj nasledovné:

  • Skontrolujte stav podvozku a bŕzd, hrdzavé časti ošetrite, aby ich nepoškodila vlhkosť a posypová soľ.
  • Do ostrekovačov doplňte nemrznúcu zmes, aby tekutina v ostrekovačoch nezamrzla.
  • Skontrolujte stav stieračov, v prípade potreby ich vymeňte.
  • Vhodná je tiež kontrola autobatérie, jej dobitie alebo výmena.
  • Chráňte lak auta. Ochrana laku na zimu mu dodá krajší lesk a zvýši odolnosť voči vlhkosti a nečistotám.
  • Ochrana pneumatík vhodným prípravkom zabráni praskaniu a vyblednutiu.
  • Myslite tiež na interiér vozidla. V zime budete častejšie jazdiť so zatvorenými oknami, preto je vhodné urobiť veľké upratovanie. Nezabudnite pritom na palubnú dosku a plastové časti interiéru, ktoré oživíte špeciálnym čističom s impregnáciou.
  • Aby ste ráno nemuseli namáhavo oškrabávať námrazu z okien, zakúpte si rozmrazovač skiel.

Kedy zájsť do servisu

Pri starších automobiloch by ste pred zimou mali vykonať ešte jeden krok, ktorým je kontrola stavu motora. Pokiaľ sa v autách vyznáte, možno najskôr vytiahnete vaše elektrické skrutkovače a menšie opravy zvládnete aj sami.

Ak ste spozorovali vyššiu spotrebu paliva alebo zmenu farby výfukových plynov, možno bude potrebná aj oprava motora. Každý motor má svoju životnosť, v niektorých prípadoch je nutná oprava motora. Pri nej sa motor rozoberie doslova do poslednej skrutky a všetky opotrebované a poškodené diely sa vymenia za nové.

Ozývajú sa pri jazde zvuky z nápravy? Zadná alebo rovnako dôležitá predná náprava môžu mať poškodené čapy na tyčkách. Úlohou tyčky stabilizátora je zmierniť vertikálne pohyby kolies, keď s autom jazdíte napríklad po nerovnom teréne. Poškodená zadná alebo predná náprava preto znamená nielen menší komfort, ale aj vyššie nebezpečenstvo pri šoférovaní.

Ak na nič z nášho zoznamu nezabudnete, aj v zime si cestu autom plnými dúškami užijete.

chyba