Pre dokonalý pôžitok z jazdy kabrioletom za každého počasia

Napriek tomu, že sezóna kabrioletov u nás trvá iba pár mesiacov v roku, existujú modely, ktoré zaručujú komfortnú jazdu po celý rok. Napríklad Lexus LC 500 Convertible so systémom Lexus Climate Concierge, ktorý zabezpečí tepelný komfort v rôznych podmienkach.

09.09.2021 00:00
lexus, pr nepouzivat

O výnimočnosti modelu LC 500 Convertible by sa dalo popísať mnoho, sústreďme sa však na príjemnú jazdu. Tú si možno vychutnávať aj vďaka Lexus Climate Concierge – inovatívnemu systému, ktorý koordinuje činnosť vetracích otvorov, ventilácie, vyhrievania sedadiel a volantu. Jeho úlohou je zabezpečiť tepelný komfort po celý rok nezávisle od toho, či jazdíme so strechou alebo bez nej.

lexus, pr nepouzivat

Aby bol tento klimatický systém dokonale účinný, potrebuje aerodynamicky optimalizovanú karosériu. Dizajnéri Lexusu LC 500 Convertible vynaložili maximálne úsilie, aby prúdiaci vzduch nepôsobil v kokpite rušivo. Popri karosérii ide aj o také detaily, ako je priehľadný aerodynamický deflektor, ktorý zaručuje pohodlie a ticho. Ľahký vánok vo vlasoch? Rozhodne áno. Turbulentný tajfún a víchrica? Rozhodne nie!

Veľkolepý repertoár

Interiér Lexusu LC 500 Convertible ponúka priestor, v ktorom môže klimatický systém predviesť skutočnú show. Okrem spomínanej koordinácie vetrania a vyhrievania sedadiel či volantu majú vodič aj spolucestujúci k dispozícii funkciu vyhrievania oblasti krku, ktorá automaticky alebo na želanie obalí šiju príjemne teplým vzduchom aj uprostred zimy. Vetracie otvory zabudované do opierok hlavy sú navrhnuté tak, aby ich mohli používať ľudia rôzneho vzrastu.

Elektronika sa stará o to, aby čo najrýchlejšie zabezpečila komfort celej posádke vozidla. Ak je horúci deň, rozohriate sedadlo bleskovo ochladí a v studené zimné ráno vyhrievané sedadlo privíta teplom hneď po nahriatí motora. Systém tiež rozpozná, či je obsadené miesto spolujazdca, aby zbytočne nevyhrievalo prázdne sedadlo.

lexus, pr nepouzivat

Okamžite reaguje na zmenu počasia

Systém Climate Concierge zohľadňuje aj ďalšie faktory. Množstvo senzorov umožňuje priebežne reagovať na intenzitu slnečného svetla, vonkajšiu teplotu a dokonca aj rýchlosť, akou sa pohybujeme. V závislosti od rýchlosti sa mení činnosť vetracích otvorov a všetko je zosúladené ako symfonický orchester, ktorý predvádza ukážkový repertoár.

Vhodným príkladom môže byť situácia, keď vchádzame do tunela. Chladnejší vzduch a nedostatok slnečného svetla sú signálom na dočasné zvýšenie teploty privádzaného vzduchu. Na druhej strane, keď opustíme cestu, ktorá vedie cez les do otvoreného priestoru, Lexus Climate Concierge okamžite spustí korekcie, ktoré nedovolia, aby sa interiér na priamom slnku priveľmi ohrial.

Lexus Climate Concierge nájdeme aj v iných modeloch značky Lexus. Prvýkrát ho predstavili v roku 2012 vo vlajkovom modeli LS. Odvtedy prešiel mnohými inováciami. Vďaka nemu dnes možno smelo povedať, že jazda kabrioletom nebola nikdy taká príjemná. A to za každého počasia!

lexus, pr nepouzivat
chyba