Tieto elektronické zariadenia čaká skvelá budúcnosť

Moderná doba priniesla so sebou množstvo vychytáviek, ktoré bežne používame, či už na prácu, alebo na zábavu. Dnes je už však jasné, že bez ohľaduplného prístupu k životnému prostrediu to nepôjde. Jedným z riešení je elektrická energia, ktorá sa už dávnejšie stala súčasťou mnohých zariadení. Ich význam bude preto narastať. V článku si povieme niečo o elektronických zariadeniach, ktoré čaká skvelá budúcnosť.

26.08.2021 00:00
e-kolobezky, PR, nepoužívať

Zariadenia na zábavu a bývanie

Každým rokom pribúdajú lepšie a lepšie elektronické zariadenia, ktoré sú určené na zábavu a rôzne koníčky. Môžeme spomenúť napríklad digitálne fotoaparáty, hracie konzoly, čelovky do terénu, alebo napríklad aj korčule na elektrický pohon. V poslednom čase sa stávajú čoraz populárnejšie i prenosné mini tlačiarne, pomocou ktorých si môžete ľahko a hocikde vytlačiť pamiatku na pekný výlet. Väčšina z týchto zariadení využíva klasické tužkové batérie.

V budúcnosti si určite prejde modernizáciou aj každá domácnosť. Už teraz napríklad medzi používané inteligentné zariadenia v slovenských domácnostiach patria domáce spotrebiče, kamerové systémy, osvetlenie, či rôzne bezpečnostné zariadenia.

Chcete si napríklad prispôsobiť osvetlenie v dome presne podľa vašich požiadaviek? Žiaden problém. Či už plánujete osvetlenie na rodinnú oslavu, alebo len tak na trávenie voľného času, to všetko inteligentné osvetlenie dokáže. Dokonca aj na diaľku prostredníctvom vášho smartfónu. Samozrejmosťou je aj možnosť nastavenia času osvetlenia. To sa vám môže hodiť napríklad v čase dovolenky, keď nie ste doma, ale kvôli bezpečnosti potrebujete budiť dojem, že váš domov nie je opustený.

Revolúciu v súčasnosti zažívajú aj chladničky, ktoré rovnako môžete ovládať pomocou svojho smartfónu. Perfektne vychladené víno, či rýchle nastavenie mrazenia presne v momente, kedy prídete z nákupu, tak už máte na dosah iba na pár klikov.

Vedeli ste, že…

… pozeraním do chladničky priemerne vyplytváme až 120 kWh ročne? Z toho dôvodu existujú na trhu aj také chladničky, ktoré disponujú špeciálnymi dvierkami. Stačí na ne zaklopať a interiér chladničky sa vám rozsvieti. Obsah chladničky si tak môžete pozrieť cez okienko, a to bez nutnosti otvárania dvierok.

V súvislosti s bývaním, je vysávanie jednou z najnepríjem­nejších činností. Avšak aj tu je už možná pomoc v podobe inteligentného zariadenia – robotický vysávač. Dnešné robotické vysávače majú dokonca zabudovanú aj navigáciu, vďaka ktorej veľmi jednoducho povysávajú všetky nečistoty.

Rovnako sa dokážu vyhnúť schodom, nezamotajú sa do káblov na zemi a rozhodne nepoškodia váš nábytok. Samozrejmosťou je aj ich diaľkové ovládanie pomocou aplikácie. Môžete tak mať upratané ešte skôr, ako prídete domov z práce. Aj robotický vysávač preto čaká skvelá budúcnosť.

Zariadenia na pohyb

Moderné dopravné prostriedky na elektrický pohon už dnes bežne nahrádzajú tie na fosílny zdroj paliva. A dokážu ich zastúpiť v každej oblasti dopravy. Môžete s nimi cestovať (autá, bicykle, motorky, skútre…), zažiť s nimi veľa zábavy (kolobežky, trojkolky, hoverboardy…), alebo ich používať pri práci – je ich možné využiť napríklad na odvoz starého nábytku.

V súčasnosti, v oblasti zábavy a zdravého pohybu, zažívajú veľké boom e-kolobežky a e-trojkolky.

E-kolobežky

V dnešnej dobe ide o jeden z najpopulárnejších moderných dopravných prostriedkov na elektrický pohon. A platí to nielen u mladých, ale čoraz častejšie po nej siahnu aj staršie ročníky. Prečo? Jednoducho preto, lebo e-kolobežky v sebe spájajú množstvo výhod. Najmä pri pohybe v meste.

Hlavnou výhodou je jej výborná skladnosť – môžete si ju ľahko poskladať a zobrať so sebou napríklad aj do nákupného vozíka a v pokoji si nakúpiť. Bez toho, aby ste ju museli niekde zamykať a tŕpnuť, že ju aj napriek tomu šikovný zlodej odcudzí. Ďalším plusom je jej malá váha a veľmi jednoduché ovládanie. Rýchlosť jazdy na e-kolobežke si môžete vychutnať až do 25 km/h. Dojazd na jedno nabitie sa zvyčajne uvádza niečo okolo 30 km.

Rovnako predstavuje ideálny dopravný prostriedok v prípade, ak potrebujete v meste cestovať na menšiu vzdialenosť. Nič vám nebráni v tom, aby ste si ju zobrali so sebou do autobusu, električky alebo do metra. Keď vystúpite, stačí ju len poskladať a ďalej pokračovať v jazde.

Medzi ďalšie výhody e-kolobežky patria napríklad:

  • Úplne vybitý akumulátor ľahko dobijete na plnú kapacitu za 5 – 6 hodín z obyčajnej domácej zásuvky.
  • K jej výbave patria aj blatníky, preto ju môžete používať na mokrej ceste bez toho, aby ste zostali mokrí.
  • Kabeláž je ukrytá v útrobách e-kolobežky a neprekáža.
  • Možnosť využitia tempomatu.
  • Šetrí životné prostredie, pričom umožňuje rýchlu a zábavnú cestu do školy alebo do práce.

Tip

Pri výbere e-trojkolky myslite aj na jej váhu. Pri jej každodennom skladaní a nosení napríklad do MHD časom pocítite každé kilo navyše. Preto je v tomto smere rozumné investovať do odľahčenej duralovej konštrukcie.

E-trojkolky

Ide o moderný dopravný prostriedok, ktorý je vhodný aj pre seniorov s obmedzeným pohybom. Dokonca v niektorých prípadoch predstavujú jediný spôsob, ako u takto postihnutých osôb zvýšiť pohybovú aktivitu.

Pochopiteľne, elektrická trojkolka je vhodná aj pre zdravých seniorov, ktorí začínajú s tréningom. Umožňujú totiž postupné zvyšovanie fyzickej záťaže. Ďalšou veľkou výhodou je, že poskytujú vysokú mieru bezpečnosti a prakticky nulové riziko pádu. To ocenia najmä ľudia, ktorí trpia osteoporózou.

Rovnako dokážu pomôcť aj s pohodlným nakupovaním. Ich súčasťou je totiž často i pohodlný nákupný košík, do ktorého sa ľahko zmestí niekoľko desiatok kilogramov nákupu. A čo je tiež dôležité, na e-trojkolku nepotrebujete vodičský preukaz. Dosahujú priemernú rýchlosť 25 km/h, a to s dojazdom na jedno nabitie približne 60 km.

Samozrejme, e-trojkolky sa stali aj častou zábavkou pre deti. Môžu sa na nej do sýtosti vyšantiť a bezpečným spôsobom napríklad na dopravnom ihrisku, získať i prvé zručnosti ohľadom pravidiel v cestnej premávke.

Záver

Budúcnosť patrí rôznym elektronickým zariadeniam, ktoré postupne a nezadržateľne nahrádzajú tie staršie na fosílne zdroje energie. Platí to najmä v oblasti dopravy a používaní moderných dopravných prostriedkov. Svoje miesto si však elektronické zariadenia získavajú aj v domácnosti, najmä v súvislosti s používaním rôznych spotrebičov, bezpečnostnými prvkami, či inteligentným osvetlením.

Inteligentné elektronické zariadenia tiež disponujú rôznymi inovatívnymi funkciami. Štandardom je už napríklad, že ich môžete prostredníctvom telefónu ovládať na diaľku. Aj dopravné elektronické prostriedky môžete pripojiť k telefónu, a to prostredníctvom technológie Bluetooth. Dokážete tak sledovať rôzne zdravotné štatistiky, či sledovať svoj pohyb pomocou GPS.

chyba