Salón elektromobilov 2021 potvrdil stále zvyšujúci sa záujem o elektromobilitu

Posledný júnový víkend sa niesol v duchu elektromobilov, ich infraštruktúry a rastúcej podpory v rámci Plánu obnovy zo strany štátu. Unikátny Salón Elektromobilov 2021, ktorý predstavil viac ako 60 modelov elektromobilov, plug-in hybridov, elektrických kolobežiek a motocyklov, výrobcov a prevádzkovateľov nabíjacích staníc, privítal v zábavno-nákupnom centre Bory Mall desiatky tisíc návštevníkov.

09.07.2021 00:00
elektromobily, pr nepouzivat

Medzi vystavovateľmi ste mohli vidieť najznámejšie automobilky ako Audi, BMW, Mercedes-Benz, KIA, DS Automobiles, ŠKODA, Renault, Volvo, Citroën, Jaguar, Hyundai, Honda, Opel, Land Rover, Fiat, Mitsubishi, Mazda, či Peugeot. So svojimi produktami nechýbali ani zástupcovia zo segmentu nabíjacích technológií ZSE Drive, GreenWay, ABB, AgeVolt, EV-GP, Elexim, Impacto, MSM e-mobility, ejoin a Sminn.

Do sveta elektromobility neoddeliteľne patria aj elektrické motocykle a skútre, ktoré na Salóne Elektromobilov 2021 prezentovali spoločnosti Piaggio a Ecoride. Medzi účastníkmi akcie nechýbala ani spoločnosť Slovnaft, ktorá sa taktiež venuje aj svetu e-mobility. ČSOB Leasing účastníkom priniesla praktický pohľad na finančnú otázku kúpy nových elektrických vozidiel. Pridala sa aj kuriérska spoločnosť DPD so svojimi elektrickými dodávkami, ktoré využíva na ekologickú distribúciu zásielok.

elektromobily, pr nepouzivat

Na Salóne Elektromobilov 2021 malo už tradične zastúpenie Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. O zmenách v cestnej premávke svedčí aj Plán obnovy, ktorý podporuje využívanie elektrickej energie.

Zahájenie výstavy, ktoré prebehlo v piatok 25. 6., sprevádzal moderátor Michael Szatmary, zakladateľ portálu MojElektromobil.sk Michal Chabada, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Ivan Oravec a v neposlednom rade Andrej Babský ako zástupca generálneho partnera podujatia ZSE Drive.

Po otvorení nasledovala oficiálna diskusia venujúca sa aktuálnej pripravenosti na elektromobilitu na Slovensku. Panelovej diskusie sa zúčastnili Tomáš Kakula, generálny riaditeľ Sekcie konkurencieschop­nosti MH SR, Patrik Križanský, generálny riaditeľ SEVA, Jaroslav Hercog, riaditeľ spoločnosti Škoda Auto Slovensko a Andrej Babský, Head of Business Development ZSE Drive.
elektromobily, pr nepouzivat

Počas diskusie sa venovali všetkým dôležitým otázkam súvisiacim s rozvojom elektromobility na Slovensku. Nosnými témami bolo predovšetkým budovanie nabíjacej infraštruktúry, potenciál vývoja batériových technológií na Slovensku a možnosti získania dotácií. Pán Kakula informoval o Pláne obnovy, súčasťou ktorého sú aj prostriedky vyčlenené práve na budovanie infraštruktúry nabíjacích staníc na Slovensku. Aktuálne je to až 50 miliónov eur, čo je 50-krát viac ako boli doterajšie vyčlenené prostriedky na tento účel.

Diskusia na tému Nabíjacie stanice na Slovensku pokračovala v ďalšom panelovom vystúpení, ktorého sa zúčastnila silná zostava odborníkov na dobíjacie stanice. Menovite: Andrej Babský, Head of Business Development ZSE Drive, Vladimír Kukučka, obchodný zástupca ABB, Peter Badík, Managing partner Greenway, Ján Zuštiak, zakladateľ startupu AgeVolt, Miroslav Mrzula, manažér Rozvoja produktov Slovnaft. Zúčastnení sa zhodli, že aktuálny počet nabíjacích staníc na motivovanie verejnosti ku kúpe elektromobilu nie je dostatočný.

Aké novinky nás čakajú v oblasti elektromobility na Slovensku?

Dôležitou súčasťou odborných prezentácií bola diskusia venujúca sa novinkám zo sveta elektromobility. V akom stave aktuálne je a kam smeruje elektromobilita na Slovensku predovšetkým po koronakríze, ktorá do značnej miery zasiahla aj automobilový priemysel, nám priblížili zástupcovia spoločností spätých s produkciou a predajom elektromobilov. V diskusii na tému Aké novinky prídu na Slovensko vystúpili: Andrej Anger, obchodný riaditeľ Kia Motors, Richard Daubner, generálny riaditeľ ČSOB Leasing, Marek Kopča, šéf marketingu Hyundai, Iľja Majda, zástupca Motor Car, Julius Pentek, e-mobility manager BMW, Rastislav Matiáško, zástupca Peugeot/Stellantis a Robert Barta, koordinátor projektu eMobility Škoda Auto.

Diskutujúci sa jednotne zhodli na problémoch súvisiacich so sektorom subdodávateľov, ktoré do značnej miery ovplyvnili výrobu a čas dodania jednotlivých modelov. Vyjadrili sa taktiež k otázkam týkajúcich sa výšky dotácií, možností získania dotácií a podpore zo strany štátu v porovnaní so západnými krajinami. V závere diskusie predstavili zástupcovia popredných automobiliek inovácie, s ktorými prichádzajú jednotlivé spoločnosti.

Hosťom panelovej diskusie bol aj moderátor Viktor Vincze, ktorý mal možnosť si za posledné týždne vyskúšať viacero modelov z radov elektromobilov a nadobudnúť tak prvé skúsenosti s týmto typom vozidiel.

V závere prvého dňa mali diváci možnosť zúčastniť sa zaujímavej diskusie majiteľov elektromobilov, ktorí sa s nimi podelili o svoje skúsenosti po prvom roku používania.

elektromobily, pr nepouzivat

Cestovanie na dovolenku s elektromobilom je skutočnosťou

Druhým dňom Salónu Elektromobilov 2021 previedol návštevníkov moderátor Slávo Jurko spolu so zakladateľom portálu Mojelektromobil.sk Michalom Chabadom. Po úvode spoločne privítali Kristiána Kratochvíla, ktorý sa venoval téme Mýty a fakty o elektromobiloch, ktoré stále vládnu diskusiám na internete aj v roku 2021.

Nasledovala diskusia E-mobilita a alternatívny pohon na vodík s Marekom Engeľov z Ministerstva životného prostredia a pokračovali praktické skúsenosti od skúseného elektromobilistu Milana, ktorý sa zapojil so svojimi skúsenosťami pri kúpe elektromobilu z bazáru.

Významnou súčasťou boli aj diskusie na veľmi aktuálne témy Dovolenka s elektromobilom na Slovensku či Dovolenka s elektromobilom k moru. V rámci týchto tém sa o svoje praktické skúsenosti podelili majitelia elektromobilov a aktívni cestovatelia.

Programom akcie Salón elektromobilov 2021 sprevádzal aj šéfredaktor portálu MojElektromobil.sk, Jaroslav Kapšo, ktorý v prednáške Život s elektromobilom po 200-tisíc km – degradácia batérie z vlastných skúseností priblížil ďalšie praktické aspekty spojené s vlastnením elektromobilu.

Po sérii prednášok sa slova ujal fundovaný zástupca spoločnosti ZSE Drive Rastislav Žembéry, produktový manažér pre e-mobilitu, ktorý priniesol množstvo zaujímavých informácií na tému Domáce nabíjanie, Bytové domy – Rodinné domy.

elektromobily, pr nepouzivat

Víkend plný zážitkov nielen s elektromobilmi, ale aj so spontánnym CSR nápadom

"Vzhľadom na tragickú udalosť súvisiacu s tornádom na južnej Morave sme sa rozhodli, že prispejeme do verejnej zbierky Českému červenému krížu na pomoc ľuďom postihnutým touto živelnou pohromou sumou 1 000 eur. Vnímame to ako spoločný dar od organizátorov a partnerov akcie, ktorým by sme chceli pomôcť,“ hovorí Michala Chabada, organizátor Salónu Elektromobilov 2021.

Aj vďaka zanieteniu organizátorov mali tisíce návštevníkov možnosť užiť si testovacie jazdy až na takmer 30 modeloch a súťažiť o 5 typov vozidiel s kreditom na nabíjanie od ZSE Drive na celý víkend. Súťažiť mohli konkrétne o Opel Mokka-e, Citroën ë-C4, EQA od Mercedes-EQ, KIA e-NIRO, DS 3 CROSSBACK E-Tense.

K tomu sa pridali zážitkové jazdy na elektromobiloch Tesla Model 3 Performance od spoločnosti DriveTesla.sk. Na šťastného výhercu čakala aj nabíjacia stanica Wallbox1 for Home od spoločnosti Impacto. Naprázdno neobišli ani najmladší účastníci, ktorí dostali vzácne stavebnice LEGO od Jaguar Land Rover.

Celý víkend sa niesol v znamení prívalu informácií a dobrých správ z oblasti elektromobility, ktoré si môžete dodatočne pozrieť na zázname z livestreamu.

elektromobily, pr nepouzivat

Prehľad vystavených vozidiel

Na účastníkov akcie Salón elektromobilov 2021 čakali desiatky elektrických vozidiel, plug-in hybridov, elektrických bicyklov, skútrov a motocyklov. Vybrané modely boli dostupné aj na testovacie jazdy, ktoré boli ponúkané v priestoroch vonkajšieho parkoviska.

Audi A6 KIA XCeed
Audi e-tron GT Land Rover Range Rover Evoque
BMW i3 Mazda MX-30
BMW iX3 Mercedes-Benz EQA
BMW X5 Mercedes-Benz EQC
BMW X3 Mercedes-Benz EQV
BMW X1 Mercedes-Benz GLE 350de
BMW 330e Mini Cooper SE ALL4 Countryman
BMW 545e Mitsubishi Eclipse Cross
Citroën ë-C4 Opel Mokka-e
Citroën C5 Aircross Opel Corsa-e
Citroën ë-Jumpy Peugeot e-208
DS3 Crossback E-Tense Peugeot e-2008 GT
DS7 Crossback E-Tense Peugeot 3008 HYBRID4 GT
Fiat 500e Renault ZOE
Honda e Renault CAPTUR
Hyundai KONA Electric Renault CLIO
Hyundai TUCSON Plug-in Hybrid Škoda Enyaq
Honda Jazz Crosstar (hybrid) Škoda Octavia iV
Honda CR-V (hybrid) Škoda Superb iV
Jaguar I-Pace Tesla Model 3 Performance
Jaguar F-Pace Volvo XC40
KIA e-Niro KIA e-Soul
Elektrické skútre, kolobežky a bicykle  
Organizátor: MojElektromobil.sk, Bory Mall, EVIers o. z.
Generálny partner: ZSE Drive
Pod záštitou: Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky, Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky, Bratislavský samosprávny kraj
Hlavní partneri: Mercedes-Benz, Motor-Car Bratislava, Jaguar, Land Rover, ŠKODA
Partneri akcie: ABB, AGEVOLT, Audi Centrum Bratislava, AutoPalace Bratislava, Citroën, ČSOB Leasing, DPD, DriveTesla.sk, DS Automobiles, Ecoride, Ejoin, Elexim, EV-GP, Greenway, BMW Group M, Honda, Hyundai, KIA, MSM eMobility, Piaggio One, Opel, Peugeot. Slovnaft, SMINN, TOP Auto Bratislava, TOP Auto Premium, Volvo, Auto Lamač, Renault, Impacto
Mediálni partneri: Autobazár.EU, AutoBild, AutoTech, DIVINO PR agentúra, DNESKY, MojAndroid.sk, Nextech, TouchIt, Pravda
chyba