Ste fanúšikom modelov Lexus? Tu ich vyrábajú!

Kedysi vychádzali iba z jednej továrne, dnes ich vyrábajú v mnohých závodoch v rôznych kútoch sveta. Úspech značky Lexus spôsobil, že spoločnosť investovala za 32 rokov obrovské prostriedky, najala desiatky tisícok pracovníkov a od nuly postavila výrobné linky v niekoľkých továrňach v Japonsku, USA a Kanade. Kde presne vyrábajú súčasné modely áut Lexus?

07.07.2021 00:00
lexus3, PR článok, reklama, nepoužívať

Tahara – odtiaľto vychádzali prvé modely

Všetko sa začalo pred viac ako 30 rokmi, továrňou v meste Tahara, v prefektúre Aichi. Japonský závod začal pracovať v roku 1979, teda desať rokov predtým, ako vznikla značka Lexus. Práve tam sa zrodili modely Lexus LS a ES prvej generácie určené pre americký trh. Dodnes práve z tejto továrne vychádzajú nové Lexusy LS. Závod s rozlohou 4 milióny m² je považovaný za jeden z najvýznamnejších a najmodernejších závodov na svete a najvyššie štandardy umožňujú výrobu vlajkovej limuzíny japonskej značky

lexus4, PR článok, reklama, nepoužívať

Fukuoka – jedno mesto, tri továrne

Jedno z najdôležitejších výrobných centier spoločnosti Lexus sa nachádza na ostrove Kjúšú. Od roku 1991 pôsobia vo Fukuoke tri továrne Lexus. Modely UX, NX, ES a RX sa vyrábajú v prevádzkach, ktoré navzájom zdieľajú svoje aktivity. Továrne Miyata, Kanda a Kokura sú zodpovedné za kompletný výrobný proces vrátane lisovania dielov karosérie a odlievania súčastí a komponentov. V závodoch s celkovou plochou 1,8 milióna m² všetko funguje ako hodinky a hotové automobily po konečnej montáži, opúšťajúce továreň Miyata, musia spĺňať najprísnejšie štandardy.

lexus2, PR článok, reklama, nepoužívať

Motomachi – továreň priekopníkov

Hodinu jazdy od Tahary sa nachádza továreň Motomachi. Je to jedinečný závod a zároveň jeden z najstarších závodov spoločnosti Toyota. Práve tam vznikol fenomenálny Lexus LFA. Dnes sa tam vyrábajú modely Lexus LC a LC Cabrio. Automatizovaná výrobná linka umožňuje výrobu modelu LC, ktorý jasne odkazuje na ikonické LFA a taktiež vo veľkej miere využíva inovatívne materiály. Medzi zamestnancami Motomachi sa stretneme s mnohými vysoko kvalifikovanými výrobnými technikmi. Niet divu, že odtiaľ pochádza aj vlajková loď značky a kupé kabriolet. Zároveň tu Toyota vyrába aj športový GR Yaris a vodíkovú limuzínu Mirai.

lexus5, PR článok, reklama, nepoužívať

Cambridge v Kanade – prvá továreň mimo Japonska

Kanadský závod, ktorý zahŕňa tri továrne, je prvým závodom značky Lexus, ktorý sa nenachádza v Japonsku. Výrobu tu odštartovali v roku 2003 druhou generáciou modelu Lexus RX. Prestížne SUV tam vyrábajú dodnes a v roku 2022 k nemu pribudne NX v úplne novej verzii. Asi 1,6 milióna m² je pracovným priestorom pre kvalifikovaných pracovníkov, ktorí každý deň cestou na montážnu linku prechádzajú replikou autorizovaného predajcu Lexus. To všetko preto, aby cítili luxusnú atmosféru značky a vžili sa do pocitov zákazníka, ktorý očakáva najvyššiu kvalitu.

lexus1, PR článok, reklama, nepoužívať

Georgetown v USA – limuzíny pre Ameriku

Závod v Kentucky je najväčšou továrňou Lexus na svete. Zamestnáva viac ako 10 000 ľudí a jeho zdroje umožňujú produkciu 550 000 automobilov ročne. V súčasnosti sa jeho sily sústredia na výrobu modelu ES. Hybridné a konvenčne poháňané sedany pre americké trhy opúšťajú brány továrne, do ktorej japonská značka investovala 7 miliárd dolárov.

lexus6, PR článok, reklama, nepoužívať

Princeton – už čoskoro

Americká továreň Toyoty v štáte Indiana v súčasnosti vyrába veľké modely určené pre americký trh. Všetko však nasvedčuje tomu, že do jej portfólia čoskoro pribudne veľké SUV Lexusu. Značka pripravuje rodinné auto s tromi radmi sedadiel a názvy TX 350h a TX 500 zaregistrované na patentovom úrade umožňujú špekulovať o pripravovanom modeli. V súvislosti s novou investíciou má k 7 000 zames­tnancom továrne fungujúcej od roku 1996 pribudnúť ešte ďalších 1 400.

Veľa miest – jedna kvalita

Aj keď sa modely Lexus vyrábajú v rôznych častiach sveta a značka za tie roky získala globálny dosah, Japoncom sa podarilo udržať stabilne vysoký štandard výroby vo všetkých továrňach. Lexus sa bez zmeny neustále vyznačuje kvalitou a spoľahlivosťou, čo potvrdzujú aj vysoké hodnotenia v rebríčkoch, ako je renomovaný rebríček americkej analytickej spoločnosti J.D.Power. Japonská značka vyhrala štúdiu spoľahlivosti auta za posledných 10 rokov deväťkrát.

chyba