Klimatizácia so systémom Nanoe neutralizuje vírusy a odstraňuje alergény

Kedysi to bol luxus určený pre drahšie autá. Dnes ju nájdeme aj v ekonomických modeloch, a to neraz v štandarde. Klimatizácia je v súčasnosti jedným zo základných prvkov výbavy vozidla. Mohlo by sa zdať, že jej vývoj je už ukončený. Odborníci z automobilového priemyslu však nezaháľajú. Dôkazom je dômyselná technológia Nanoe, ktorú nájdeme v klimatizačných systémoch automobilov Lexusu a vo vybraných modeloch Toyoty.

23.04.2021 00:00
Toyota, PR článok, reklama, nepoužívať

Ako to funguje

Tvorcom technológie je japonský Panasonic. Jej tajomstvom sú tzv. hydroxylové radikály, ktoré sa nachádzajú v iónových molekulách vznikajúcich v dôsledku vystavenia vodnej pary vysokému napätiu. Hovoríme o skutočne mikroskopických štruktúrach – častice nanoe sú v priemere 500-krát menšie ako častice vodnej pary.

Klimatizačný systém nasýti vzduch časticami ešte skôr, ako sa dostane do kabíny auta. Robí to závratne rýchlym tempom. V priebehu jednej sekundy pridá do ovzdušia 480 miliárd hydroxylových radikálov. Systém je založený na vlhkosti vzduchu, takže nevyžaduje žiadne zásahy zo strany vodiča ani použitie ďalších tekutín.

Toyota

Neutralizuje aj vírusy

V praxi to znamená, že hydroxylové radikály viažu vodík, a tak zneškodňujú vírusy a baktérie nachádzajúce sa vo vzduchu. Efektívnosť Nanoe pri neutralizácii chrípkových vírusov je 99,9 %. A to nie je všetko, pretože čistia vzduch aj od alergénov, nepríjemných zápachov, plesní a jemných prachových častíc PM 2.5, ktoré sú jednou z hlavných zložiek smogu. Mikroskopická veľkosť častíc umožňuje ľahký prístup aj do najvzdialenejších rohov vozidla.

Zatiaľ čo štandardné klimatizačné systémy prispievajú k odvlhčeniu vzduchu, tie s technológiou Nanoe robia pravý opak – zvlhčujú ho, zvyšujú pohodu vodiča a cestujúcich a tiež majú pozitívny vplyv na ľudskú pokožku. Navyše schopnosť potlačiť rast plesní zaručuje, že klimatizácia ostáva čistá.

Od Toyoty k Lexusu

Prvým automobilom s klimatizáciou s Nanoe bola Toyota Camry z roku 2012. Súčasťou jej výbavy je dodnes. Technológiu nájdeme napríklad aj v Toyote C-HR. S obľubou ju tiež používa Lexus. Klimatizácia so systémom Nanoe sa nachádza v SUV-čkach UX a RX, sedanoch ES a LS a aj v kupé LC.

Toyota air 2, PR článok, reklama, nepoužívať
chyba
Viac na túto tému: #Hrdinovia klímy