Auto na leasing verzus hotovosť: kedy sa čo viac oplatí?

Auto je dnes nutnosťou, nestojí však najmenej. Ako ho zafinancovať najvýhodnejšie? Radšej si naň našetriť alebo si vziať auto na splátky?

26.02.2021 00:00
Toro Uniqua, PR článok, reklama, nepoužívať

Vlastniť automobil je dnes potrebné a bežné, hoci nejde o lacnú záležitosť. Motorizácia sa týka celého sveta – autá potrebujeme, no tiež je prirodzené sa zaujímať, aké sú možnosti ich kúpy. Čo je výhodnejšie: auto na leasing, úver alebo hotovosť?

Ak ste si mysleli, že správna odpoveď bude jednoznačne hotovosť, budete prekvapení. Tak, ako na mnoho iných, ani na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Podľa situácie každému vyhovuje iná možnosť. Rada, ktorá však platí pre všetkých, buďte pri výbere viac ako opatrní.

Kúpa auta v hotovosti

V prípade hotovosti asi nejde o to, či ju máte, ale ako premýšľate. Financovanie auta vlastnými prostriedkami zrejme bude stáť najmenej, a ak plánujete auto využívať dlhé roky, je to dobrý výber. Ak sa však nebojíte zhodnocovať svoje peniaze aj lepšie ako nákupom automobilu, táto možnosť pre vás nie je najvýhodnejšia. Lepšie je si hotovosť ponechať na investovanie, aby priniesla ďalšie peniaze a na kúpu auta radšej zvoliť niektorý z finančných produktov – úver alebo leasing.

Auto na leasing

Na leasing auto v skutočnosti nekupujete – počas záväzku ste iba nájomca a auto vlastní spoločnosť. Z takého obchodného vzťahu plynú určité výhody aj nevýhody. Poznáme dva druhy leasingov – operatívny a finančný.

Finančný leasing je formou akéhosi ekonomického prenájmu, kde právnym vlastníkom auta je leasingová spoločnosť, no ekonomicky ho vlastníte vy. Na začiatku vzťahu sa platí tzv. akontácia, kde podľa dohody sa zaplatí 10 až 70 % sumy automobilu. Tu je dobré podotknúť, že je výhodnejšie dohodnúť sa na vyššej akontácii, pretože v konečnom dôsledku je to šetrenie na úrokoch. So skončením prenájmu auto automaticky prechádza do vlastníctva nájomcu.

Všetko závisí od konkrétnej leasingovej spoločnosti, no je zvykom, že pri uzatváraní zmluvy zvyknú spoločnosti trvať na pzp a havarijnom poistení vykalkulovanom v prospech leasingovej spoločnosti. V prípade havárie je tak odškodnená najprv spoločnosť a až následne vy. Servis, údržba auta či daň z motorového vozidla je však na vás. Nie ste právnym vlastníkom automobilu, no starať sa oň musíte, ako by ste ním boli. Túto zjavnú nespravodlivosť spoločnosti vyvažujú nižšími cenami nových automobilov alebo poistnými balíkmi, ku ktorým sa bežný jednotlivec nedostane.

Leasing sa zvyčajne uzatvára na 3 až 8 rokov s tým, že spoločnosti neposudzujú finančnú situáciu tak prísne, ako napríklad banky pri úveroch. Je to aj z jednoduchého dôvodu – vlastníkom auta je spoločnosť a teda ak dohodnuté peniaze nesplácate, o auto ľahko prídete.

Druhým typom leasingu je operatívny leasing, pri ktorom neplatíte celú hodnotu automobilu, ale iba cenu za užívanie. Rozdiel oproti finančnému leasingu je v tomto prípade fakt, že spoločnosť je právnym aj ekonomickým vlastníkom auta. Vy si ho iba prenajímate. Tento spôsob je vhodný najmä pre podnikateľov. Ste slobodný od všetkých povinností, všetka ťarcha v zmysle starostlivosti o auto: od servisu, prezúvania pneumatík, platenia daní je na spoločnosti. Pozor: tu sa vlastníkom vozidla po ukončení vzťahu nestáva automaticky nájomca.

Automobil na úver

Častou a obľúbenou možnosťou, ako si zaobstarať nový automobil, je kúpiť si ho na úver. Auto je hneď vaše, čo predstavuje veľkú výhodu, ale aj ťarchu. Akákoľvek starostlivosť je na vás. Povinné zmluvné poistenie, havarijné poistenie či servis, o všetko sa od prvého momentu staráte vy. Oproti tomu je veľkým plusom spotrebiteľského úveru to, že banky ho zvyknú uzatvárať aj na dlhšie časové obdobie. To vám zaručí nižšie a prístupnejšie mesačné splátky.

Samotné rozhodnutie, či si kúpite auto na splátky alebo v hotovosti je iba na vás. Pri výbere je okrem iných vecí dobré pamätať aj na to, že pri úvere a jeho nesplácaní bude banka od vás vymáhať peniaze, no pri leasingu prídete rovno o auto.

chyba