Uvažujete o novom aute? Vybrali sme 5 hlavných dôvodov, prečo si kúpiť SUV.

Dopyt po SUV autách neustále rastie. Výrobcovia veľmi flexibilne reagujú na potreby trhu a okrem klasických veľkých SUV svoju ponuku čím ďalej tým viac rozširujú aj o menšie „mestské“ SUV. Pocit vyššej bezpečnosti, väčší priestor a schopnosť zvládať aj nástrahy terénu mimo diaľnic či ciest prvých tried sú len malou časťou dôvodov, prečo si vybrať práve SUV.

28.09.2020 12:45
mazda, pr clanok, reklama, nepouzivat

Ak sa povie SUV, väčšina si predstaví robustnejšie auto s vyššou svetlou výškou a možnosťou zvládania aj horšie prístupného terénu. Skratka SUV pochádza z angličtiny a znamená Sport Utility Vehicle, čo by sme mohli voľne preložiť ako športové úžitkové vozidlo. V podstate sa jedná o kombináciu terénneho a klasického automobilu.

Trendom sú mestské SUV

Jednou z nevýhod klasických SUV z pohľadu ich využitia v meste, je ich väčší rozmer. S cieľom ešte viac sa priblížiť potrebám mestského človeka tak automobilky začali vyrábať menšie – mestské SUV, ktoré sa nielen na Slovensku stali v posledných rokoch doslova hitom. Sú cenovo dostupnejšie ako klasické SUV, majú nižšiu spotrebu, sú ľahšie ovládateľné a zaparkujete nimi aj na minimalistických parkovacích miestach našich obchodných domov. Na druhej strane, sú vyššie ako klasické sedany, majú väčší kufor a lepšie sa dokážu vyrovnať s „kvalitou“ našich ciest než klasické autá podobnej veľkosti.

Ako jeden príklad za všetky môžeme uviesť automobilku MAZDA, ktorá okrem svojho vlajkového SUV s označením MAZDA CX 5 na slovenský trh dodáva aj menšie modely CX-3, CX-30 či ich prvé elektrické auto MX-30, ktoré vychádzajú z rokmi overeného modelu MAZDA 3.

mazda, pr clanok, reklama, nepouzivat

Prečo si kupujeme esúvečka?

Dôvodov, prečo stále viac Slovákov siaha po SUV je hneď niekoľko:

1. Vyššia bezpečnosť

V tomto prípade je však potrebné povedať, že je to skôr pocitová záležitosť ako fakt. Nie je dobré bezpečnosť SUV generalizovať, sú totiž modely, ktoré sú menej bezpečné, ako niektoré bežné autá. Bezpečnosť závisí od kvality použitých materiálov, od zvládnutia deformačných zón a od množstva ďalších faktorov.

Avšak, faktom je, že pokiaľ sedíte vyššie, máte lepší prehľad o tom, čo sa deje pred vami, môžete lepšie a rýchlejšie zareagovať, menej vás oslňujú diaľkové svetlá oproti idúcich vozidiel a podobne. Z tohto pohľadu môžeme SUV skutočne hodnotiť ako bezpečnejšie. Tradične medzi najbezpečnejšie značky patrí MAZDA, jednak kvôli mnohopočetným bezpečnostným prvkom a asistenčným systémom, ktoré do svojich modelov inštaluje, jednak kvôli pevnej karosérii Skyactiv s inovatívnou prstencovou konštrukciou, ktorá vynikajúcu absorbuje prípadné nárazy.

2. Väčší priestor

Ak porovnávame vnútorný priestor, vo väčšine prípadov poskytujú SUV väčší objem minimálne v batožinovom priestore. Napríklad vyššie spomínaná MAZDA CX – 30 je síce o pár centimetrov kratšia ako jej súrodenec hatchback MAZDA 3, ale disponuje až o približne 35 % väčším objemom batožinového priestoru. A to ocenia nielen mamičky s malými deťmi a kočíkmi. Niektoré modely SUV sa vyrábajú aj v sedem miestnych verziách, čo je veľkou výhodou napríklad pre viacpočetné rodiny.

3. Ľahšie nasadanie

Vďaka tomu, že sú SUV autá vyššie, umožňujú pohodlnejšie nastupovanie. Podľa výskumov, práve toto je jeden z hlavných dôvodov, prečo po nich siahajú aj starší ľudia, prípadne ľudia s obmedzenou mobilitou.

4. Imidž

Športové úžitkové vozidlá sú obľúbenou súčasťou imidžu najmä mladých ľudí. Vlastniť SUV pre nich znamená ukázať svojmu okoliu dosiahnutie určitého cieľa či úspechu.

5. Do terénu aj na cestu

SUV výborne kombinujú kvalitné jazdné vlastnosti bežných osobných automobilov so schopnosťou terénnych automobilov zdolávať ľahší terén či horšiu kvalitu ciest a to aj za zhoršených poveternostných podmienok. Obzvlášť, ak siahnete po niektorom modeli SUV 4×4. Pohonom všetkých štyroch kolies disponuje napríklad nielen väčšina naftových i benzínových verzií veľkého modelu CX-5 od Mazdy, ale tzv. AWD verzie nájdeme aj v jej menších mestských modeloch CX-3 a CX-30.

mazda, pr clanok, reklama, nepouzivat
chyba