Ste dovozca pneumatik?

Ste pneuservis alebo predajca pneumatík a nakupujete pneumatiky inde ako na Slovensku? Ak áno, tak pozor. Vyplývajú Vám z toho aj povinnosti. Prvá povinnosť je sa registrovať ako výrobca na MŽP. Už pri registrácii si musíte rozmyslieť, či budete plniť povinnosť individuálne alebo cez OZV.

27.05.2020 00:00
eltma, PR článok, nepoužívať Foto:

Povinnosti výrobcu určuje Zákon o odpadoch 79/2015 Zb, par. 70. Individuálne plnenie rieši ZoO par. 29. V každom prípade aj pre individuálne plnenie je potreba zažiadať MŽP o autorizáciu. Nie je teda možné sa len tak rozhodnúť alebo svoje rozhodnutie svojvoľne meniť. Pokiaľ chcete zmeniť individuálne plnenie za OZV, musíte autorizáciu na MŽP zrušiť a v podstate sa registrovať znova.

Kolektívne plnenie – alebo teda plnenie cez OZV Organizáciu zodpovednosti výrobcov – upravuje ZoO paragrafom 28. Plnenie cez OZV je pohodlnejšie z dôvodu toho, že sa v podstate nemusíte o nič starať. Najdôležitejším krokom je však výber spoľahlivé a transparentné OZV. Cena nie je hlavným faktorom. Prvým krokom je zistiť, či je daná OZV registrovaná, tj. či získala autorizáciu. Túto informáciu nájdete tu:

http://www.minzp.sk/…zacii-17.pdf

Kam môžu obyvatelia Slovenska odviesť svoje opotrebované pneumatiky?

Ojazdené pneumatiky môžete s čistým svedomím nechať v najbližšom pneuservise, predajni pneumatík, na zbernom mieste určenom obcami, a tiež vo vybraných prepravných spoločnostiach. Každé takéto miesto spätného zberu je pritom povinné prijať pneumatiky bez ohľadu na ich značku, miesto nákupu a úplne zadarmo.

Podľa slov Ing. Radima Filáka, konateľa neziskovej spoločnosti ELT Management Company Slovakia (OZV ELTMA), sa stále ukazuje, že verejnosť nevie o svojich právach a naopak a ani časť distribútorov pneumatík si nie je istá svojimi zákonnými povinnosťami.

„Najjednoduchšie je pneumatiky nechať v pneuservise. Zo zákona je totiž každý jeden povinný ich od vás prebrať, a to úplne zadarmo. V prípade, že by pneuservis peniaze za spätný zber vyžadoval, ide o vážne porušenie zákona. Toto porušenie môže motorista nahlásiť na okresnom úrade alebo Slovenskej inšpekcii životného prostredia. Kupujete nové pneumatiky? Pýtajte sa ako Váš dodávateľ rieši spätný zber. Aj jemu máte mať možnosť vrátiť pneumatiky, ktoré doslúžia“ vysvetľuje Radim Filák za OZV ELTMA.

eltma, PR článok, nepoužívať

V záujme je i životné prostredie

Spätný zber pneumatík nie je iba najjednoduchšou cestou, ako sa zbaviť starých pneumatík. Je to aj najšetrnejší spôsob voči prírode. Ide totiž o jedinú cestu, ako možno ojazdené pneumatiky recyklovať a využiť ich ďalej.

Organizácia zodpovednosti výrobcov Eltma

Najväčší výrobcovia a dovozcovia pneumatík sa združili a založili prvú autorizovanú organizáciu zodpovednosti výrobcu (OZV) Eltma. Eltma je nezisková spoločnosť, ktorá sa stará o zákonné povinnosti svojich účastníkov, ale aj ponúka bezplatné riešenie pre distribútorov. Registráciou v OZV Eltma si zaistíte bezplatný zvoz a likvidáciu pneumatík s garanciou zvozu do 10tich dní od objednávky. Potrebné dokumenty pre registráciu nájdete na www.eltma.sk, kde nájdete aj kontakty na nás. Zvoz pneumatík nie je limitovaný značkou ani nákupom. Nezisková spoločnosť Eltma garantuje 100% spracovanie odpadových pneumatík podľa platného POH.

eltma.sk

Kamspneumatikou­.sk

chyba