Posvieťme si na cestu – všetko o svetlách: VW TECH VIDEO

12.02.2020 00:00
VW, PR článok, nepoužívať Foto:

Všetky naše reakcie za volantom sa opierajú o náš zrak. Mať dobré svetlá je teda dôležité. Aké druhy svetiel VW ponúka a čo dokážu?

Máme pre vás ďalšie zo série technologických videí. Tentoraz sa zameriame na svetlá. Tie sú to jediné, podľa čoho sa dokážete v noci orientovať, pričom dobré svetlá vám dávajú dlhší čas na reakciu v prípade potreby. Čím skôr si potenciálne nebezpečenstvo, prekážku alebo chodca všimnete, tým viac času máte na to, aby ste patrične zareagovali.

Dobré svetlomety zároveň výrazne znižujú únavu vodiča na nočných cestách.
Namáhanie očí je presne to – námaha, ktorá sa pri dlhšej jazde podpíše na fyzickej aj mentálnej kondícii vodiča. Čím lepšie svetlá, tým menej sa namáhate. Čím viac času na reakciu, tým menší stres za volantom a s menším stresom sa opäť dostávame k menšej únave.

Foto: PR servis
VW, PR článok, nepoužívať

Halogén, xenón, LED?

Základnými svetlometmi sú ešte stále halogénové svetlomety. Vyžarujú svetlo s nádychom žltej. Používajú sa pri modeloch up!, Polo, Golf VII a niektorých ďalších. Využívajú klasickú halogénovú žiarovku, pričom bývajú doplnené LED svetlometmi na denné svietenie. Výbojkové svetlomety (xenóny) sú výkonnejšie, pričom spotrebujú menej energie (spravidla 35 W v porovnaní s 55 W halogénovými žiarovkami). Svietia chladným bielym až modrastým svetlom. Až na pár výnimiek v podobe nízkovýkonných xenónov musia mať autá s xenónovými svetlometmi automatické nastavovanie výšky svetlometov a zároveň ostrekovače svetiel. Xenónové výbojky však postupne ustupujú do úzadia a nahrádzajú ich LED svetlá.

LED svetlá sú ešte úspornejšie a ešte výkonnejšie než xenóny. Svietia čisto bielym svetlom. Vzhľadom na miniatúrne rozmery jednotlivých diód ich môže byť v jednom svetlomete umiestnených niekoľko. Ale nepredbiehajme.

Foto: PR servis
VW, PR článok, nepoužívať

Nasledujúce video vám povie všetko o svetlometoch Volkswagenu. Expert Miro vám porozpráva nielen o druhoch svetiel, ale aj asistenčných systémoch svetiel. Viete, aký je rozdiel medzi Light&Vision, Light Assist a Dynamic Light Assist? Viete, v ktorých modeloch spolupracujú svetlomety s GPS a mapovými podkladmi? Nesmieme zabudnúť ani na Matrix LED svetlomety, ktoré sme vám predstavili na Touaregu, avšak postupne sa dostávajú do ďalších modelov. Do ktorých?

Sledujte video a ak sa vám páčilo, nezabudnite nám dať lajk, komentovať a odoberať náš YouTube kanál :).

chyba