Navrhnutá pre život v meste – Taká je nová Toyota Yaris

Najbezpečnejší kompaktný automobil na svete?

19.12.2019 00:00
Toyota, PR článok, nepoužívať Foto:

Tak to vidí Toyota, ktorá pre jeden zo svojich najdôležitejších európskych modelov pripravila naozaj len to najlepšie, čo má k dispozícii. Štvrtá generácia modelu Yaris stojí na úplne novej platforme. Auto bude kratšie (ale má dlhší rázvor), širšie a nižšie ako odchádzajúci model, čo veru nie je zvykom. Toyota jednoducho chce, aby bol Yaris absolútnou špičkou na svojej hracej ploche – v meste a okolí.

Isté je, že so starším modelom si novinku nik nepomýli. Mohutné blatníky, obrovská predná maska podľa vzoru súťažných Yarisov a nemôžu chýbať najmodernejšie LED svetlá. Toyota tvrdí, že nový podvozok prinesie prirodzený pocit z riadenia a dôveru, ktoré zvyšujú pôžitok z jazdy. K príťažlivosti nového modelu Yaris výrazne prispieva aj zábavný a živý charakter jazdy, ktorý je výsledkom spojenia kompaktných rozmerov a nízkeho, širokého postoja a adekvátnych pohonných jednotiek. Nový Yaris navyše posádku ešte lepšie izoluje od vonkajšieho hluku.

Foto: Toyota
Toyota, PR článok, nepoužívať

Okrem toho si ju rozmaznáva aj zásadným zvýšením vnímanej kvality. Jednotlivé materiály sú príjemnejšie na dotyk, ovládače majú prirodzenejší odpor a chod, farby a podsvietenia sú príjemnejšie – samotná architektúra interiéru opäť zlepšila ovládateľnosť auta. Pochváliť chceme najmä famózne pôsobiace sedačky, ako aj celkovú atmosféru na palube.

Informácie k vodičovi plynú nielen z centrálnej obrazovky Toyota Touch, ale aj z multiinformačného TFT displeja na združenom prístroji a zároveň aj 10-palcového projekčného displeja. Na moderné technológie narazíte jednoducho všade. Bezdrôtové nabíjanie, vyhrievanie volantu, prvé stredové airbagy na svete a samozrejme najnovšie asistenčné systémy ako adaptívny tempomat, či sledovanie jazdných pruhov.

Foto: Toyota
Toyota, PR článok, nepoužívať

Nová, v poradí už štvrtá generácia hybridnej technológie Toyota zažije svoju premiéru práve v novom modeli Yaris. Systém 1.5 Hybrid Dynamic Force je priamo odvodený od väčších, 2,0– a 2,5-litrových systémov, ktoré sa v posledných mesiacoch predstavili v nových modeloch Corolla, RAV4 a Camry. Pri jeho vývoji sa rovnako dôsledne kontrolovali rozmery a hmotnosť jednotlivých dielov, aby vozidlo dosahovalo ešte nižšiu spotrebu a produkovalo menej emisií.

Nový agregát sa môže pochváliť najrýchlejším spaľovaním na svete, čo podporuje vysoký krútiaci moment pri nízkych otáčkach a úsporu paliva. Okrem toho obsahuje vyrovnávací modul, ktorý pomáha znižovať hluk a vibrácie motora. Len pre spresnenie, na vybraných trhoch sa nový Yaris bude predávať aj s 1,5– alebo 1,0-litrovým trojvalcovým zážihovým motorom.

Je veľa zadaní, ktoré musí nový Yaris zvládnuť. Zákazníci jednoducho očakávajú, že ich auto bude nielen štýlové a praktické. Chcú, aby sa s ním ľahko parkovalo a aby bolo v mestských uliciach obratné a počas dlhých ciest pohodlné. Očakávajú najvyššiu úroveň bezpečnosti a najnižšie možné prevádzkové náklady. Navyše, dnes už majú silnejšie povedomie o životnom prostredí, než kedykoľvek predtým a hľadajú zodpovedajúce riešenia. Úloha ako stvorená pre nový Yaris, ktorý sa na našom trhu objaví v septembri 2020. Prvé informácie a fotografie, ktoré máme k dispozícii, mu predpovedajú veľký úspech u zákazníkov.

chyba