Výhodnejší operatívny leasing automobilov

Pri kúpe nového auta máte na výber dve možnosti jeho financovania. Buď zaň zaplatíte v hotovosti alebo sa rozhodnete pre leasing. Ak sa rozhodnete pre druhú možnosť, môžete si zvoliť operatívny alebo finančný leasing. V nasledujúcom článku sa v krátkosti pozrieme na to, aké sú vlastne medzi nimi rozdiely, a ktorá forma financovania kúpy nového auta sa vám viac oplatí.

28.11.2019 09:30
Seocentrum, PR článok, nepoužívať Foto:

Finančný a operatívny leasing

Finančný leasing je forma leasingu, pri ktorej je potrebné na začiatku zaplatiť akontáciu a následne po dohodnutú dobu splácať jednotlivé splátky. Po ukončení doby splácania máte možnosť auto od leasingovej spoločnosti odkúpiť za symbolickú cenu do vášho vlastníctva. Do splatenia leasingu je auto majetkom leasingovej spoločnosti, no pre vás to má svoje výhody.

Operatívny leasing je forma leasingu, kedy máte auto na dohodnutú dobu iba prenajaté. Po uplynutí dohodnutej doby automobil neprechádza do vášho vlastníctva. Vrátite ho leasingovej spoločnosti a vyberiete si nový model.

Aké sú výhody operatívneho leasingu

Operatívny leasing na auto donedávna využívali len firmy. Dnes už po tomto riešení siaha aj čoraz viac jednotlivcov. Je to tak pre výhody, ktoré tento spôsob financovania so sebou prináša. Pre vás to znamená, že:

  • Na získanie auta nie je potrebné platiť akontáciu.
  • Mesačné splátky zahŕňajú aj servis auta.
  • Súčasťou služieb je povinné zmluvné poistenie, prípadne havarijné poistenie.
  • Podľa vopred dohodnutých podmienok môže leasing na auto zahŕňať tiež diaľničné poplatky, pneumatiky a podobne.
  • Možnosť využívania nadštandardných služieb — napríklad úrazové poistenie a cestná asistencia.

Prečo sa operatívny leasing oplatí

Ak si kúpite auto na splátky formou finančného leasingu, výhodou je, že po ukončení doby splácania zostane vo vašom vlastníctve. Na druhej strane spočíva aj počas trvania leasingovej zmluvy starostlivosť o automobil na vašich pleciach.

Operatívny leasing je spôsob, ako získať nové auto s menším finančným zaťažením, ako je to pri kúpe auta na splátky. Okrem vyššie uvedených výhod odpadá aj nutnosť komunikácie s predajcom či registrácie EČV. Auto si jednoducho prevezmete a začnete okamžite používať.

chyba