Spätný zber pneumatík – ako na to

Pohľad na spätný zber nie je len o recyklácii samotnej, ale je veľmi dôležité diskutovať o tom, či sú vôbec dostatočné kapacity na recykláciu rôznych druhov odpadov, či sú limity pre spätný zber reálne a či je systémovo nastavený odbyt pre recyklované výrobky. A hlavne: odporúčania pre zlepšenie a nastavenie celého systému zodpovednosti výrobcov a dovozcov. Na túto tému hovorí konateľ neziskovej organizácie zodpovednosti výrobcov pneumatík ELTMA, pán Ing. Radim Filák.

10.10.2019 13:30
Eltma, PR článok, nepoužívať Foto:
Ing. Radim Filák Foto: PR servis
Eltma, PR článok, nepoužívať Ing. Radim Filák

Pneumatiky nie sú komunálnym odpadom. Ako sa teda rieši ich likvidácia a kto to financuje keď sa na tento typ odpadu poplatky nevzťahujú?
Od roku 2016 vošiel do platnosti Zákon o odpadoch 79/2015, ktorý definoval ako zodpovednosť za pneumatiky nové, tak aj pneumatiky po skončení ich životnosti. Zber a spracovanie pneumatík patrí medzi povinnosti výrobcov a dovozcov pneumatík. Samotný zber je zákonom určený pneuservisom a predajcom, teda tzv. distribútorom, ktorí od konečných užívateľov pneumatiku odoberú a zároveň zmluvou s výrobcom alebo dovozcom prípadne s niektorou OZV si distribútor zaistí po vyzbieraní určitého objemu ich odber a konečné spracovanie.

To znamená, že spotrebiteľ môže odovzdať pneumatiku v ktoromkoľvek pneuservise alebo u predajcu bez poplatku aj keď tam pneumatiku nekúpil ani nemenil?
Zákon všetkým pneuservisom i predajcom pneumatík ukladá povinnosť zadarmo prevziať od motoristov ojazdené pneumatiky bez ohľadu na ich značku, a to aj v prípade, že nenakúpi ďalší tovar alebo službu. Likvidácia pneumatiky je totiž už započítaná v cene pneumatiky a každý článok predaja musí túto informáciu uvádzať na predajnom doklade tak, aby spotrebiteľ vedel, že si spracovanie už zaplatil a neplatil pneuservisu či predajcovi ďalšie poplatky.

Ako si teda správne vybrať spoľahlivú OZV? Odporúčame sa pozrieť do registra autorizovaných subjektov, ktorý sa dá nájsť na stránkach MŽP. Spoľahlivá OZV má všetky informácie dostupné na svojich stránkach – zmluvné podmienky, zmluvu, zastúpených výrobcov a dovozcov, sieť zberných miest, ukážky propagácie atď – to sú všetko informácie poukazujúce na dobré a hlavne zákonné fungovanie. Cena služby nie je vždy hlavným faktorom kvality a spoľahlivosti. Treba mať na pamäti, že účasťou v OZV sa zodpovednosti nezbavujete. Je teda potrebné vyberať zodpovedne, starostlivo a s rozvahou. Preto sa naša spoločnosť ELTMA riadi hlavne zásadami ako je férovosť, transparentnosť a kredibilita.


Nezisková spoločnosť ELTMA, sa zaoberá plnením povinností výrobcov a dovozcov pneumatík a teda mimo iných aj reálnym spätným zberom ojazdených pneumatík. A práve preto sa rozhodla zvýšiť informovanosť o tejto problematike a o právach spotrebiteľov. Nezisková organizácia zodpovednosti výrobcov Eltma je príkladom a reálnou ukážkou transparentného fungovania systému. Nie je postavená ako biznisový projekt, ale ako služba verejnosti a spoločnosti od výrobcov, ktorí sa rozhodli plniť záväzky aj nad rámec zákonom stanovených povinností.

chyba