Blíži sa jeseň a s tým čas na prezúvanie kolies

Problematika likvidácie ojazdených pneumatík trápi mnoho miest či obcí. Ak patríte medzi ne, vedzte, že riešenie pozná priamo zákon. V rámci legislatívnych zmien, ktoré platia v Zákone o odpadoch č. 79/2015, musí výrobca pneumatík zabezpečiť ich bezplatný spätný zber prostredníctvom distribútora minimálne v každom okrese Slovenskej republiky.

20.09.2019 00:00
pneu, reklama, pr clanok, nepouzivat Foto:

Ochrana životného prostredia sa v súčasnosti skloňuje v mnohých pádoch. Prispieva k nej i správne nakladanie s ojazdenými pneumatikami. Aby nekončili v lese či odhodené pri ceste, spustila nedávno nezisková spoločnosť ELTMA osvetovú kampaň. Len málo motoristov, ale i pneuservisov, totiž v skutočnosti tuší, kam s ojazdenými pneumatikami. Otázku si kladú i samotné mestá a obce.

Najjednoduchšie je obrátiť sa na distribútora. Tým sa v tomto prípade rozumie ktorýkoľvek pneuservis alebo predajňa pneumatík. V nich má občan právo ponechať ojazdenú pneumatiku zadarmo, a to aj v prípade, že nenakúpi ďalší tovar alebo službu. Likvidácia pneumatiky je totiž už započítaná v cene pneumatiky. Radim Filák zo združenia ELTMA dopĺňa: „V prípade, že distribútor odmietne spätný zber, odporúčame občanom obrátiť sa na Slovenskú inšpekciu životného prostredia.“

Foto: PR servis
pneu, pr clanok, reklama, nepouzivat

Ďalším krokom je uzatvorenie zmluvy s výrobcom alebo organizáciou zodpovednosti výrobcov (OZV), akou je nezisková spoločnosť ELTMA. Tá za neho zabezpečí zákonnú povinnosť a pravidelný odvoz ojazdených pneumatík bezplatne.

Ak sa vo vašom meste alebo obci distribútor pre spätný zber nenachádza, podľa ustanovení Zákona o odpadoch máte právo požiadať o uzatvorenie zmluvy o spätnom zbere odpadových pneumatík s výrobcom alebo OZV. „Takéto rozhodnutie musí byť zakotvené vo Všeobecne záväznom nariadení (VZN) o nakladaní s komunálnym odpadom, a toto VZN musí byť následne schválené,“ vysvetľuje odborný garant kampane Ing. Peter Gallovič.

Ďalšie dôležité informácie nájdete na našom webe https://kamspneumatikou.sk.

Kto je ELTMA?
Eltma je autorizovaná organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV), nezisková spoločnosť s ručením obmedzeným. ELT Management Company Slovakia (ELTMA). Nastavuje rovnaké podmienky v oblasti spätného zberu pneumatík. Jej cieľom je prispieť k ochrane životného prostredia a šíriť osvetu v oblasti, na ktorú má dosah – zber a likvidáciu odpadových pneumatík. Pneumatiky sú po vyzbieraní spracované podľa platného POH tj. z väčšiny materiálovo a taktiež energeticky.

Viac informácií nájdete na našom webe https://www.eltma.sk/.

Foto: PR servis
pneu, pr clanok, reklama, nepouzivat
chyba