Správne riešenie pre ojazdené pneumatiky

Pneumatiky nie sú komunálnym odpadom. Ako sa teda rieši ich likvidácia a kto to financuje, keď na tento typ odpadu sa poplatky nevzťahujú? Odpovedá konateľ neziskovej organizácie zodpovednosti výrobcov Eltma, pán Ing. Radim Filák.

13.06.2019 07:00
Eltma, PR článok, nepoužívať Foto:
Ing. Radim Filák Foto: PR servis
Eltma, PR článok, nepoužívať Ing. Radim Filák

Spotrebiteľ môže odovzdať pneumatiku v ktoromkoľvek pneuservise alebo u predajcu bez poplatku aj keď tam pneumatiku nekúpil ani nemenil?

Zber a spracovanie pneumatík patrí medzi povinnosti výrobcov a dovozcov pneumatík. Zákon o odpadoch ukladá všetkým pneuservisom i predajcom pneumatík povinnosť zadarmo prevziať od spotrebiteľa ojazdené pneumatiky bez ohľadu na ich značku, a to aj v prípade, že nenakúpi ďalší tovar alebo službu. Likvidácia pneumatiky je totiž už započítaná v cene pneumatiky a každý článok predaja musí túto informáciu uvádzať na predajnom doklade.

 

Aké povinnosti vyplývajú dovozcom a výrobcom pneumatík na Slovensku?

Okrem povinnosti zberu a spracovania pneumatík od distribútora je hlavnou povinnosťou sa registrovať na Ministerstve životného prostredia. Každý, kto dováža pneumatiky, či už z Česka, inej krajiny EU a mimo EU a tieto pneumatiky na Slovensku ďalej predáva, je povinný sa registrovať. Upozorňujeme, že pokiaľ niekto nakupuje od neregistrovaného dovozcu, prechádzajú všetky zákonné povinnosti na neho.

Ak firma dováža, či distribuuje pneumatiky a chce samozrejme dodržať zákon, čo má teda robiť?

Prvým krokom je rozhodnutie, či je firma schopná zaistiť plnenie všetkých povinností sama alebo využije služby niektorej OZV. Je veľmi dôležité vybrať si OZV správne, aby spoľahlivo a korektne plnila svoje povinnosti.

Foto: PR servis
Eltma, PR článok, nepoužívať

Čo je vlastne OZV a ako si teda správne vybrať takéhoto spoľahlivého partnera?

Organizácie zodpovednosti výrobcov vznikli na základe zákonných potrieb a sú uvedené v registri autorizovaných subjektov na stránkach MŽP. Spoľahlivá OZV má všetky informácie dostupné na svojom vlastnom webe, kde uvádza korektne zmluvy a podmienky, konkrétnych zastúpených výrobcov a dovozcov, sieť zberných miest, správy o činnosti atď. Cena služby nie je vždy hlavným faktorom kvality a spoľahlivosti. Treba mať na pamäti, že účasťou v OZV sa subjekt zodpovednosti nezbavuje. V spoločnosti ELTMA sa riadime hlavne zásadami ako je férovosť, transparentnosť a kredibilita. Nie je postavená ako biznisový projekt, ale ako reálna služba verejnosti a spoločnosti.

OZV ELTMA je nezisková organizácia zodpovednosti výrobcov, ktorá umožňuje plnenie povinností výrobcov a dovozcov pneumatík transparentne a za nediskriminačných podmienok. Pomáhame distribútorom plniť povinnosť spätného zberu pneumatík, a to spoľahlivo a bezplatne. Spoločne vytvárame lepší svet. www.eltma.sk

chyba