Ojazdené pneumatiky od vás musí prevziať každý pneuservis či predajňa. Zadarmo.

Stačí, keď ich zanesiete do najbližšieho pneuservisu alebo predajni pneumatík. Už od roku 2016 totiž platí zákon o spätnom zbere pneumatík, podľa ktorého musí každý pneuservis a predajňa pneumatík zadarmo prevziať ojazdené pneumatiky. Recyklačný poplatok je zahrnutý v kúpnej cene pneumatiky a musíte ho vždy nájsť na predajnom doklade. Niektorí motoristi však stále o tejto možnosti netušia alebo platia poplatky, ktoré nemusia.

14.03.2019 12:01
Pneumatiky, PR článok, nepoužívať Foto:

Zadarmo v každom prípade

Ojazdené pneumatiky môžete s čistým svedomím nechať v najbližšom pneuservise, predajni pneumatík, na zbernom mieste určenom obcami, a tiež vo vybraných prepravných spoločnostiach. Každé takéto miesto spätného zberu je pritom povinné prijať pneumatiky bez ohľadu na ich značku, miesto nákupu a úplne zadarmo.

Foto: PR servis
Pneumatiky, PR článok, nepoužívať

Podľa slov Ing. Radima Filáka, konateľa neziskovej spoločnosti ELT Management Company Slovakia (OZV ELTMA), sa stále ukazuje, že verejnosť nevie o svojich právach a naopak a ani časť distribútorov pneumatík si nie je istá svojimi zákonnými povinnosťami. „Najjednoduchšie je pneumatiky nechať v pneuservise. Zo zákona je totiž každý jeden povinný ich od vás prebrať, a to úplne zadarmo. V prípade, že by pneuservis peniaze za spätný zber vyžadoval, ide o vážne porušenie zákona. Toto porušenie môže motorista nahlásiť na okresnom úrade alebo Slovenskej inšpekcii životného prostredia. Kupujete nové pneumatiky? Pýtajte sa ako Váš dodávateľ rieši spätný zber. Aj jemu máte mať možnosť vrátiť pneumatiky, ktoré doslúžia“ vysvetľuje Radim Filák za OZV ELTMA.

Foto: PR servis
Pneumatiky, PR článok, nepoužívať

V záujme je i životné prostredie

Spätný zber pneumatík nie je iba najjednoduchšou cestou, ako sa zbaviť starých pneumatík. Je to aj najšetrnejší spôsob voči prírode. Ide totiž o jedinú cestu, ako možno ojazdené pneumatiky recyklovať a využiť ich ďalej. Môžu poslúžiť ako povrchy športovísk alebo sa zas dajú využiť pri výrobe gumených rohoží, koberčekov do auta či gumových tesnení.

chyba