Cestovanie s umením: výstava BMW Art Cars v Mníchove

Vystavené sú historicky prvé štyri vozidlá BMW Art Cars. Výstavu dopĺňa Jeff Koons a dve európske premiéry. Expozíciu si budete môcť vychutnať do februára 2019.

19.11.2018 00:00

Do Mníchova prichádza legendárna séria automobilových umeleckých diel. Na novej špeciálnej výstave s názvom „BMW Art Cars | Ako sa vízia stala realitou” dostanú návštevníci Múzea BMW príležitosť ponoriť sa do sveta automobilov BMW Art Cars. 

Foto: PR servis, Enes Kucevic
BMW, PR článok, reklama, nepoužívať

Do februára 2019 tu budú môcť obdivovať sedem z týchto celkovo 19 výnimočných vozidiel. Okrem prvých štyroch automobilov Art Cars známych ako veľká štvorka, ktoré vytvorili umelci Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein a Andy Warhol, bude vystavená aj pohyblivá socha #17 od Jeffa Koonsa. Ďalšími vrcholmi výstavy sú najnovšie modely BMW Art Cars #18 od čínskej umelkyne menom Cao Fei a #19 z dielne amerického umelca Johna Baldessariho, ktoré týmto oslávia svoju premiéru v Európe.

Foto: PR servis, Enes Kucevic
BMW, PR článok, reklama, nepoužívať

Pôvodná veľká štvorka k tomuto projektu prispela vďaka kontaktom Hervého Poulaina s najvýznamnejšími predstaviteľmi pop-artu svojich čias. Americký umelec Alexander Calder na jeho podnet v roku 1975 pomaľoval model BMW 3.0 CSL s výkonom 480 koní výraznými farbami a dodal mu elegantné zaoblené tvary.

Legenda pop-artu, Andy Warhol, ktorý svoj príspevok zvečnil v podobe umeleckého diela vytvoreného mimoriadne osobitým prístupom. Na rozdiel od svojich predchodcov nezačal vytvorením modelu vozidla v skutočnej mierke, aby následne konečný návrh odovzdal svojim asistentom. V roku 1979 sám od začiatku až do konca pomaľoval model BMW M1 skupiny 4. Všetko to zvládol už za 28 minút. Keď na miesto dorazili tímy kameramanov, aby ho zachytili pri práci, dielo už bolo takmer hotové. Nafilmovať sa tak podarilo iba posledné ťahy štetcom.

Foto: PR servis, Enes Kucevic
BMW, PR článok, reklama, nepoužívať

V nasledujúcich rokoch prezentovali svoje návrhy automobilov BMW aj ďalší renomovaní umelci z rôznych krajín a umeleckých žánrov, napríklad rakúsky maliar Ernst Fuchs (1982), španielsky architekt César Manrique (1990) a britský projektant David Hockney (1995) a americký umelec Jeff Koons (2010). Legendárna séria sa teraz obracia späť do svojej viac než 40-ročnej histórie a nadväzuje na ňu novými modelmi BMW Art Cars #18 a #19.

Foto: PR servis, Enes Kucevic
BMW, PR článok, reklama, nepoužívať

chyba