Povinné zmluvné poistenie? Jedine online!

Nemáte vyriešenie povinné zmluvné poistenie? Dnes už nemusíte behať po úradoch alebo do poisťovní a tráviť hodiny v čakárňach, kým na vás príde rad. PZP si môžete vybaviť aj online, dokonca s výhodami.

02.10.2018 08:00
pzp
Povinné zmluvné poistenie je špeciálne poistenie motorových vozidiel a prívesných častí, pri ktorých hrozí poškodenie. Poistenie slúži na náhradu škody vyplývajúcej z využívania týchto vozidiel. Škoda môže byť spôsobená na cudzom majetku, automobile alebo dokonca zdraví. Z každého účastníka cestnej premávky využívajúceho motorové vozidlo sa môže stať zároveň účastník dopravnej nehody.

Toľko k poučke o PZP a prečo je dôležité, čo už vie väčšina vodičov. Čo možno ale neviete je, že online poistenie si už nemusíte vyberať len hop-alebo-trop, či podľa recenzií samozvaných expertov na zašitých internetových fórach. S porovnávačom a online kalkulačkou PZP porovnávate konkrétne faktory.

Ako si vybrať správne povinné zmluvné poistenie

Hlavné faktory, na ktoré budete pri výbere svojho poistenia určite prihliadať, budú cena poistenia a výška krytia, ktoré vám PZP garantuje. Krytie poistnej udalosti prebieha v dvoch kategóriách:

  • krytie škody na zdraví
  • krytie hmotnej škody

Krytie škody na zdraví je pritom spravidla vyššie. Častý pomer krytia, ktorý pri porovnávaní nájdete, bude napríklad 5:1, teda škoda na zdraví krytá do výšky 5 miliónov eur a majetková, teda hmotná škoda, do výšky 1 milióna eur. Okrem týchto faktorov však môžete prihliadať aj na poistné plnenie v prípade úrazu vodiča lebo členov posádky a dokonca poistenie batožiny.

Výhody online PZP a jeho priebeh

Uzavrieť povinné zmluvné poistenie je dnes už záležitosťou niekoľkých minút, môžete si ho vyklikať priamo z domu. Určite však vyklikávajte svoje nové PZP cez špecializované kalkulačky a porovnávače, ktoré vám môžu poskytnúť dodatočnú zľavu a nadštandardný servis k poisteniu.

Samotný priebeh je jednoduchý. Pripraviť si môžete vodičák a techničák a vyplňte formulár predtým, než sa pustíte do porovnávania cien. Niektoré technické parametre budete poznať, najmä tie všeobecné – typ a model auta. Budete však musieť zadať aj technickejšie parametre, ako zdvihový objem valca. Dobrý porovnávač cien vám tieto údaje vyplní za vás, keďže pozná technické špecifikácie rôznych vozidiel.
pzp-online

Je dôležité, aby ste dotazník pri začiatku porovnávania PZP vyklikali správne, pretože sa vám nemusia sprístupniť niektoré poistenecké balíky. Poisťovne filtrujú svoje produkty podľa typu áut, s čím súvisí aj výška poistenia a krytia.

Po vyklikaní všetkých informácií sa vám zobrazí ponuka s rôznymi poisteniami a ich cenami. Prejdite si všetky detaily, ktoré vás zaujímajú a na ktoré sme vás vyššie upozorňovali. Ak si budete niektorou ponukou istí, stačí na ňu kliknúť a objednať si poistenie.

Elektronická zmluva o PZP

Po objednaní máte pred sebou ešte niekoľko vyklikávacích formalít, ktoré sa napríklad týkajú vlastníctva automobilu. Keď vyplníte aj tieto časti dotazníka a odošlete informácie porovnávaču cien, onedlho e-mailom obdržíte elektronickú zmluvu.

Majte na pamäti, že elektronická zmluva nadobudne platnosť až po uhradení stanovenej čiastky, ktorú si môžete ešte vo formulári nastaviť na kvartálnu, teda štvrťročnú, polročnú alebo ročnú. Ak čiastku neuhradíte do stanoveného termínu, ktorý sa nachádza v zmluve, tá stratí platnosť a vy PZP nemáte.

Nezabudnite si preto zmluvu dôkladne preštudovať a dodržať inštrukcie, aby ste náhodou nezistili neskoro – napríklad ako účastníci dopravnej nehody – že PZP v skutočnosti nemáte.

Výpoveď povinného zmluvného poistenia

výpoveďou povinného zmluvného poistenia je to trochu zložitejšie a neprebieha len elektronicky. V najhoršom možnom prípade k nej dochádza pri zničení motorového vozidla. Ak sa ale rozhodnete využiť služby inej poisťovne, musíte si vytlačiť dve kópie výpovede poistnej zmluvy, podpísať ich a jednu z nich zaslať na adresu poisťovne, v ktorej je vaše motorové vozidlo poistené.

chyba