Otestujte si s nami svoju trpezlivosť na cestách, ako v dobrej autoškole

Je väčšina z vás, ktorí sa už stali účastníkmi cestnej premávky a ešte väčšia časť tých, ktorí v rámci jej prevádzky riadili motorové vozidlo. Ako to funguje na našich cestách preto asi veľmi dobre viete všetci. Kto, kde a ako dáva prednosť v jazde, kto dodržuje predpisy a kto ich naopak bez mihnutia oka porušuje. O tom, že je to o bezpečnosti všetkých zúčastnených vám asi hovoriť nemusíme tiež. Stále je to však málo, stále sa to všetko podceňuje a niekedy aj vďaka tomu zachádza až do krajných možností.

16.05.2018 08:00
shutterstock 135103805

Skúsenosti hovoria za všetko

Dokonalým jazdným vlastnostiam vás naučia v autoškole Bratislava, jedna z tých, ktoré majú u ľudí najlepšie a pozitívne ohlasy. Samozrejme, že to chce aj prax a skúsenosti, ktoré získate v priebehu svojho života. Tak ako v bežnom živote, aj tu to chce ale ešte niečo viac. Možno trpezlivosť, chladnú hlavu a dobré reakčné schopnosti. Ak chcete vedieť, či ste skutočne dobrý šofér, poďte sa s nami pozrieť na to, či spĺňate tie najzákladnejšie kritériá, ktoré od vás požadujú aj pri získavaní vodičského oprávnenia.

1. Ste disciplinovaní

Koncentrácia je dôležitým aspektom každej jednej jazdy. Prirodzene, myseľ sa dokáže po čase unaviť a miera našej pozornosti sa znižuje. V takom prípade by ste si mali urobiť prestávku a sledovať signály a rytmy tela. Dobrý vodič sa naopak vyhýba starostiam, problémom alebo vykonávaním iných úloh počas jazdy! V opačnom prípade sa vám to môže vypomstiť. Vaše vozidlo dajú do poriadku v tom najlepšom autoservise vo Zvolene, ale s vaším telom to už môže byť horšie.

2. Poznáte všetky pravidlá cestnej premávky

Pravidlá a predpisy cestnej premávky sa pravidelne menia a každý človek musí byť o nich informovaný, dokonca niekedy aj bežný chodec, ktorý vstupuje na vozovku. Ten môže svojím nevedomým konaním ohroziť životy a bezpečnosť druhých. Každý štát má však svoje vlastné riadiace predpisy a aj tie naše si dnes veľmi jednoducho vyhľadáte na internete.

3. Viete, ako zaobchádzať s akýmkoľvek vozidlom

Z väčšej časti sa každý automobil poháňa inak. Dobrý šofér si je toho vedomý už pri kúpe svojho vozidla. Teda určitá miera technickej zdatnosti sa predpokladá. Oceníte to aj pri informáciách, ktoré hovoria o tom, kde sa napríklad ľahko dostanete ku kvalitnému DPF filtru.

4. Máte pozitívny postoj

Agresívna jazda je pre vodičov nebezpečná. Človek za volantom by mal mať naopak pozitívny postoj a odolávať nutkaniu podieľať sa na zvyšovaní stresu. Odborníci kategorizujú v tomto smere rýchlosť ako agresívny akt, ktorý ročne prispieva k viac ako 44 000 smrteľným nehodám. Preto sa občas kontrolujte.

5. Ste trpezliví

Trpezlivosť je jeden z ďalších dôležitých faktorov, ktoré môžu správanie šoféra a jeho jazdu do značnej miery ovplyvniť. Prehnané reakcie a neochota akceptovať aktuálny stav sa môžu podpísať na kvalite jazdy, ktorá ako vieme ovplyvňuje aj veľa ďalších iných vecí. Aj tu si to môžete prirovnať ku vzťahu, o ktorý sa je nutné pravidelne starať. Pri aute je to jednoduchšie, pretože to nemá žiadne emócie. Nenechajte preto vyplávať na povrch ani tie svoje negatívne a uvidíte, že svet bude pre vás omnoho jednoduchší.

chyba