Prezúvajte po novom!

Je tu opäť jar, čo v motoristickej reči znamená výmenu zimných pneumatík za letné. Aj keď mnohí vodiči túto činnosť zanedbávajú, či už pre nejasný termín výmeny alebo starosti s opotrebovanými pneumatikami, rozhodne by ste ju nemali podceňovať. Navyše, ojazdených pneumatík sa môžete zbaviť zadarmo.

10.04.2018 08:00
Eltma 3

Slovenský zákon o výmene zimných pneumatík za letné nestanovuje túto povinnosť na jeden konkrétny dátum, a aj to je dôvodom, prečo nie sú v tomto smere vodiči vždy zodpovední. Viac ako legislatívou sa treba riadiť vlastnou hlavou a sledovať počasie. Zákon totiž prikazuje jazdenie na zimných pneumatikách do 31. marca, ak je vozovka pokrytá súvislou vrstvou snehu. Nehovorí však o tom, kedy povinne prezuť na letné. Poradíme vám, kedy meniť a ako sa ojazdených pneumatík zbaviť.

Hranica 7°C a hĺbka dezénu

Všeobecným zlatým pravidlom je, že k výmene pneumatík treba pristúpiť, ak teplota dlhodobo neklesá pod 7°C. Pôsobením vyšších teplôt totiž zimné pneumatiky strácajú svoje jazdné vlastnosti a na vozovke vám tak môžu spraviť skôr medvediu službu. Ich brzdná dráha sa znižuje a stúpa spotreba paliva.

Eltma 1

Určite už nepoužívajte ani letné pneumatiky s hĺbkou dezénu pod 3 mm a zimných pneumatík sa zbavte pri hĺbke pod 4 mm. Ak necháte na svojom vozidle pneumatiky s hĺbkou dezénu menšou ako je zákonom predpísaných 1,6 mm, riskujete tým právne následky a v prípade nehody môžete prísť o poistné plnenie. To, že hĺbka dezénu 1,6 mm je už dosiahnutá, zistíte tak, že na pneumatike sa objaví indikátor opotrebovania behúňa.

Zhrnutie:

  • letné odporúčané minimum hĺbky pneumatík: 3 mm
  • zimné odporúčané minimum hĺbky pneumatík: 4 mm
  • zákonné minimum hĺbky pneumatík v lete: 1,6 mm
  • zákonné minimum hĺbky pneumatík v zime: 3 mm

Kam s ojazdenými zimnými gumami?

Vedeli ste, že opotrebovaných pneumatík sa môžete úplne zadarmo zbaviť priamo v pneuservise? Ďalší dôvod, prečo s výmenou pneumatík netreba váhať.

Eltma nalepka zberny dvor

Povinnosť spätného zberu ukladá všetkým pneuservisom zákon už od 1.1. 2016. Napriek tomu sa zdá, že mnohí motoristi o tom stále netušia. Ojazdené pneumatiky môžete s čistým svedomím nechať v najbližšom pneuservise, predajni pneumatík a automobilov, na zbernom miesta určenom obcami, a tiež vo vybraných prepravných spoločnostiach. Každé takéto miesto spätného zberu je pritom povinné prijať pneumatiky bez ohľadu na ich značku, miesto nákupu a úplne zadarmo. Všetky likvidačné poplatky sú už zahrnuté v predajnej cene pneumatík, čo musí byť uvedené na dokladoch. Zákon tiež uvádza, že „spätný zber odpadových pneumatík je bezplatný a bez podmienky viazania na kúpu novej pneumatiky alebo iného tovaru.“

Šíriť povedomie o právach spotrebiteľov a povinnostiach zberných miest sa rozhodla aj nezisková spoločnosť ELTMA vo svojej osvetovej kampani. Podľa slov Ing. Radima Filáka, konateľa spoločnosti ELT Management Company Slovakia (ELTMA), sa aj po viac ako roku účinnosti nového Zákona o odpadoch ukazuje, že verejnosť nevie o svojich právach a naopak a ani časť distribútorov pneumatík si nie je istá svojimi zákonnými povinnosťami..

Pneu reyklacia 2

Spoločnosť ELTMA by preto rada obom stranám pomohla – motoristov chce kontinuálne informovať o ich spotrebiteľských právach a distribútorom podať pomocnú ruku v podobe informačnej podpory a bezplatným zabezpečením zberu ojazdených pneumatík.

eltma logo positive color
chyba