Kamera do auta – ako vybrať správne a zbytočne nepreplatiť

Kamera do auta sa v súčasnosti využíva, povedané z leteckej terminológie, ako „čierna skrinka“ automobilov. Na trhu je aktuálne veľké množstvo týchto kamier a to v cenách od desiatok až po stovky eur. Odlišujú sa najmä funkciami, kvalitou svojho prevedenia a kvalitou záznamu. Vybrať si tú správnu preto môže byť komplikované. My vám ponúkame informácie a rady, ako si vybrať kameru s ktorou budete spokojný. Predstavíme jednotlivé funkcie, ktoré tieto kamery do auta vedia ponúknuť.

27.02.2018 08:00
Autokamera

Čo je to kamera do auta

Jedná sa o kompaktné zariadenie, ktoré je nainštalované vo vnútri vozidla. Slúži na záznam vašej jazdy z pohľadu vodiča, respektíve pohľadu z vozidla ako takého. Kamera teda vidí, čo sa deje pred autom, prípadne iným smerom kam ju viete aj počas jazdy alebo pri zastavení nasmerovať. Kamery do auta môžu mať rôzne funkcie ako sú záznam zvuku, vašej rýchlosti, polohy vozidla a veľa ďalších funkcií.

Prečo by ste ju mali používať

Ako vodič auta ste neustále ohrozený dopravnou nehodou a neohľaduplnými vodičmi na cestách u nás a v zahraničí. Aj keď vy jazdíte opatrne a zodpovedne, neplatí to pre všetkých. Pri prípadnej kolízii sa v niektorých prípadoch snaží vinník nehody dať celú alebo časť viny na iného účastníka nehody, môže sa jednať aj priamo o vás. Kamera v aute by takéto situácie vedela zaznamenať a môže poslúžiť v prípadnom šetrení nehody alebo inej škodovej udalosti. Toto sú hlavné dôvody, prečo je ideálne vozidlo vybaviť kamerou do auta. Tá aj na Slovensku naberá na popularite, pretože s ňou sa jednoduchšie dovoláte spravodlivosti.

Kvalita obrazu je rozhodujúca

Kvalita nahrávaného záznamu je najčastejšie označovaná ako SD, HD , Full HD alebo Full HD+. Detailnejší prehľad jednotlivých rozlíšení videa ponúka aj WikiPedia. Na trhu natrafíte aj na kamery s menším rozlíšením, tým sa radšej vyhnite. Kameru si predsa kupujete ako vášho „svedka“, preto záznam v nízkej kvalite pre vás nebude mať žiaden význam. Pri vyššom rozlíšení myslite na to, že aj veľkosť záznamu je väčšia.

Nový model autokamery s rozlíšením Full HD+
Kamera-do-auta Nový model autokamery s rozlíšením Full HD+

Najrozumnejšie je siahnuť po výrobku s podporou rozlíšenia videa Full HD pri tridsiatich snímkach za sekundu. To vám zabezpečí plynulosť nahrávky. Platí priama úmera, že čím vyššie rozlíšenie, tým lepší a detailnejší záznam. Za takúto kameru si však o niečo priplatíte.

Nahrávanie zvuku

Modernejšie autokamery už majú aj funkciu nahrávania zvuku. Takáto možnosť na zariadení môže byť pre niekoho kľúčová. Nie je však nutnosť vlastniť kameru aj s nahrávaním zvukového záznamu. Ak to cenu výrobku navyšuje, a vy nie ste ochotný priplatiť si, určite vám rovnako dobre poslúži aj kamera bez možnosti zvukového záznamu.

Pri kamere, ktorá túto možnosť má, si vopred overte veľkosť pamäte zariadenia. V prípade potreby ihneď siahnite po väčšej karte pre ukladanie záznamov. Ak musí výrobok ukladať obraz aj zvuk, môže byť menšia pamäť nedostatočná. Pri niektorých modeloch je možnosť vypnúť mikrofón zariadenia, na trhu sú však menej dostupné. Veľký výber a výhodné ceny má obchod Hej.sk, kde môžete uplatniť pri nákupe aj zľavový kupón Hej.sk z KuponyZdarma.sk a ušetriť pri nákupe v obchode.

Zľavové kupóny z KuponyZdarma.sk vám ušetria...
kuponyzdarma.sk Zľavové kupóny z KuponyZdarma.sk vám ušetria peniaze pri nákupe

G-senzor určite oceníte

Lepšie kamery majú pomocníka, ktorý vám pomôže orientovať sa v jednotlivých záznamoch. G-senzor je vlastne zabudovaný gravitačný senzor, ktorý rozpozná prudké zabrzdenie alebo náraz pri nehode. Funkcia sa spustí práve vtedy, keď prudko zrýchlite, náhle zabrzdíte alebo v okamihu nárazu. Kamera následne uloží video o dĺžke zväčša 5 sekúnd pred a 5 sekúnd po tejto udalosti do samostatnej zložky na pamäťovej karte, ktorá je chránená proti vymazaniu. Kamery, ktoré túto možnosť nemajú, fungujú s nepretržitým záznamom, kedy pri plnej karte sa záznamy následne začnú samé prepisovať novými. Dôležitý záznam tak môžu prepísať a nahradiť ho novším záznamom. Vy tak stratíte cenný dôkaz. Za výrobok s G-senzorom si priplatíte, funkciu však naozaj oceníte, keď kamera zachytí a bezpečne uloží dôležitý okamih.

Vstavaný displej

Obrazovka ako súčasť autokamery môže byť len prínosom. Umožní vám kompletné nastavenie kamery a všetkých jej funkcií priamo v aute. Rovnako si môžete rýchlo prehrať nakrútený videozáznam už na mieste. Je to ideálna funkcia pri riešení sporov. Taktiež je preukázané, že kamera má psychologický vplyv na účastníkov cestnej premávky a taktiež na dopravnú políciu. Vďaka väčšiemu prevedeniu kamery do auta s displejom je tak zariadenia lepšie viditeľné vo vozidle.

Bezdrôtový prenos záznamu

Vďaka zabudovanej WiFi sieti môžete kameru do auta na diaľku ovládať a pracovať s videozáznamami. Tento bezdrôtový prenos umožňuje prezerať si živé náhľady záznamov. Prístup získate na mobil alebo tablet často práve vďaka aplikáciám, ktoré sú bezplatne dostupné pre operačné systémy iOS a Android. Kameru do auta budete mať vďaka tejto funkcii doslova pod palcom.

Ďalšie obľúbené funkcie

Kamery do auta môžu mať množstvo ďalších funkcií, niektoré z nich však nutne nepotrebujete. Ponúkame vám prehľad tých, bez ktorých sa podľa nás zaobídete, no stále sa radia medzi obľúbené funkcie pre používanie týchto zariadení.

Parkovací mód: Pri bežnom nahrávaní za jazdy je táto funkcia nepoužiteľná. Význam má, keď je auto zaparkované. Táto funkcia aktivuje nahrávanie, ak napríklad vaše zaparkované auto dostane náraz. Detekcia kamery však musí mať dobrú citlivosť, pretože inak identifikuje pohyb takmer nepretržite a neustále nahráva, aj keď to nie je potrebné.

Fotografovanie: Kvalita takejto sníky zväčša neprekročí kvalitu videozáznamu, táto funkcia je preto pre bežného používateľa zbytočná.

Digitálny zoom: Väčšina užívateľov túto funkciu aj tak vypne. Kamera totiž nemá pracovať v režime digitálneho priblíženia obrazu a skôr to jej význam pri dopravných nehodách zmenšuje.

IR nočné osvetlenie: Jeho dosah je maximálne len do niekoľkých metrov. Vozidlo má predsa vlastné svetlomety, ktoré sú niekoľkonásobne silnejšie ako IR osvetlenie.

Detekcia radarov: Táto funkcia kamery vás bude upozorňovať na zóny, kde sú stacionárne rýchlostné radary alebo sú časté kontroly dopravnej polície. Palubná kamera môže mať takto obsiahnuté veľké množstvo okolitých krajín.

GPS modul: Vďaka tomuto modulu kamera zaznamenáva nielen údaje o pohybe vozidla, ale aj jeho rýchlosť.

Rýchlostný tachometer: Na displeji kamery sa môže zobrazovať aktuálna rýchlosť, kompas alebo aktuálny čas a v prípade, že máte aj funkciu detekcie radarov, tak aj odčítavanie vzdialenosti s upozornením na blížiacu sa zónu.

Zaujímavou funkciou je aj ukladanie záznamov podľa času a dátumu. Táto funkcia umožní rýchle vyhľadávanie. Bez G-senzoru sa však tieto videá môžu taktiež prepísať, keď je pamäťová karta plná. Jednotlivé funkcie cenu kamery do auta zvyšujú, preto si dobre zvážte, ktoré funkcie sú práve pre vás kľúčové a potrebné.

Nech sa už rozhodnete pre nákup v ktoromkoľvek vašom obľúbenom obchode, odporúčame pri nákupe uplatniť zľavové kupóny z KuponyZdarma.sk, ktoré sú zadarmo. Na stránke nájdete kupóny a zľavové kódy do stoviek obľúbených obchodov ako sú Hej, Alza, Okay a mnoho ďalších. Stačí si vybrať zľavu a kupón môžete ihneď uplatniť pri vašom nákupe v obchode.

chyba