Volkswagen Arteon: o krok pred vami

Volkswagen Arteon využíva novú generáciu asistenčných systémov, ktoré majú väčšiu schopnosť predvídať.

14.08.2017 08:28
Volkswagen inzercia

Napriek tomu, že Volkswagen Arteon sa môže javiť ako „natiahnutý“ Passat s bezrámovými dverami a päťdverovou karosériou typu liftback, nie je tomu tak. Je to kupé-limuzína, pre ktorú však praktickosť a každodenná využiteľnosť zostali najdôležitejšími prioritami. Tieto vlastnosti totiž zákazníci Volkswagenu od áut tejto značky automaticky vyžadujú. Arteon je teda plnohodnotné auto a zároveň každodenne využiteľné GT s prekvapivo veľkým kufrom s objemom až 563 litrov a dostatkom priestoru na zadných sedadlách. Naozaj – kým nevyskúšate, neuveríte.

Jedna z vecí, ktoré však popri novom dizajne, ovládaní gestami a interiéri plnom high-tech prvkov stojí za zmenku, je celá plejáda jeho asistenčných systémov novej generácie. Tie využívajú viac senzorov s vyššou citlivosťou a inteligentnejší softvér, takže dokážu lepšie a skôr rospoznať prostredie, v ktorom sa Arteon pohybuje. Dokážu tiež lepšie a presnejšie reagovať na prípadné nebezpečenstvo. Napríklad systém proaktívnej ochrany pasažierov pripraví auto aj na náraz zozadu. Ak rozpozná, že za vami auto pravdepodobne nedobrzdí, rýchlo pozatvára okná, vyrovná sedadlá do optimálnej polohy a napne bezpečnostné pásy. Poskytne tak svojim pasažierom maximálnu možnú ochranu. Ďalej je tu systém Emergency Assist. Ten v prípade, že má vodič napríklad zdravotné problémy, dokáže auto bezpečne odstaviť na krajnici, pričom je schopný zmeniť aj jazdný pruh. Dáva pritom pozor na okolitú premávku.
+2
Volkswagen Arteon je vybavený aj najnovšou generáciou inteligentných adaptívnych LED svetiel. Tie nie len, že presnejšie „vykrývajú“ okolitú premávku v diaľkovom režime svetiel, ale dokážu sa prediktívne natáčať do zákrut a osvetľovať križovatky. Informácie o profile cesty a zákrutách totiž čerpajú z GPS súradníc a máp. Nereagujú teda iba na natočenie volantom, ale dokážu zákrutu osvetliť až o sekundu skôr, než sa v nej vodič ocitne. Ten teda vidí, kam ide zatočiť. GPS využíva aj nový adaptívny tempomat ACC. Ten čerpá informácie z mapových podkladov, ale číta aj dopravné značky. Podľa aktuálnych rýchlostných obmedzení alebo profilu cesty tak citlivo upravuje rýchlosť auta. Arteon tak spomaľuje pred ostrejšími zákrutami, aby vodič nemusel upravovať rýchlosť na tempomate. Rozpoznáva aj kruhové objazdy, križovatky a obce. Volkswagen Arteon tak dokáže predviesť naozaj impozantnú poloautonómnu jazdu a vodič si za jeho volantom môže psychicky oddýchnuť. Vďaka veľmi pohodlnému adaptívnemu podvozku DCC a skvelému odhlučneniu je Volkswagen Arteon reprezentatívny, elegantný, ale zároveň veľmi pohodový spoločník na tých najrôznejších cestách. Prečítajte si ako nový Arteon vnímajú úspešní podnikatelia TU.
chyba