Xmarton: kúzelník, ktorý vám umožní ovládať auto telefónom

Systémov na prepojenie auta a telefónu už na trhu niekoľko je, ponúkali však pomerne obmedzené funkcie. Novinka Xmarton však vie auto aj ovládať.

24.04.2017 08:00
xmarton inzercia

Koncept prepojenia auta a telefónu zrejme nemusíme čitateľom dlho predstavovať. Teraz však na trh prichádza nový hráč – česká firma Xmarton, ktorá však ide so svojím novým produktom omnoho ďalej než konkurencia.

Neobmedzuje sa totiž len na pasívne prenesenie údajov o aute do mobilu. Detailné prehľady jázd, štatistiky o spotrebe či nákladoch samozrejme ovláda tiež, no hlavná sila Xmartonu je v tom, že auto možno telefónom ovládať a že bez nutnosti odovzdávať kľúče ho môžu používať viacerí používatelia.

Ovládanie zvláda všetko, čo by ste od neho čakali a čo vaše auto dovolí – sťahovanie a vyťahovanie bočných okienok, bezkľúčové odomykanie a zamykanie, zapínanie výstražných svetiel a podobne. Vďaka prepojeniu s mobilom napríklad doma ľahko zistíte, že ste nechali auto na parkovisku neuzamknuté, a hneď to môžete na diaľku napraviť. Zapnúť blikačky sa zas hodí, keď napríklad hľadáte auto v preplnených garážach.

Ešte zaujímavejšia je však možnosť používania auta viacerými používateľmi bez odovzdávania kľúčov. Tá funguje prekvapivo jednoducho – Xmarton dokáže zablokovať štartovanie auta (čo sa hodí aj v prípade, že vám auto niekto ukradne), takže motor nabehne len vo chvíli, keď je blízko autorizovaný telefón. Stačí teda, keď si každý, kto má auto používať, stiahne oficiálnu mobilnú aplikáciu, vy mu pridelíte práva a kľúče môžete pokojne nechávať v šuplíku. Aj keby sa k nim niekto iný dostal, bez autorizovaného telefónu nikam neodíde.

xmarton inzercia

Z ďalších zaujímavých funkcionalít zmienime ešte navigáciu k zaparkovanému autu. Mobilná aplikácia totiž dokáže cez GPS zistiť, kde vaše auto stojí, a doviesť vás k nemu. To sa hodí, keď auto parkuje niekto iný ako vy – nemusí vám potom nechávať na stole plánik. Ďalších funkcií je naozaj veľa a ťažko ich sem vtesnáme všetky. Ak vás zaujímajú podrobnejšie, najlepšie je pozrieť sa priamo na web výrobcu.

Xmarton navyše sľubuje, že bude ďalšie funkcie postupne pridávať a systém pravidelne rozširovať. V tejto chvíli napríklad rieši možnosť sledovať auto i online, čo sa vám môže hodiť, keď auto požičiate svojmu potomkovi. Alebo obmedzenie okruhu, v ktorom sa môže auto pohybovať. Reklamné spoty o kúzelníkovi, ktorý dokáže zablokovať štartovanie alebo rozblikať výstražné svetlá, tak vlastne nie sú ďaleko od pravdy. Xmarton naozaj je taký malý čarodejník vo vašich službách. Len namiesto mágie využíva Bluetooth v režime nízkej spotreby energie a GSM.

xmarton inzercia

Pri tom všetkom, čo táto šikovná vecička dokáže, príjemne prekvapí rozumná cena. Podľa cenníka na oficiálnom webe výrobcu vás jednotka Xmarton, jej inštalácia a prvé tri mesiace prevádzky vyjdú na 399 eur, ďalšie používanie medzi 6,66 až 9,3 eura za mesiac – podľa toho, na ako dlho si službu predplatíte. Keďže u nás Xmarton v podstate nemá konkurenciu, každé cenové porovnanie bude nutne pokrivkávať.

Xmarton začal s ostrým predajom až v apríli, takže na prvé nezávislé testy si budeme musieť ešte chvíľu počkať. Ak vás teda zaujíma ešte niečo, pozrite sa zatiaľ na oficiálny web Xmarton.

chyba