Rok výroby pneumatiky: O čom nás informuje?

Pneumatika po čase mení svoje vlastnosti, a preto je dôležité vedieť, aký je jej rok výroby. Viete, kedy je skutočne potrebné ju vymeniť?

23.09.2016 08:00
continental inzercia Foto:

Používať staré pneumatiky na aute je ako zjesť pokazené jedlo. Zasýti vás, ale je možné, že vás z neho rozbolí brucho alebo v horšom prípade vám bude poriadne zle. A tak isto trpí starými pneumatikami auto a vaša bezpečnosť. Síce vás odvezú, ale nikde nemáte záruku, že vám nespôsobia problémy.

Riziká starých pneumatík

To, ako staré sú vaše pneumatiky, je naozaj veľmi dôležité. A teraz nehovoríme o hĺbke dezénu, ale o tom, kedy boli vyrobené. Pneumatiky, ktoré sú staršie ako 10 rokov, by na autách nemali čo hľadať. Tým, že sa správajú ako klasická guma, po čase začnú praskať. V prípade, že už nespĺňajú pôvodné vlastnosti gumy, môžu spôsobiť i nehodu.

Rok výroby – o aké číslo ide?

Ak stále neviete, o akom čísle na pneumatike hovoríme, tak podíďte k bočnici pneumatiky a prečítajte si štvormiestny číselný kód. Presne toto heslo je jej rokom výroby, označuje sa ako tzv. DOT kód. A čo všetky tie čísla znamenajú? Prvé dvojčíslie označuje týždeň v roku, kedy bola vyrobená, a druhé dvojčíslie udáva rok jej výroby.

Foto: Dreamstime
Continental inzercia

Príklad: Ak je DOT kód v zložení čísel 1814, pneumatika bola vyrobená v 18. týždni roku 2014.

Životnosť alebo kedy ich skutočne treba zlikvidovať

Odborníci odhadujú životnosť pneumatík od 4 do 10 rokov, čo však závisí od niekoľkých faktorov. Stav pneumatiky odzrkadľuje ich spôsob skladovania či štýl jazdy šoféra. Samozrejme, môžete si kúpiť aj päťročné pneumatiky, ale pred ich kúpou si overte i celkový stav pneumatiky, resp. ako boli skladované v servise. Ak chcete predísť problémom, radšej ako na bazár sa spoliehajte na autorizovaný servis, kde vám zabezpečia kompletné služby a poradenstvo. Staré pneumatiky nielen vymenia, ale aj zlikvidujú.

Nechajte si poradiť

Pneumatiky sú základnou výbavou auta, a preto je dôležité dať si na ich výbere záležať. Pre každý typ auta sú vhodnejšie iné pneumatiky a to, čo konkrétne vyhovuje tomu vášmu, vám najlepšie povedia odborníci v servise. BestDrive je jedným zo servisov, kde vám okrem prémiových služieb ponúknu aj odborné poradenstvo. Máte na výber z tisícov pneumatík, ktoré sú vhodné k okamžitému odberu, ako aj z množstva náhradných dielov a ďalších doplnkov áut. Spoliehajte sa na rokmi overenú kvalitu a nie na náhodné rady známych.

chyba