Všetko, čo by ste mali vedieť o 4 najväčších módnych podujatiach na svete

September pre mnohých symbolizuje koniec leta - pre fanúšikov módy má však tento mesiac špeciálny význam. September je mesiacom, kedy pozornosť smeruje do 4 svetových centier módy a ich najväčším módnym udalostiam. Zamerali sme sa na kľúčové momenty 4 najväčších fashion weekov (Paríž, New York, Londýn, Miláno). Lady Gaga ako modelka na prehliadke Micheala Jacobsa či pád Naomi Campbell počas prehliadky pre Vivienne Westwood a mnohé ďalšie - v sprievodnej koláži pripravenej ku každému z miest nájdete skryté dôkazy ku jednotilvým udalostiam.

06.10.2016 08:12
NYC shopalike inzercia

Fashion week New York, 8. – 15. september 2016

Prvá pomoc pre Paríž
Druhá svetová vojna dočasne odstavila Paríž ako hostiteľa týždňov módy a dala tak viac priestoru mestu New York. Historicky prvá módna udalosť na svete sa volala „Press Week“ a uskutočnila sa v roku 1943.

Kto vypustil psov?
Isaac Mizrahi pripravil pre modelky v roku 2011 vskutku nezvyčajný doplnok – živých pudlov so srsťou odfarbenou na ružovo.

Nebojte sa vyčnievať z davu
V roku 2014 sa doktorka Danielle Sheypuk stala prvou ženou na invalidnom vozíku na móle fashion weeku. Hneď po nej nasledovala ďalšia modelka, Jamie Brewer, ktorá trpela Downovým syndrómom.

North plače za otcom
North West, dcéra Kim Kardashian a Kanye Westa, nedokázala obsedieť počas módneho debutu svojho otca a preplakala celú prehliadku v roku 2015. Hoci to nevyzeralo, že North docenila umelecké cítenie svojho otca, Kanye utŕžil za svoju kolekciu pochvaly od mnohých významných osobností módneho priemyslu.

Matka všetkých príšer
Speváčka Lady Gaga predvádzala na móle v roku 2016 kolekciu Marca Jacobsa. Všetko prebiehalo hladko aj napriek tomu, že bola asi o desať centimetrov nižšia ako všetky ostatné modelky.

Dôležití návrhári: Hood By Air, Edun, Yeezy, RodarteA.P.C.

LDN shopalike inzercia

Fashion week London, 16. – 20. september 2016

Kde to všetko začalo
Historicky prvé týždne módy sa uskutočnili v Londýne v roku 1984.

S pomocou svojich priateľov…
Ako každý začínajúci módny návrhár, tak aj Stella McCartney mala na svojej prvej prehliadke modelky, ktoré zväčša tvorili jej najbližší priatelia. Zaujímavosťou je, že medzi jej priateľov už v roku 1995 patrila celosvetovo uznávaná modelka, Kate Moss.

Ja, robot
Nedávno zosnulý módny návrhár Alexander McQueen zmenil svoju módnu prehliadku na umelecké predstavenie. Využil pri tom robotické ruky, ktorými v roku 1999 farbil šaty modelkám priamo na pódiu.

PETA útočí
Zástupcovia hnutia PETA v roku 2005 ilegálne vtrhli a prerušili prehliadku Juliena McDonalda.]

Áno, Vaša Výsosť
Vivienne Westwood, britská ikona módnej avantgardy, obdržala v roku 2006 od britskej kráľovnej Alžebty šľachtický titul.

Dôležití návrhári: J.W. Anderson, Gareth Pugh, Topshop Unique, Ashish, Marques Almeida

MLN shopalike inzercia

Fashion week Milano, 21. – 27. september 2016

Osloboďte bradavky
V roku 1967 odhalil módny dom Missoni bradavky modeliek na prehliadke vo Florencii, čo média označili za „šialenú kolekciu pre prostitútky“. Hoci ich tento krok nakoniec stál miesto na podujatí Pitti Uomo, rozhodli presťahovať svoju šou do Milána, kde ich nasledovalo množstvo ďalších dizajnérov.

Tie ozajstné supermodelky
Na šou Versace v roku 1991 sa predstavili prvé supermodelky. Menovite Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista a Christy Turlington. Kráčali po móle ruka v ruke za sprievodu Georgea Michaela, ktorý tam predstavil svoj veľký hit ‚Freedom‘.

Šaty robia človeka
Niektorí z vás si isto pamätajú ikonické zelené šaty, ktoré mali svoj debut na prehliadke Donatelly Versace v roku 2000. To všetko sa však odohralo ešte predtým ako si tieto šaty obliekla J.Lo a uchvátila celý svet.

Mamma Mia
Dolce & Gabanna si uctili všetky matky počas svojej šou v roku 2015, keď ich kolekciu predvádzali modelky/mamičky.

#selfie
Dolce & Gabanna vyzvali svoje modelky, aby si počas svojej prehliadky fotili selfies. Tento obsah sa stal rýchlo virálnym na celom svete.

Dôležití návrhári: Damir Doma, Etro, Moschino, Marco De VincenzoGucci

shopalike inzercia Pariz

Fashion week Paris, 21. september – 5. október 2016

Aj tí najlepší občas zakopnú
Naomi Campbell spadla v roku 1993 počas prehliadky Vivian Westwood, keď neudržala krok na vysokých podpätkoch. Ako pravý profesionál si však z toho hlavu nerobila, usmiala sa a pokračovala v prehliadke.

Excusez-moi?
Krátko pred fashion weekom v roku 2011 odvolal módny dom Dior svojho kreatívneho riaditeľa Johna Galliana. Dôvodom boli antisemitické poznámky na adresu dvojice sediacej v parížskom bare.

Hula hoop koleso
Karl Lagerfeld, kreatívny riaditeľ módneho domu Chanel, predstavil v roku 2012 nový produkt, ktorý bol kombináciou hula hoop kolesa a plážovej tašky. Média sa o túto správu bili. Praktický aspekt tejto tašky však ostal nezodpovedaný.

V hotovosti alebo cash?
Chanel predstavil v roku 2014 svoj vlastný supermarket, ktorý bol na niekoľko hodín otvorený počas parížskeho týždňa módy. Medzi nakupujúcimi sa objavila aj Rihanna, Cara Delevingne či Kendall Jenner. Všetky vystavené potraviny poputovali po prehliadke na charitu.

Peep Show
V roku 2015 sa na prehliadke Ricka Owensa predstavili všetci pánski modeli bez nohavíc. Vzniklo tak mnoho fotiek, ktoré by sme si na pracovnom počítači radšej neotvárali.

Dôležití návrhári: Julien David, Rick Owens, Vetements, Gosha Rubchinskiy, Acne Studios

Zdroj: shopalike.sk

chyba