V boji s bolesťami kĺbov zvíťazia kmeňové bunky

S pribúdajúcimi rokmi i vráskami na tvári nám postupne ubúda pružnosť kĺbov a tie sa opotrebúvajú. K prirodzenému javu, ktorý patrí k životu každého tvora na Zemi, však nezriedka svojím správaním nevedomky pomáhame aj my.

12.01.2017 08:00
blackolive nemocnicna inzercia
Zdroj: unsplash.com

Väčšina ľudí je toho názoru, že ak nemajú nadváhu, o svoje kĺby sa obávať nemusia. Opak je však pravdou. K rizikovým skupinám nepatria len tí, ktorí majú pár kíl navyše, ale napríklad i zapálení športovci v mladom veku, kedy ešte stále nie je ukončený vývin kĺbov. Ženám zas lekári odporúčajú, aby si dávali pozor na vysoké opätky a rýchly spôsob života. Nepravidelná strava či stres tiež nie sú veľkým priateľom zdravých kĺbov. Poznáte najčastejšie príčiny bolesti kĺbov?

Artróza – postrach všetkých kĺbov

Artróza je najčastejšou príčinou bolesti kĺbov, pričom štatistiky hovoria, že až 15 % všetkých Slovákov trpí nejakou formou artrózy a 80 % ľudí, ktorí na torte sfúkli viac ako 75 sviečok, trápi bolesť bedrového či kolenného kĺbu. Príčina artrózy je aj napriek tomu neznáma a s určitosťou vieme povedať len to, čo jej priebeh urýchli – obezita, genetická predispozícia, preťažovanie kĺbov.

Keď si bolesti spôsobíme sami

Ďalším dôvodom, prečo nás bolia kĺby, je mechanické poškodenie kĺbovej chrupavky, čoho výsledkom je bolestivý zápal. Čím dlhšie necháme zápal dráždiť okolie kĺbu, tým skôr dôjde k zmenám na väzoch a kostiach kolena. Čo tieto zmeny spôsobujú? Zhrubnutú a zapálenú výstelku kĺbu, výrastky, obmedzenú hybnosť a v neposlednom rade neznesiteľnú a trvalú bolesť.

Boj nad bolesťou vyhrávajú kmeňové bunky

Liečba boľavých kĺbov kmeňovými bunkami patrí k najrevolučnejším metódam dnešnej doby a na Slovensku tento zákrok vykonávajú v Nemocnici Malacky, kde sa o vás postarajú špecialisti vo svojom odbore. „Príprava na operáciu zahŕňa laboratórne vyšetrenia, ako aj EKG. Obmedzenia sú minimálne, posúdime ich pri konzultácii, kedy zvážime vhodnosť liečby. Zákrok prebieha v lokálnej anestézii,” opisuje úvodnú fázu lekár Milan Hric.

Kmeňové bunky sa získavajú z telesného tuku, ktorého najviac máme väčšinou v oblasti brucha. Odobraté bunky sa neskôr v sterilných podmienkach spracujú a vpichnú do miesta, kde je kĺb poškodený najviac. Liečba bude tým trvalejšia a účinnejšia, čím skôr sa na ňu odhodláte.

Viac informácií o liečbe, ako aj postupe si môžete podrobne prečítať na internetovej stránke Nemocnice Malacky www.liecbaklbov.sk alebo môžete špecialistov so svojou otázkou kontaktovať prostredníctvom kontaktného formulára na stránke www.liecbaklbov.sk/kontakt/.

chyba