Bežná firma má na starosti iba zamestnancov. Skvelá sa o nich aj stará

Ak sa o svojich zamestnancov staráte, môžete získať Certifikát zdravej firmy

05.12.2016 08:00
odkaz
Union

Prieskumy ukazujú, že kvalitní zamestnanci očakávajú od firmy nielen dobrý plat, ale aj ďalšie benefity. Ak sa o zamestnancov skutočne staráte, môžete teraz získať Certifikát zdravej firmy, ktorý vám pomôže prilákať a udržať kvalitných zamestnancov. Práve tento náskok pred konkurenciou môže byť pre vašu firmu rozhodujúci.

V súťaži Zdravá firma roka, ktorú každoročne organizuje Union zdravotná poisťovňa, môže teraz každá firma získať Certifikát zdravej firmy. Stačí sa dobre starať o zdravie svojich zamestnancov. Takzvané zdravé benefity pritom prinášajú firme hneď dve výhody: ekonomickú (zamestnanci sú menej chorí a ich výkon pre firmu zostáva vysoký) a vzťahovú (zamestnanec s dobrým work-life balance je v práci dlhodobo spokojný). „Ak sa staráte o zdravie svojich zamestnancov, môžete zabojovať o titul v súťaži a získať bezplatné Dni zdravia od Union zdravotnej poisťovne pre vašu firmu,“ hovorí Pavol Chovan, riaditeľ úseku získavania klientov Union zdravotnej poisťovne.

Podiel zdravých benefitov vo firmách rastie
Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie WHO sú dnes najväčším problémom chronické choroby, ktoré spôsobujú takmer polovicu všetkých ochorení. „Zamestnanie k nim prispieva vysokou dávkou stresu a bolesťami chrbta v dôsledku nedostatočného pohybu počas dňa či zlej ergonómie,“ hovorí Darina Sedláková, riaditeľka Kancelárie WHO na Slovensku. Mnohé firmy na Slovensku pochopili dôležitosť starostlivosti o zdravie a zásadne zmenili zloženie benefitov. „Počas šiestich rokov organizovania súťaže vidíme veľký posun. Firmy už nevnímajú benefity ako nefinančný nástroj odmeňovania, ale stále viac sa venujú zdraviu a investujú do zdravého životného štýlu svojich zamestnancov,“ hovorí P. Chovan z Union zdravotnej poisťovne.

odkaz Víťazi 6. ročníka súťaže Zdravá firma roka Foto: Union
union inzercia Víťazi 6. ročníka súťaže Zdravá firma roka

Absolútna väčšina firiem v súťaži vytvára podmienky pre zdravší životný štýl (pitný režim, správne sedenie a spôsob práce, psychohygiena, dni zdravia) a pomáha zamestnancom zostať zdravými (napr. podporou športu, dňami voľna na liečenie). Firmy, ktoré sa zaujímajú o zdravie svojich ľudí, investujú najčastejšie do piatich oblastí zdravých benefitov:

  • zdravotná starostlivosť (vrátane redukcie stresu a vyváženia práce a voľného času)
  • strava
  • šport
  • ergonómia prostredia
  • práca s komunitou

Skúsenosti ukazujú, že zdravotná kondícia zamestnanca výrazne vplýva na kvalitu práce. Alebo inak – pre firmu je kľúčové prispieť k dobrému zdraviu zamestnanca, do ktorého investovala nemalé financie. A keďže vekový priemer zamestnancov celkovým starnutím populácie rastie, majú firmy s premyslenou starostlivosťou o zdravie konkurenčnú výhodu na trhu práce,“ dopĺňa P. Chovan.

Dobrý personalista si zaslúži relax
Ak sa o svojich zamestnancov staráte, máte príležitosť zapojiť sa do súťaže Zdravá firma roka a získať Certifikát zdravej firmy. Do 7. ročníka súťaže sa môžete prihlásiť do 31. decembra 2016 v troch kategóriách: výrobné firmy, nevýrobné firmy a malé firmy do 50 zamestnancov. Stačí (aj postupne) vyplniť online dotazník na www.zdravsieslovensko.sk. Prihláškou do súťaže získate:

  • Certifikát zdravej firmy
  • Bezplatný vstup na konferenciu Trendy v starostlivosti o zdravie zamestnancov
  • Dni zdravia od Union zdravotnej poisťovne (víťazi jednej z troch kategórií)

Každý personalista, ktorý za svoju firmu vyplní dotazník, zároveň súťaží o wellness pobyt pre dve osoby v niektorom zo 160 hotelov v desiatich krajinách Európy.

10 najčastejších benefitov pre zdravie v slovenských firmách

  1. Osveta o zdraví na internete, vo firemnom časopise
  2. Rozšírený pitný režim (minerálka, čaje, šťavy)
  3. Športové aktivity (firemné, externé)
  4. Ergonómia (správne sedenie, spôsob práce)
  5. Zdravotné merania z krvi ( cholesterol, glukóza)
  6. Dni zdravia (merania, prednášky)
  7. Psychohygiena (relax zóna, prednášky)
  8. Aktivity zamerané na zníženie chorobnosti a úrazovosti
  9. Podpora bicyklovania do práce
  10. Zdravé obedové menu
chyba