Bolí vás brucho? Toto všetko za tým môže byť

Bolenie brucha sprevádza nielen bežné žalúdočné problémy, ale aj vážnejšie ochorenia, niekedy dokonca cievneho charakteru.

14.10.2016 00:00
SITA inzercia Foto:

Najčastejšie je tento príznak spojený so zažívacími ťažkosťami krátkodobého charakteru. Ak máte bolesti brucha len z času na čas a ide evidentne o reakciu napríklad na príliš mastné jedlo alebo inak nevhodnú stravu, nemusíte hneď utekať k lekárovi. Na druhú stranu, vždy treba sledovať aj prítomnosť iných symptómov, ktoré môžu o tomto probléme napovedať viac.

Najčastejšie sú za tým bežné problémy

V zásade najčastejšie nastáva bolesť brucha po jedle, pričom vyskytovať sa môžu niekedy aj meteorizmus, zápcha alebo hnačky. Organizmus takto reaguje na prítomnosť takých látok v jedle, s ktorými si nedokáže poradiť pri trávení. Typicky ide o ťažké a mastné jedlá, vyprážané jedlá alebo o iné nezdravé jedlá.

Čo sa s tým dá robiť? V tomto prípade pomôže len prevencia, čiže jednoducho povedané, do budúcnosti sa vyhnúť takej strave a takým potravinám, ktoré vám spôsobia zažívacie problémy a bolenie žalúdka. Pokiaľ sa opakuje takáto situácia len pri niektorých potravinách, nechajte si spraviť alergické vyšetrenie.

Druhou najčastejšou príčinou sú psychogénne faktory a dôvody, ktoré nesúvisia s jedlom. Objaviť sa môžu u detí aj u dospelých a v tomto prípade sa vyskytujú bolesti v oblasti brucha napríklad v prípade zvýšenej nervozity, napätia alebo strachu. Ak sa vyskytne aj hnačka alebo zápcha, môže ísť aj o tzv. syndróm dráždivého čreva.

Pozor v tehotenstve

Väčšiu pozornosť treba bolestiam v oblasti brušnej dutiny venovať počas tehotenstva. Najčastejšie sú v tomto čase bolesti spôsobené rozťahujúcou sa maternicou, ktorá rastie na objeme. Niekedy sa môže vyskytnúť bolesť po dlhšej fyzickej námahe, prípadne po dvíhaní ťažkých bremien. Tehotné ženy by si mali dať preto pozor na tieto rizikové faktory. Zároveň by ale mali sledovať aj to, či sa tieto bolesti neobjavujú bez zjavnej príčiny a či nejde o symptómy problémov spojených so samotnou graviditou.

Takýmto spôsobom sa totiž môžu prejavovať napríklad komplikácie spojené s vývinom plodu, ale napríklad aj predčasný pôrod alebo hroziaci potrat. V tomto prípade teda takéto bolesti brucha určite nepodceňujte!

U detí to môže byť viróza aj úraz

Menšie deti sú v prípade bolestí brucha špecifickou skupinou – tento príznak totiž u nich nemusí znamenať nič vážne, ale zároveň môže ísť aj o prejav ochorenia, ktorému treba určite venovať pozornosť. Ak máte doma dieťa, ktorého bolí brucho, skúmajte, či nejde o virózu, potravinovú alergiu, črevné parazity, prípadne aj o úraz. Ten sa nemusí prejaviť hneď, ale aj neskôr, najmä ak k nemu prišlo v oblasti brucha.

Čo všetko ďalšie môže znamenať bolenie brucha u detí, ale aj u dospelých ľudí vrátane tehotných žien, sa dozviete napríklad aj na internete. Ak chcete presnejšie a obsiahlejšie informácie, odporúčame vám známy zdravotnícky portál Zdravotéka.sk, kde nájdete všetko o bolestiach brucha.

chyba