Cielená liečba bolesti v praxi neurológa

Do ambulancie neurológa prichádzajú pacienti s rôznym typom ochorení, pri ktorých dominuje bolesť. Aké sú príčiny bolesti pohybového aparátu sme sa opýtali pani doktorky Ľudmily Valkovičovej, z neurologickej ambulancie MEDVAL v Zlatých Moravciach.

26.09.2016 08:00
Foto: Depositphotos.com
Inpharm inzercia

Príčinou bolesti pohybového systému sú mechanické faktory – úrazy, zápal, nesprávne držanie tela, infekčné stavy, genetické faktory, starnutie, poruchy psychosomatiky a nádorové procesy. Dochádza k poškodeniu spojivového tkaniva najmä kolagénu, ktorý je základnou zložkou všetkých štruktúr (chrupiek, väzov, šliach, kosti, kĺbových puzdier, svalov) pohybového aparátu. Nachádza sa v medzibunkovej hmote kde vytvára kolagénové vlákna, ktoré zabezpečujú tkanivám ohybnosť a pevnosť v ťahu. Pri jeho nedostatku a narušení kolagénových vlákien, spojivové tkanivo stráca svoju funkciu a dochádza k uvoľneniu kĺbov, a následne k rýchlejšiemu opotrebovaniu vnútornej výstelky kĺbov, najmä chrupaviek a k bolesti.

Ako postupujete pri liečbe bolestivých stavov, využívate vo svojej praxi aj nejaké lokálne aplikácie, ktoré pomáhajú odstrániť bolesť?

V liečbe pohybového aparátu používam bežné lieky proti bolesti, zápalu, lieky na uvoľnenie svalstva, ale tiež vhodnú masáž a cielenú rehabilitáciu. Lokálne používam kolagénové injekcie, niekedy spolu s mezokaínom na rýchlu úľavu od bolesti.

Zdravotnícka pomôcka, Autor: spoločnosť inPHARM
kolagen inzercia inpharm Zdravotnícka pomôcka, Autor: spoločnosť inPHARM

Pani doktorka, spomenuli ste lokálnu liečbu bolesti kolagénovými injekciami. Môžete nám túto liečbu priblížiť? V čom vidíte benefit tejto liečby pre pacienta?

Injekcie aplikujem vo forme obstrekov podkožne do vyhmataných bolestivých bodov okolo postihnutého kĺbu alebo pozdĺž chrbtice. Kolagén podaný do postihnutého tkaniva zlepšuje profil poškodených kolagénových vlákien, má teda štrukturálny a regeneračný účinok, čo vedie k spevneniu ochabnutého kĺbového systému. Kolagén kombinovaný s rôznymi fytozložkami, anorganickými soľami a vitamínmi, prispieva k analgetickému, protizápalovému a antioxidačnému pôsobeniu v mieste aplikácie. V prípade svalových spazmov (kŕčov, zatvrdnutých bodov) ich podávam priamo do svalu na ich uvoľnenie, pri poškodeniach vnútorných štruktúr kĺbov aj priamo do kĺbu. Používam ich aj pri neuralgiách, ktoré sa prejavujú silnými záchvatovými bolesťami. Aplikácia je zvyčajne nebolestivá, bez alergických reakcií, nie je tu riziko interakcií s inými liekmi, čo je u pacientov v staršom veku veľkým benefitom. Počas liečby kolagénovými injekciami si pacient častokrát sám upravuje dávky liekov proti bolesti, čo znižuje riziko ich vedľajších nežiaducich účinkov (tráviace, srdcovocievne a pod.).

Keďže máte skúsenosti s liečbou kolagénovými injekciami, mohli by ste čitateľom uviesť nejaké prípady z Vašej praxe?

Obstreky aplikujeme pri akútnych aj pri chronických ochoreniach chrbtice a kĺbov a tiež pri rôznych neuralgiách. Z mojej doterajšej praxe môžem skonštatovať, že protibolestivý účinok sa zvyčajne prejavil po druhej až tretej aplikácii, efekt uvoľnenia pohybu po štvrtej až piatej aplikácii. Aplikovala som ich pri postihnutí trojklanného nervu na tvári a záhlavných bolestiach, kde sa dostavil efekt už po prvej aplikácii. Po obstreku bolestivého ramena došlo k čiastočnému uvoľneniu kĺbu a zmierneniu bolesti do 10 – 20 minúť.

Podobné príklady môžem uviesť aj po obstrekoch chrbtice a vystreľujúcich syndrómoch (Ischias a pod.). Podľa mojej skúsenosti efekt cielenej liečby závisí od vhodnej kombinácie kolagénových injekcií ako i vhodných miest ich aplikácie. Ovplyvňuje ho aj štádium postihnutia a reakčná schopnosť organizmu každého pacienta.

Pohybový systém je jedným z najpreťažova­nejších systémov ľudského tela a snahou každého z nás by mala byť snaha predchádzať jeho poškodeniu. Preto by som chcela odporučiť všetkým zmenu pasívneho spôsobu života na aktívny, s dostatkom primeranej pohybovej, aj psychickej aktivity.

Rozhovor pripravila odborná redakcia Edukafarm

chyba