Zmeny počasia spôsobujú ochorenia súvisiace s imunitou. Ako sa im brániť?

Zmena počasia, či už z chladného na teplé alebo opačne, je ideálnym priestorom pre rozšírenie viróz či nachladnutie.

02.05.2016 00:00
monseo inzercia

Dospelý človek prechladne v priemere 3-krát ročne. Výskyt prechladnutí, viróz a chrípky je badateľný najmä počas prechodných období, teda na jar a jeseň. Keď na jar podceníme oblečenie v domnienke „však má byť pekne“ a vyjdeme von nedostatočne oblečení, telo reaguje tak, že sa snaží udržiavať teplo v trupe a mozgu. Tým pádom obmedzuje prekrvenie končatín. Takto sa naruší metabolizmus, a to sa prejaví zníženou tvorbou bielych krviniek, ktoré sú dôležitou zložkou imunitného systému.

Rovnako zvýšená vlhkosť vzduchu vytvára vhodné prostredie pre šírenie vírusov a baktérií. V období medzi zimou a jarou máme tiež nedostatok rôznych vitamínov, najmä vitamínu D, ktorý v tomto období môže najviac chýbať. Zdrojom tohto vitamínu je práve slnečné svetlo. Všetky tieto faktory dokopy vytvárajú záťaž na imunitný systém, ktorý je po zime veľakrát už beztak oslabený.

Kto je v tomto období ohrozený najviac?

So stúpajúcim tlakom skombinovaným so studeným alebo suchým vzduchom dostávajú zabrať ľudia s chronickými ochoreniami dýchacích ciest. Toto obdobie je záťažové aj pre ľudí s astmou a alergiami. Hlavnú úlohu pri alergikoch zohráva zvýšený výskyt peľov v ovzduší, u astmatikov zas môže náhly pokles teploty vyvolať astmatický záchvat. Ohrození sú aj nealergici, u ktorých teplotné výkyvy môžu spôsobiť zvýšenú reaktivitu a dráždivosť slizníc horných dýchacích ciest. Samozrejme, nesmieme zabudnúť na najháklivejšiu skupinu pacientov, ktorou sú deti.

monseo inzercia

Čo pomáha predchádzať ochoreniam na jar a na jeseň?

Prechodné obdobie je najmenej záťažové pre mladých zdravých ľudí, športovcov a ľudí, ktorí sa otužujú a zdravo stravujú. Z tohto vyplýva, že ak sa budeme pravidelne pohybovať, doprajeme si pestrú stravu s dostatkom telu potrebných živín a budeme sa vyhýbať stresu, na ochorenia v tomto období budeme menej náchylní. Účinné je otužovanie. Stačí, ak striedate teplú a studenú sprchu, spíte v miestnosti s teplotou okolo 20 °C a neprekurujete domácnosť. Nepreháňajte to ani s teplým oblečením, vetrajte, zájdite si do sauny. Otužovanie posilňuje imunitu, stimuluje srdce a krvný obeh, podporuje vylučovanie hormónov a má pozitívny vplyv na priebeh látkovej výmeny. Otužovaním sa tiež znižuje citlivosť organizmu na zmeny prostredia, pričom sa zároveň zvyšuje celková telesná kondícia. Dôležitá je však pravidelnosť a systematickosť.

Keď už choroba prepukla

Keď sa však stane, že vás skolí nachladnutie a chrípka, môžete si pomôcť klasickými receptami, ako je cesnak, ktorý pôsobí ako prírodné antibiotikum. Dezinfekčné a protizápalové účinky má zázvorový vývar, na kašeľ dobre zaberá „cibuľový med“. Pozor však ak máte alergiu, vtedy nahraďte klasický med medovicovým medom. Prírodným antibiotikom je tiež kapucínka, ktorú dostanete vo forme tabliet alebo tinktúry v lekárni.

monseo inzercia

V prípade, že človek cíti prvé príznaky nachladnutia alebo chrípky, je dobré ihneď niečo podniknúť. Práve tu je vhodný sprej Optimun v pohodlnej sprejovej forme, ktorý sa okamžite vstrebe cez sliznicu ústnej dutiny priamo do krvnej cirkulácie a jeho účinok nastupuje veľmi rýchlo – už do 24 hodín. Je vhodný tiež pre pacientov s alergiami, ktorým môže pomôcť zmierniť príznaky sezónnych alergií.

Keď zmiznú akútne príznaky ochorenia, prípravok nemusíte odkladať. Imunitný systém si ním môžete posilňovať dlhodobo, keďže ako jeden z mála pôsobí nielen vtedy, keď už choroba prepukne, ale aj ako prevencia nachladnutia a chrípky, a to najmä v prechodných obdobiach.

Sprej na správne fungovanie imunitného systému odporúča aj imunologička

Skúsenosti so sprejom Optimun má aj imunologička a alergologička MUDr. Janka Komová: „Do mojej ambulancie prišla 27-ročná pacientka. Pacientka od detstva trpí opakovanými zápalmi hrdla, nosových dutín a mandlí, opakovane brávala antibiotiká, približne 3-krát ročne. Posledné 2–3 roky, vždy na jar, prichádzala so zvýraznením nádchy s čírym výtokom z nosa, kýchaním, zatekaním hlienov a svrbením očí. Pacientka je navyše alergická na peľ stromov. Pacientku som nastavila na antialergickú liečbu, ku ktorej som pridala Optimun – sprej na podporu správneho fungovania imunitného systému. Odporučila som dávkovanie 3-krát 3 vstreky denne, pri akútnom infekte zvýšiť na 4-krát 4 vstreky. O mesiac prišla pacientka bez akútneho infektu, bez potreby antibiotickej liečby s výrazne zlepšeným stavom.“

autorka článku: PharmDr. Katarína Pacigová, spoločnosť Monsea, s.r.o.

chyba