Fototerapia – liečba polarizovaným svetlom

Fototerapia (liečba polarizovaným svetlom) nie je liek, alebo zaručený liečebný prostriedok. Ide o prírodnú fyzikálno - biologickú metódu, ktorá nenásilným a prirodzeným spôsobom stimuluje živé organizmy

15.12.2015 09:42
Fototerapia – liečba polarizovaným svetlom

Pri dopade polarizovaného svetla na tkanivo sa len 4% svetelných lúčov odrazia a zvyšné prejdú do tkaniva. Energia, ktorá preniká je postupne pohlcovaná tkanivom a vyvoláva efekty, ktoré majú z liečebného hľadiska veľmi významné využitie.

Alternatívne liečebné postupy vytvorené a overené generáciami sa opäť dostávajú do popredia. Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) si prvenstvá v dnešnom svete zastávajú indická ajurvéda a tradičná čínska medicína. Na druhé miesto sa dostala homeopatia a v neposlednom rade bylinná liečba. Až na štvrtom mieste sa ocitla oficiálna západná medicína. Pritom v Číne alebo Indii prirodzene nepokladajú svoje metódy liečby za „alternatívne“, sú neoddeliteľnou súčasťou ich liečebného systému. V skutočnosti je každá metóda alternatívou k niektorej inej.

Ajurvéda je tradičné indické liečebné umenie, ktoré sa praktizuje už viac ako 4 000 rokov. Súčasťou ajurvédy je aj svetelná terapia, pri ktorej sa svetlo využíva na liečebné účely. Ľudský organizmus premieňa liečivú silu svetla na biochemické reakcie v bunkách, ktoré stimulujú metabolizmus a imunitné reakcie celého organizmu.

Môže svetlo liečiť?

Bez svetla by na Zemi neexistoval život. Slnko, slnečné žiarenie a ich význam je už od pradávna jedným zo základných faktorov, ktoré nielenže podmienili vznik života na tejto planéte, ale zároveň aj život ovplyvňujú a ďalej ho rozvíjajú. Slnečné žiarenie je hybnou silou základnej a najdôležitejšej chemickej reakcie na Zemi – fotosyntézy, bez ktorej by nebol možný život a jeho kolobeh na Zemi.

Svetlo okrem toho, že je zdrojom energie, má schopnosť uzdravovať a regenerovať. Liečba svetlom nachádza obľubu u mnohých ľudí, ktorým nepomáhajú lieky a ostatné liečebné procesy. Dokáže obnovovať funkciu vyčerpaných buniek, ktoré spôsobujú mnohé zdravotné problémy, stratu energie a únavu organizmu.

Aké je polarizované svetlo?

Svetlo je žiarenie s vlnovou dĺžkou od 300nm do 800nm. Polarizácia je dej, ktorý vzniká iba pri priečnom vlnení na štrbine tzv. polarizátore. Ten prepúšťa ďalej iba vlnenie, ktoré kmitá v jednom smere a tým vzniká polarizované vlnenie. Polarizované svetlo sa používa v rôznych oblastiach, napríklad pri polarizačných mikroskopoch, alebo pri vyšetrení očí. Zrejme najvýznamnejšie je však využitie polarizovaného svetla pri displejoch z tekutých kryštálov (LCD).

Liečba svetlom využíva elektromagnetické účinky práve tohto polarizovaného svetla na náš organizmus. Upravením elektromagnetického vlnenia v medicínskom prístroji dôjde ku vzniku polarizovaného svetla, ktoré sa využíva v biolampe. Napríklad Liečebná lampa MediLight vyžaruje lineárne polarizované svetlo s liečebným účinkom s vlnovou dĺžkou 480–750 nm, takže hlavne z oblasti viditeľného svetla a blízko infračerveného svetla. Zariadenie nevyžaruje nežiaduce a pre kožu škodlivé ultrafialové (UV) svetlo. Polarizácia v biolampe vzniká pomocou polarizačného filtra – je to fólia, ktorá obsahuje dlhé makromolekuly. Pri výrobe filtra sa natiahnutím fólie usporiadajú paralelne v jednom smere. Vychádza z nej mimoriadne polarizované svetlo

Liečebné polarizované svetlo biolampy má schopnosť cieleného prieniku do hlbších štruktúr tkanív (vďaka polarizácii), preto nepôsobí ako zdroj povrchového tepla. Polarizované svetlo aktivuje obranný systém organizmu, čím je prospešný celému organizmu. Pôsobí priamo na membránu tkanivových buniek, vrátane bielych krviniek, ktoré sú rozhodujúcimi činiteľmi pri obrannej reakcii nášho imunitného systému. Polarizované svetlo teda posilňuje imunitný systém cestou regenerácie buniek.

Účinky polarizovaného svetla na organizmus možno rozdeliť do troch hlavných kategórií:

Analgetický účinok, ktorý pociťujeme ako tlmenie bolesti, vzniká vďaka tomu, že vplyv svetelnej energie znižuje citlivosť nervových buniek v tom mieste, cez ktoré polarizované svetlo prechádza. V prípade silnejších bolestí dochádza aj k vylučovaniu takzvaných endogénnych opiátov, ktoré spolu s polarizovaným svetlom sú schopné prirodzene odstrániť proces choroby, a bolesť znižujú s nezvyčajne veľkou intenzitou.

Protizápalový účinok vzniká vďaka tomu, že polarizované svetlo aktivuje tie prírodné zložky, ktoré sa zúčastňujú pri eliminácii zápalu. Je veľmi dôležitá aj skutočnosť, že svetelná terapia podporuje rozširovanie ciev, urýchľuje metabolizmus, čím sa zvyšuje reakcia imunitného systému organizmu.

Biostimulačný účinok vďaka dodávke väčšieho množstva svetelnej energie v značnej miere podporuje a urýchľuje regeneráciu buniek a poškodených tkanív, ako aj ich zdravý vývoj. To je zásadné pre zachovanie zdravia organizmu.

Biolampa a jej polarizované svetlo sa vyžíva v nemocniciach a v ordináciách mnohých lekárov či v rehabilitačných strediskách. Samotní lekári odporúčajú biolampu ako „domáceho lekára“ pre jej všestranné použitie, aj pri zdĺhavých, chronických ochoreniach. Terapia polarizovaným svetlom bola schválená ako zdravotnícka pomôcka Radou Európskych Spoločenstiev.

Fototerapia – liečba polarizovaným svetlom

Ako sa používa biolampa?

Používanie polarizovaného svetla je jednoduché a bezpečné, je vždy po ruke a súčasná cena biolampy je dnes už tiež priaznivá. Svetelná terapia sa môže stať súčasťou každodennej starostlivosti o svoje osobné zdravie.

Všetky biolampy sú si podobné a ich použitie je jednoduché. Svieti sa priamo na postihnuté miesto, najlepšie zo vzdialenosti 1–2 cm. V závislosti od problému sa liečba aplikuje 1 až 3 krát denne po dobu 5 – 20 minút. Súčasťou je zabudovaná časomiera a zvuková signalizácia. Touto liečbou sa nedá predávkovať, ale treba dodržiavať stanovený počet minút. Nie sú zaznamenané žiadne negatívne účinky a teda je vhodná aj pre deti.

Ako si správne vybrať biolampu?

V prvom rade si treba uvedomiť, že kvalitná biolampa nie je najlacnejšia záležitosť, ide o liečebný prístroj.

Na trhu sú dostupné biolampy rôznych výrobcov. Ktorú si teda vybrať? Väčšinou sa ku kúpe biolampy človek dostane zrejme po odporučení lekárom, prípadne známym alebo členom rodiny. A vtedy človek vie, že prístroj naozaj pomáha. Pred zakúpením biolampy musíme vedieť, na čo biolampu potrebujeme a čo od nej očakávame. Klasické lampy už majú vyše dve desaťročia rovnakú konštrukciu. Pri výrobe najmodernejších prístrojov sa namiesto zrkadiel používajú polarizačné fólie, čo znižuje hmotnosť lampy a taktiež sa znižujú náklady na výrobu, preto na trhu môžeme nájsť aj lacnejšie biolampy. Zároveň sa tým značne zvyšuje stupeň polarizácie. Jej hmotnosť znižuje aj tá skutočnosť, že prístroj funguje na veľmi nízkom napätí dodávaného z externého zdroja, čo okrem bezpečnosti, zvyšuje aj jej pohodlie pri použití. Môžeme ešte aj kombinovať biolampu a kolorterapiu (farebné filtre), ktorá výrazným spôsobom rozširuje možnosti lampy. Kolorterapiou získame účinný nástroj na liečenie akútnych aj chronických zdravotných problémov. Pri správnom výbere biolampy je potrebné dbať na kvalitu za rozumnú cenu a dôležitá pri výbere zariadenia je aj kvalita záručného a pozáručného servisu.

Zdroj: Liečba svetlom a farebnou terapiou, 2007, Dr. Deák

Viac informácií nájdete na stránke www.medilight.sk

chyba