Kašeľ nie je choroba alebo čo ste o kašli možno nevedeli

18.11.2015 08:00
boiron comm inzercia

Nie je to choroba
Je to obranný reflex, ktorý slúži na udržiavanie priechodnosti dýchacích ciest. Kašeľ nám môže zachrániť život, ak sa začneme dusiť kúskom jedla, ktorý vbehol do dýchacích ciest. Môže však signalizovať aj vážnu poruchu v dýchacom ústrojenstve. V tomto období však najčastejšie sprevádza ochorenia horných dýchacích ciest. Pri prechladnutí sa kašeľ objavuje asi v 30 % prípadov.

Kašľať možno aj po liekoch na tlak
Nie každý hypertonik vie, že kašeľ môže byť jeden z nežiaducich účinkov pri užívaní liekov na vysoký krvný tlak. Vtedy ich treba vymeniť, rozhodne sa však na ne nevykašlite! Takisto ho môže spôsobovať gastroezofagiálny reflux, návrat obsahu žalúdka naspäť do pažeráka. Niekedy je kašeľ jediným príznakom astmy! Aj na to by mal myslieť pediater, praktický lekár či imunológ!

Nie všetky lieky na kašeľ sa majú rady s inými
Nie s každým kašľom je nevyhnutné hneď utekať k lekárovi. V lekárňach je k dispozícii množstvo voľnopredajných liekov proti suchému dráždivému kašľu, alebo na podporu vykašliavania hlienov pri vlhkom kašli. K dispozícii sú v kvapkách, sirupoch, granuláte, tabletkách či šumivých tabletách, dokonca inhalačnom roztoku. Dá sa vybrať podľa veku a preferencií. Treba rozpoznať, či je kašeľ suchý alebo vlhký. Niekedy sa však striedajú. Optimálne je rozhodnúť sa pre prírodnú liečbu bez nežiaducich účinkov, ktorá je určená na oba druhy kašľa – obsahuje totiž kombináciu viacerých účinných látok, z ktorých sa práve uplatňuje tá najvhodnejšia, napríklad sirup Stodal*. Výhodou lieku Stodal je aj fakt, že nemá nijaké vekové obmedzenie a takisto žiadny vplyv na účinok iných súčasne užívaných liekov. To sa nedá povedať o každej účinnej látke v iných liekoch proti kašľu. Napríklad známy acetylcysteín môže znižovať účinok niektorých antibiotík.

Pri kašli buďte „pod parou“
Sliznice potrebujú vlhkosť na to, aby riasinky mohli efektívne pracovať a posúvať tvoriaci sa hlien von z dýchacích ciest. Na to je potrebné okrem liekov riediacich hlien a uľahčujúcich vykašliavanie aj prijímať dostatok tekutín a dýchať neprekúrený, vlhký vzduch. Mnohí si myslia, že inhalovanie je určené len pre pacientov so zápalom prínosových dutín, ale inhalácia minerálky z kompresorového inhalátora vo forme studenej pary, prípadne kyseliny hyalurónovej z ampuliek, takisto obnoví hydratáciu slizníc.

Horúčkovitý, tehotenský či viac ako päťdňový kašeľ si musí „vypočuť“ doktor
Lekára je nevyhnutné navštíviť pri záchvatoch kašľa sprevádzaných horúčkou, vykašliavaní žltozeleného hnisavého alebo krvavého hlienu, rýchlom, ťažkom dýchaní, bolestiach pri dýchaní a kašľaní, kašli, ktorý sa vyskytuje nadránom najmä medzi druhou a štvrtou hodinou, kašeľ, ktorého intenzita sa nezmení dlhšie ako päť dní, v prípade kašľajúcich tehotných a dojčiacich žien, malých detí, u pacientov užívajúcich lieky na zníženie vysokého krvného tlaku, ľudí s chronickým ochorením dýchacieho systému alebo iným chronickým ochorením, napr. cukrovkou.

* Pred použitím lieku si pozorne prečítajte písomnú informáciu pre používateľa, prípadne sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom

chyba