Doprajte si kvalitnejšie a zdravšie bývanie - jarné maľovanie s Rimanom!

PR servis | 17.03.2017 08:00
Rigips
zdroj: Shutterstock
Vonku cítiť svieži vzduch a príjemné teplé lúče slnka, ktoré chceme prirodzene preniesť aj do v interiéru. Po mesiacoch chladného a sychravého počasia je jar už tradične čas, kedy sa zvyčajne púšťame do upratovania a prevzdušnenia našich príbytkov. No a ak ste nemaľovali viac ako štyri roky, steny sú už iste zošednuté a plné fľakov a nerovností, doprajte im nový náter. Ten vylepší nielen vzhľad, ale budete mať lepšiu mikroklímu a menej prašnosti.

Trendy sa menia, kvalitný základ ostáva

Trendy v bývaní sa podobne ako tie módne menia každú sezónu. V minulosti to boli skôr tlmenejšie a zemité odtiene, najnovšie sviežosť do svojich príbytkov dodáme pastelovými odtieňmi. Čo však ostáva je kvalitný podklad. Pre moderné domy a byty sú ideálnym riešením sadrové omietky a stierky Rimano . Tieto vďaka svojmu zloženiu dokážu absorbovať vlhkosť, uchovať ju v sebe a spätne ju vylúčiť späť do miestnosti, v prípade ak je vzduch suchý, čo sa stáva hlavne vo vykurovacom období.

zdroj: Shutterstock
Rigips zdroj: Shutterstock

V porovnaní s klasickou vápenato cementovou omietkou majú sadrové omietky niekoľko predností. Práca s nimi je výrazne rýchlejšia, menej prácna a náklady sú podobné ako pri štandardných omietkach a stierkach. Sadrové stierky a omietky Rimano sa aplikujú celoplošne bez dodatočného brúsenia. Z praktického hľadiska sa tak potešíte minimálnemu upratovaniu, nehrozí totiž žiaden prach z brúsenia omietok a odstraňovanie nečistôt z podláh, okien a dverí. Stena je v krátkom čase pripravená na maľovanie. Problémom nie sú ani dodatočné opravy omietok. Tie zvládnete aj sami.

zdroj: Shutterstock
Rigips zdroj: Shutterstock

Hladké steny sú nutnosť

Keď už sa pustíme do obnovy stien, vo finále chceme prirodzene dosiahnuť dokonalú hladkosť bez nerovností. Steny s použitím sadrových stierok o omietok môžu byť krásne hladké, bez zrnitosti a prasklín. Dôležité je len dodržať technologický postup a správne nanášanie. Roman Čierny, špecialista na omietky a stierky zo spoločnosti Rigips, prináša zopár rád, aby výsledný efekt bol kvalitný a dokonale hladký:

  1. Upravovaný povrch musí byť suchý, bez prachu a nečistôt (nepodceňujte teplotu povrchu).
  2. Pripravený povrch ošetrite vhodnou penetráciou ( Rikombi Grund alebo Rikombi Kontakt).
  3. Na lokálne alebo celoplošné vystuženie použite vhodnú sklotextilnú sieťku, ktorú budete aplikovať priamo do podkladovej vrstvy, táto zabráni vzniku nežiaducích trhlín.
  4. Pri zarábaní materiálu, suchú zmes sypte vždy do čistej vody a nikdy nie naopak.
  5. Pri aplikácii použite kvalitné, čisté náradie – nerezové hladítko, špachtľu a dbajte na prácu pri dobrom osvetlení.
  6. Prvú vrstvu nanášajte a zrovnávajte v dvoch smeroch do potrebnej roviny, systémom „mäkký do mäkkého“ .

Prácu so stierkami a omietkami Rimano zvládne aj šikovný kutil, avšak spôsob spracovania si vyžaduje určitú zručnosť, preto odporúčam obrátiť sa radšej na skúsených profesionálov,“ dodáva Roman Čierny.

Po základnej úprave môžeme steny dokončiť rôznymi plastickými reliéfmi alebo dekoračnými maliarskymi technikami a vysoko estetický vzhľad vám budú susedia závidieť.

Pozor na samozvaných odborníkov a nekvalitný materiál

zdroj: Shutterstock
Rigips zdroj: Shutterstock

Na trhu je samozrejme viacero značiek aj realizátorov, avšak treba mať oči otvorené a uši nastražené, komu sa zveríte do rúk. Nie vždy sa oplatí staviť len na najnižšiu cenu. Použitím lacných a nekvalitných materiálov, prípadne nedodržaním základných pracovných postupov môžu vzniknúť výrazné nerovnosti, praskliny a škrabance, či nepresne spracované rohy a kúty. Takýto povrch sa potom zle maľuje, farba na niektorých miestach zle prekrýva, čo nepôsobí príliš esteticky. Dobré je preveriť si aj dodatočný servis po odovzdaní stavby. Opravy a reklamácie nemusia byť pre každého majstra samozrejmosťou.

zdroj: Shutterstock
Rigips zdroj: Shutterstock

Spoločnosť Rigips sa ako jedna z mála firiem pôsobiacich v stavebníctve snaží nielen vyrábať kvalitné a certifikované produkty, ale jej dlhodobým cieľom je aj poskytovanie odborného vzdelávania. Rigips už viac ako desaťročie organizuje odborné montážne konferencie na ktorých sa každoročne zúčastňuje takmer 900 zhotoviteľov z oblasti stavebníctva z celého Slovenska. Certifikovaných profesionálov na prácu

zdroj: Shutterstock
Rigips zdroj: Shutterstock

s omietkami a stierkami združuje Rigips v Rimano Lige majstrov. Členstvo v tejto lige je možné len na základe osobného posúdenia kvality zrelizovaných stavieb. Toto posúdenie zrealizuje špecialista na sadrové stierky a omietky a je garanciou pre zákazníka, že práca zhotoviteľa bude odvedená odborne a kvalitne.

Radi vám poskytneme podrobnejšie informácie na: rimano@rigips.sk

Videá:

Rekonštrukcia bytu sadrovými stierkami a omietkami Rimano

Sadrová tenkovrstvová omietka na porobetón

zdroj: Shutterstock
Rigips zdroj: Shutterstock