Aké sú možnosti liečby bolesti

PR servis | 15.03.2017 08:00
inpharm.sk
zdroj: Thinkstock
Bolesť je častým dôvodom návštevy lekára. Má rôzne príčiny a preto je dôležité odborné lekárske vyšetrenie, aby sa neliečila len bolesť, ale aj jej príčina. Pri liečbe bolesti je čoraz väčšia snaha využívať nové molekuly a nové liekové formy, ktoré nie sú zaťažujúce pre ľudský organizmus. Zároveň dokážu zabezpečiť požadovaný účinok. V posledných rokoch sa opäť dostávajú do popredia prípravky obsahujúce výťažky z liečivých rastlín, ktorých účinky sú dnes overené v rôznych klinických štúdiách.

Spôsob absorpcie účinnej látky je dôležitý

Pri liečbe bolesti pacienti veľmi často siahajú po tabletkách proti bolesti, pretože ich podávanie je jednoduché. Táto lieková forma má však aj určité obmedzenia. Tým, že účinná látka prechádza cez tráviacu sústavu, môže vyvolať zažívacie ťažkosti, ktoré sa prejavujú zväčša pri dlhodobejšom užívaní liekov.

Preto sa čoraz častejšie začínajú využívať moderné náplasťové formy s riadeným uvoľňovaním liečivých látok v mieste bolesti. Zvyšuje sa tak biologická dostupnosť účinnej látky a zároveň sa znižuje riziko vedľajších, hlavne tráviacich ťažkostí v porovnaní s látkami užívanými perorálne (cez ústa). Náplasti predstavujú veľmi výhodný neinvazívny spôsob aplikácie, ktorý poskytuje dostatočne dlhý účinok v trvaní niekoľkých hodín až dní.

Náplasť s 24 hodinovým pôsobením

zdroj: inpharm.sk
inpharm.sk zdroj: inpharm.sk

Novinkou je Leni náplasť s 24 hodinovým účinkom určená na bezpečnú a šetrnú liečbu bolesti pohybového aparátu. Obsahuje extrakty z prírodných látok – Pycnogenol®, harpagofyt a eukalyptus. Každá z týchto zložiek má svoje špecifické účinky, pôsobiace proti bolesti, stuhnutosti a zápalu v oblasti kĺbov, svalov a šliach. Veľkou výhodou tejto náplasti je 24 hodinový účinok zabezpečený postupným uvoľňovaním účinných látok z náplasti, možnosť sa s ňou sprchovať – neodliepa sa, a možnosť ju opakovane aplikovať na to isté miesto. Je dermatologicky testovaná a vhodná pre pacientov užívajúcich aj inú liečbu, vďaka tomu, že nevykazuje liekové interakcie. Môže sa používať samostatne alebo ako doplnok k základnej liečbe, všetko závisí od klinického stavu pacienta. Leni náplasť je vhodná aj pre športovcov vrátane detí, ktoré vedia oceniť jednoduchú a šetrnú pomoc.

Skúsenosti z praxe algeziológa

Oslovili sme pani doktorku MUDr. Editu Slivkovú zo súkromnej algeziologickej ambulancie S-med v Lučenci. Okrem klasických postupov a liekov využíva tiež inovatívne liekové formy a moderné prípravky vo forme zdravotníckych prostriedkov ako sú kolagénové MD injekcie a náplasťové formy.

Pani doktorka sa s nami podelila o svoju skúsenosť pri liečbe pacientky s bolesťou kolena po artroskopii. Pacientke odporučila aplikovať si na koleno LENI náplasti. Aplikovala si ich celkovo 4 dni, po ktorých bolesť kolena úplne vymizla.
Ďalšia 75 ročná pacientka s viacerými ochoreniami prišla do ambulancie pre bolesti v krčnej chrbtici a v pravom ramennom kĺbe, trvajúcej už 4–5 dni ako následok podchladenia. Bolesti boli silné, šklbavé, zhoršené pri akomkoľvek pohybe. V noci nemohla spať na pravom boku kvôli bolesti, ktorá ju vždy zobudila. Nakoľko pacientka užívala viaceré lieky na svoje chronické ochorenia (vysoký krvný tlak, reumatoidná artritída, stenóza spinálneho kanála v krížovej oblasti), pani doktorka zvolila pre tento akútny problém lokálnu liečbu pomocou LENI náplasti. Pacientka si aplikovala pol náplasti na krčnú chrbticu a pol náplasti na rameno. Po týždni, keď prišla na kontrolu pre chronické ťažkosti, vysvitlo, že na bolesti krčnej chrbtice a ramena už aj zabudla. Náplasti si aplikovala 5 dní, počas ktorých bolesť úplne vymizla.

Na záver môžem skonštatovať, že LENI náplasti na prírodnej báze sa nám osvedčili ako pri akútnych pacientoch, tak aj u chronických pacientoch, kedy im náplasti zvýšili analgetický účinok liekov vďaka ich cielenej aplikácii na miesta bolesti. Nezanedbateľná výhoda náplasti je v tom, že vďaka aplikačnej forme a prírodným látkam nezaťažujú organizmus vrátane tráviaceho traktu a môžu sa kombinovať s inou liečbou bez obmedzenia.

Článok pripravila odborná redakcia EDUKAFARM