Chrápe on, chrápe ona ...

PR servis | 13.02.2017 08:00
Vogus.sk
zdroj: Fotolia.com
Každý z nás občas chrápe alebo sa s chrápaním už osobne stretol. Väčšinou si z toho robíme žarty, ale ... Časté chrápanie môže ovplyvňovať nielen kvalitu spánku vás a vášho partnera, ale môže viesť i k ďalším zdravotným problémom.

Čo je to chrápanie?

V prvom rade, musíme správne odlíšiť chrápanie od spánkového apnoe (obštrukcia dýchania). Chrápanie spôsobuje akákoľvek prekážka pri dýchaní. Môže to byť anatomická anomália v nose alebo v hrdle. Vtedy vzduch, ktorý prechádza medzi nosom a krkom naráža na prekážku a spôsobuje vibráciu, teda nám všetkým známe chrápanie. Čiastočné obmedzenie dýchacích ciest môže vyvolávať aj ochabnutie tkaniva mäkkého podnebia. K tomuto sú náchylnejší fajčiari, alkoholici, obézni ľudia… Chrápanie môže byť väčším faktorom rizika vzniku mozgovej mŕtvice a srdcovej príhody ako fajčenie, obezita alebo zvýšený cholesterol.

zdroj: Fotolia.com
Vogus.sk zdroj: Fotolia.com

Chrápanie môže viesť k zlému spánku a dennej únave, podráždenosti a k zdravotným problémom. Rovnako môže spôsobovať i veľké problémy vo vzťahoch, keď sa partner radšej odsťahuje do inej izby. V častých prípadoch je výsledkom i strata vášne medzi partnermi.

Pri chrápaní v noci môžu zvuky dosahovať niekedy až 70 decibelov. V porovnaní je to ako keby ste boli na rušnej križovatke, počuli potlesk v sále, či pustenú práčku. Trvalý dlhodobý zvuk nad túto hranici má negatívny vplyv na zdravie.

Dôvody chrápania

Ľudia môžu chrápať z rôznych dôvodov. Keď prídete na to, kde je príčina, nájdete aj správne riešenie. Medzi bežné príčiny chrápania patrí nadváha, vek, fajčenie, alkohol, …

Nadváha – tukové tkanivo spolu so zlým svalovým tonusom prispieva k chrápaniu. Niekedy postačuje „nadváha“ len v oblasti krku. Riešením je cvičenie a zníženie hmotnosti.

Vek – dosiahnutím stredného veku sa začne zužovať hrdlo a znižovať svalový tonus. Riešením je oddialenie takéhoto stavu najmä zmenou životného štýlu a rôznymi cvičeniami.

Stavba tela, ochorenia, mechanické problémy – muži majú užšie dýchacie cesty ako ženy a tým aj pravdepodobne častejšie môžu chrápať. K ochoreniam patrí rázštep podnebia, zväčšené nosové mandle. Upchaný nos vytvorí akési vákuum v hrdle, čo vedie k následnému chrápaniu. K mechanickým problémom sa môžu zaradiť rôzne problémy s vybočenou nosovou prepážkou. Aj tu je obtiažnejšie riešenie. Zamerať sa treba najmä na zmenu zdravotného štýlu, rôzne cvičenia či sa sústrediť na správnu polohu v spánku. Na trhu existujú aj zdravotnícke pomôcky, ktoré pôsobia mechanicky na rozšírenie nozdier.

zdroj: Fotolia.com
Vogus.sk zdroj: Fotolia.com

Alkohol, fajčenie a lieky – pravidelne zvýšený príjem alkoholu, fajčenie a niektoré lieky, môžu zvýšiť svalovú relaxáciu – ochabnutie, čo vedie k chrápaniu. Tu sa treba zamerať na zmenu zdraviu škodlivých návykov. Pri liekoch je to problematickejšie, avšak aj tu je vhodné sa porozprávať so svojim ošetrujúcim lekárom, čo dané lieky spôsobujú.

Spánok – spanie rovno na chrbte spôsobuje relaxáciu krku a blokáciu dýchacích ciest. Tu jednoznačne pomáha zmena polohy v spánku.

Odporúčania

Najčastejšími odporúčaniami pri riešení problémov s chrápaním je zmena životosprávy a používanie zdravotníckych pomôcok.

• spite na boku, nie na chrbte
• zvýšte polohu hlavy počas spánku o 10 až 15 centimetrov
• používajte nosové spreje či nosovú vložku, ktorá vám pomôže ľahšie dýchať
• udržujte vzduch v spálni vlhkejší
• na večer sa neprejedajte ťažkým jedlom
• nepite alkoholické nápoje aspoň 2 hodiny pred spaním
• obmedzte fajčenie alebo s ním úplne prestaňte
• pri nadváhe, schudnite
• spievajte si pred spaním. Spievanie zlepšuje svalovú kontrolu mäkkých tkanív podnebia a vrchnej časti hrdla.

Zahrnutím týchto preventívnych opatrení budete schopní zmierniť či dokonca úplne odstrániť chrápanie. Samozrejme ak je príčinou chrápania nejaké mechanické poškodenie či polypy riešením je samozrejme operácia problematickej časti. Predtým by ste však mohli vyskúšať jednoduchšie riešenie – zdravotnícku pomôcku fungujúcu na mechanickej báze – napr. NoSnorePLUSTM. Nosová vložka mierne roztiahne nosové otvory, čím sa dýchanie nosom stane oveľa jednoduchšie a môže sa tak predísť chrápaniu. Nosová vložka NoSnorePLUS™ taktiež pomáha udržiavať ústnu hygienu, pretože eliminuje konštantný pocit sucha v ústach a ranný zápach z úst spôsobený obštrukciou dýchania nosom.

zdroj: Fotolia.com
Vogus.sk zdroj: Fotolia.com