Repkový olej ako cenný zdroj esenciálnych nenasýtených mastných kyselín
Tuky nie sú také zlé
No dobre, ale prečo by sme mali hľadať výrobky s bohatým obsahom práve nenasýtených mastných kyselín? Je to preto, že odborníci na celom svete už roky hlásajú, že nahradenie nasýtených tukov v strave nenasýtenými tukmi prispieva k udržaniu správnej hladiny cholesterolu v krvi. Z tohto hľadiska sú rastlinné tuky oveľa hodnotnejšie ako tuky živočíšneho pôvodu. Sú totiž bohatým zdrojom esenciálnych nenasýtených mastných kyselín.
Optimálne zloženie
Netreba na to zabúdať, pretože ľudský organizmus nie je schopný tieto cenné zložky stravy sám produkovať. Preto ich musíme prijímať „zvonka“ v podobe vysokokvalitných výrobkov.
Prečo práve repkový olej
V prospech repkového oleja svedčí nízky obsah nasýtených kyselín, ktorých príjem by sme mali obmedziť. Tieto látky súvisia s hladinou cholesterolu v krvi a negatívne vplývajú na náš organizmus – zvyšujú riziko srdcovo-cievnych ochorení. Avšak repkový olej obsahuje najmenej nasýtených mastných kyselín spomedzi všetkých rastlinných tukov. Výnimkou nie je ani olivový olej, ktorý obsahuje až dvakrát viac nasýtených mastných kyselín ako repkový olej(2).
Viac informácií nájdete tu.
(1) J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.
(2) J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.