Člen tímu konštruktérov lietajúceho auta sníval o profesii pilota bojovej stíhačky

PR servis | 26.10.2015 08:00
cvti inzercia
Čerstvý absolvent Ateliéru Transport dizajnu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, Mgr. art. Róbert Mucska, toho v pomerne krátkom čase stihol neúrekom. Jeho doteraz najvzrušujúcejším zážitkom bol deň, keď sa projekt, na ktorom pracoval v tíme expertov, prvýkrát vzniesol do vzduchu. Nehovoríme pritom o akomkoľvek projekte – reč je o súčasnej celosvetovej senzácii s názvom „AeroMobil“!

Ako sa však tento mladý majster svojho remesla dostal do fascinujúceho sveta vedy a techniky? „Svet techniky pre mňa otváral svoje možnosti postupne od útleho detstva. Prvé kroky sprostredkoval môj otec, nielen vďaka ambíciám vždy všetko vylepšovať a kombinovať, ale vďaka jeho vtedajšej práci v technickom odvetví na letisku, kde ma často brával. Neskôr to bol môj vlastný záujem v rámci ateliéru a technicky zameraných školských predmetov,“ hovorí sympatický konštruktér, ktorý v detstve sníval o profesii pilota bojovej stíhačky. Dnes už je technika neodlučiteľnou súčasťou jeho práce a my sme šťastní, že od svojho detského sna napokon ustúpil. Vďaka svojej práci stihol už v pomerne mladom veku precestovať kus planéty a spoznať mnoho zaujímavých osobností. Asi najradšej však spomína na návštevu Monaka, kde dokonca aktívne participoval na jednom prestížnom podujatí ako vystavovateľ projektu, na ktorom pracoval.

Mgr. art. Róbert Mucska, zdroj: súkromný archív...
Robo Mucska inzercia Mgr. art. Róbert Mucska, zdroj: súkromný archív R. Mucsku
Napriek svojmu obrovskému talentu zostáva nohami na Zemi a za svoj najväčší životný úspech považuje možnosť živiť sa na Slovensku svojou kreativitou a robiť to, čo miluje. Ak by vlastnil čarovnú paličku, ktorá dokáže splniť aj nemožné, jeho predstava o jej využití je veľmi pragmatická: „Chcel by som, aby mal pracovný deň viac hodín a aby som vlastnil PC zostavu, ktorá nikdy nezostarne.“ Jeho najobľúbenejším filmovým žánrom je pochopiteľne sci-fi. „Ak by som mal dať pár tipov, tak určite odporúčam kultovú trilógiu Matrix, ktorá je dokonalou a nadčasovou parafrázou dnešného sveta. Z tých novších je to určite vesmírny Interstellar, postapokalyptický Mad Max a film, na ktorý sa teší takmer celý svet – siedma epizóda „Hviezdnych vojen“,“ hovorí milovník americkej kapely Linkin Park, ktorej videoklipy pre neho predstavujú zaujímavý zdroj inšpirácie.

Na čo zaujímavé – vzrušujúce sa môžu najviac tešiť mladí ľudia na Slovensku, ktorí zavítajú na stretnutie s ním v rámci vedeckej roadshow?
„V mojej časti prezentácie sa budem snažiť priblížiť predovšetkým virtuálne prostredie automobilového dizajnu. Ak niekoho zaujíma, ako vznikajú koncepty automobilov a čo všetko sa dá v tomto prostredí vytvoriť, tak ten by tam určite nemal chýbať,“ uzatvára úspešný konštruktér, ktorého by v prípadnej autobiografickej snímke nemal stvárniť nikto iný, ako Keanu Reeves.

„ČAK VEDNÝODBORIS a jeho crew“ prichádzajú aj do tvojho mesta! Pridaj sa k nám a spolu s tvojou triedou uvidíš, že to nie je sci-fi, ale realita. Spoznaj fascinujúci svet vedy a namotaj sa na vynálezy, ktoré hýbu svetom. Tešíme sa na teba a vidíme sa. Viac informácií nájdeš na portáli www.vedanadosah.sk. Vstup je voľný.

Vedeckú roadshow „ČAK VEDNÝODBORIS a jeho crew“ ti prináša Centrum vedecko-technických informácií SR ako priamo riadená organizácia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR v rámci projektu PopVaT, ktorého cieľom je popularizovať vedu a techniku a motivovať mladých ľudí k štúdiu prírodovedných a technických odborov. Realizátorom projektu je tím mentorsko-edukačnej platformy pre deti a mládež www.dikymoc.sk

CVTI podval 7.9.