Streda s molekulárnou biomedicínou na Týždni vedy a techniky!

Watson a Crick popísali štruktúru DNA už v roku 1953. Trvalo však dlho, kým sme začali ovládať jej kódovací jazyk a aj dnes rozumieme iba malej časti toho, čo je v DNA zapísané. Napriek tomu jej analýza a zmeny ovplyvňujú to, čo vieme o príčinách chorôb, ich diagnostike a liečbe.

04.11.2015 08:00
Týždeň vedy a techniky na Slovensku 2015,...
cvti inzercia Týždeň vedy a techniky na Slovensku 2015, Zdroj: CVTI

Tejto téme bude venované aj jedno z podujatí Týždňa vedy a techniky 2015 – Streda s molekulárnou biomedicínou. Hostia podujatia vysvetlia, prečo sa netreba báť, ale naopak tešiť z toho, čo dnes vieme urobiť s DNA – od čítania, cez cielené zmeny až po vytvorenie novej DNA. Podujatie sa uskutoční 11. novembra 2015 v priestoroch Centra vedecko-technických informácií SR na Lamačskej ceste 8/A v Bratislave.

Prednášať bude Peter Celec s kolegami z Ústavu...
cvti inzercia Prednášať bude Peter Celec s kolegami z Ústavu molekulárnej biomedicíny Lekárskej fakulty UK v Bratislave, Zdroj: CVTI

Hosťami podujatia budú vedecko-výskumní pracovníci Ústavu molekulárnej biomedicíny Lekárskej fakulty UK v Bratislave – Peter Celec, Barbora Izrael Vlková, Roman Gardlík, Ľubomíra Tóthová a Július Hodosy. Prednášať budú o sci-fi, ktoré sa stáva realitou. Vo viacerých kratších prednáškach budú prezentovať, ako sa vďaka novým poznatkom a inováciám v molekulárnej biológii a genetike menia rôzne aspekty medicíny.

Prednáška bude venovaná novým poznatkom a...
cvti inzercia Prednáška bude venovaná novým poznatkom a inováciám v molekulárnej biológii a genetike, Zdroj: CVTI

Streda s molekulárnou biomedicínou bude rozdelená na dve samostatné časti. Doobeda, o 9.00 hod., sa budú konať prednášky určené stredoškolským skupinám, ktoré sa môžu registrovať prostredníctvom e-mailu na ncpvat@cvtisr.sk. Popoludňajšia časť je určená širokej verejnosti, uskutoční sa o 17.00 hod. Vstup na podujatie je voľný.

Viac informácií o podujatí nájdete na www.tyzdenvedy.sk

Organizátorom Týždňa vedy a techniky na Slovensku je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, v spolupráci s Centrom vedecko-technických informácií SR a Národným centrom pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti.

cvti logolista
chyba