Programovanie smartphonov mieri do škôl

Občianske združenie HARPÚNA v spolupráci so Základnou školou Karpatská, Žilina, pripravujú pre žiakov deviateho ročníka nový predmet - Programovanie pre operačný systém Android. Od školského roku 2015/2016 budú mať žiaci možnosť výberu voliteľného predmetu Programovanie pre Android.

04.02.2015 08:36
uniapps inzercia

Aká je cieľová úroveň znalostí po absolvovaní výuky?
V rámci výuky preberú základy tvorby mobilných aplikácií a cieľovo by mali dosiahnuť takú úroveň, aby s pomocou voľne dostupných zdrojov na internete zvládli riešiť aj zložitejšie úlohy. V druhom polroku budú žiaci riešiť ročníkový projekt – samostatne vytvoria aplikáciu podľa vlastnej špecifikácie, prípadne budú riešiť úlohu väčšieho rozsahu v malých týmoch.

Prečo programovanie pre operačný systém Android?
Android je dobrá voľba pre nádejných programátorov z viacerých dôvodov. Vývojové prostredie je bezplatne k dispozicií, takže v prípade záujmu si ho žiaci môžu nainštalovať aj doma na vlastnom počítači. Android je najrozšírenejší operačný systém medzi žiakmi a skoro každý si bude môcť pozrieť výsledky svojej práce na svojom mobile. Pre Android taktiež existuje výborne spracovaná vývojárska príručka, ktorá je bezplatne dostupná na stránkach Androidu a veľké množstvo diskusných fór s riešením problémov. V neposlednom rade do úvahy treba zobrať aj fakt, že cez obchod s aplikáciami Google play žiaci získajú možnosť distribuovať svoje aplikácie do celého sveta. Samozrejme, ak sa rozhodnú vytvoriť nejaké za týmto účelom.

Prečo sa OZ HARPÚNA spolu so školou púšťa do tohto projektu?
„Pre nás je dôležité, aby viac žiakov vnímalo možnosť štúdia technických smerov ako prijateľnú možnosť a nie ako disciplínu vhodnú pre úzku skupinu nadaných bez sociálneho života. Pre našu ekonomiku je potrebné pripravovať odborníkov v IT, ak chce byť dlhodobo konkurencie schopná.“ Hovorí predseda združenia, Michal Hybský. Pre školu je to podľa riaditeľky Evy Smolkovej vítaná možnosť dať tým žiakom, ktorí chcú pre seba spraviť niečo naviac v rámci vyučovacieho procesu, príležitosť naučiť sa zaujímavé zručnosti.

Kto bude vyučovať predmet?
Výuka programovania bude prebiehať pod vedením profesionálneho programátora. Výuka je súčasťou pilotného projektu združenia zameraného na budovanie kľúčových znalostí v školách, ale aj do budúcnosti sa predpokladá vyučovanie externými učiteľmi, ktorý aktívne pôsobia v oblasti svojej špecializácie.

Budú žiaci mať na výber len programovanie pre Android?
Počas trvania pilotnej výuky bude k dispozicií len Android. V ďalšom školskom roku (2016/2017) sa združenie bude snažiť pripraviť aj iné programovacie jazyky a aj ďalšie predmety. Momentálne uvažujeme nad aplikovanou fyzikou, kde by žiaci v rámci výuky zostrojili funkčné zariadenie, napríklad primitívny radar. Ďalší rozvoj bude do veľkej miery závisieť od odborníkov, ktorých sa podarí zabezpečiť na výuku a samozrejme od financovania.

Budú v projekte aj ďalšie školy?
Áno, od školského roku 2015/2016 chceme rozšíriť vyučovanie aj o ďalšie školy v iných mestách SR a tiež zapojiť do aktivity aj gymnáziá. Opäť je to závislé od odborníkov a úspešností pri zbieraní financií.

Z čoho bude financovaná výuka?
Občianske združenie HARPÚNA aktívne oslovuje nadácie firiem a iné relevantné inštitúcie so žiadosťou o príspevok na činnosť. Na Slovensku tiež máme relatívne veľkú skupinu osôb, ktoré deklarujú, že na budúcnosti krajiny im záleží. Všetkým dáme možnosť vyjadriť tieto záujmy aj finančne.

O občianskom združení HARPÚNA
Občianske združenie HARPÚNA vzniklo v roku 2014 za účelom popularizácie netradičných riešení na tradičné problémy a implementácie niektorých predkladaných návrhov do praxe. Prvá dlhodobá aktivita je zameraná na budovanie znalostí, a časom združenie plánuje aktivitu aj v iných oblastiach.

Páči sa Vám projekt programovania na školách? Podporte nás like-nutím našej Facebook stránky.

chyba